Potter kan få de samme distraksjonene som Tuchel.

Thomas Tuchel hadde nettopp løftet Champions League-trofeet for Chelsea etter noen få måneder på Stamford Bridge, starten på tyskerens hele fulle sesong varslet om et problem som kom til å vokse. Nå kan Graham Potter oppleve noe av det samme hvis ikke Chelsea-ledelsen kjapper seg.

Litt tåkete innledning, men her er saken: Tuchel ignorerte forgjengeren Lampards disponeringer i midtforsvaret, og hentet Rüdiger og Christensen tilbake til kamparenaen. Dette trekket var uten tvil en stor suksess, men problemet var at begge spillerne sto på utgående kontrakt, sommeren 2022. Tuchel beskrev situasjonen som krevende da han startet forrige sesong, med stor usikkerhet rundt flere spillere i kontraktsforhandlinger der fokuset skulle være på banen.

LES: Avslørt: Lionel Messi er verdt milliarder for PSG

Selv om Chelsea ikke ga opp med å overtale Rüdiger og Christensen til å forlenge, endte sesongen med at de to valgte Real Madrid og Barcelona. På sommerens overgangsmarked fikk Tuchel Koulibaly fra Napoli, i månedsskiftet gjorde Chelsea Wesley Fofana til verdens 4. dyreste forsvarsspiller.

Thomas Tuchel ønsket kontinuitet i midtforsvaret, men fikk en total makeover. Etter en seig Premier League-start og to tap i Champions League, er tyskeren historie. Tuchel fikk med seg 13 millioner pund for tort og svie, Graham Potter kommer inn i en situasjon med en potensiell total makeover på midtbanen.

Selv om Conor Gallagher imponerte på utleie til Crystal Palace forrige sesong, har 22-åringen vist at han skal slite med å møte forventningene som stilles hos tittelgrossisten Chelsea.

Heldigvis har Londonklubben fortsatt to av verdens beste defensive/sentrale midtbanespillere. Kané og Jorginho har ryddet opp og kontrollert midtbanen for Chelsea, franskmannen siden 2016, italieneren siden 2018. Problemet for Tuchel var at Rüdiger og Christensen kunne forhandle med andre klubber fra 1. januar 2021, problemet for Graham Potter blir at Kanté og Jorginho kan gjøre det samme om tre måneders tid.

LES OGSÅ: Barcelona i møte med agent – skal gi Xavi den neste brasilianske superstjerna

Selv om Kanté har slitt med skader, hevder Footballtransfers at Potter har fortalt klubbledelsen han trenger 31-åringen med videre.

Utfordringen for Todd Boehly og gjengen blir som med midtstopperne for tidligere direktør Marina Granovskaia. Klubber som PSG, Juventus og Premier League-rivaler gjør seg klare for å forhandle i januar med de to om exit Chelsea, det haster for Londonklubben å bestemme seg.

For hvis de går for å tilby forlengelse til de to midtbanestjernene, kommer det til å koste.

Kante skal ha fått muntlig tilbud om toårs forlengelse med opsjon på ytterligere år (og kutt i lønna), men ifølge Footballtransfers avslo 31-åringen tilbudet. Etter at 31-åringen Koulibaly ble hentet til Stamford Bridge på treårskontrakt med opsjon på ytterligere år, er det trolig en tilsvarende avtale Kanté sikter seg inn på.

Forrige sesong misset Kanté rundt ti Premier League-kamper på grunn av skade, Chelsea er lite lystne på å ta risikoen med en lengre kontrakt.

Velger Jorginho og Kanté å forlate klubben til sommeren som free agents, står Chelsea uten salgsinntekt og Potter uten den nødvendige erfaringen og verdensklasse-nivå på midtbanen. Chelsea kan kjøpe seg til mye, men vi har sett denne sesongen (og forrige) at det tar tid for nye spillere å tilpasse seg klubben og verdens tøffeste liga.

LES: Jobe Bellingham har signert

I sommer signerte klubben 18-åringen Carney Chukwuemeka fra Aston Villa og leide inn Denis Zakaria fra Juventus, men er ikke to spillere det er forventet Potter ønsker å støtte seg til.

Når røyken fra nyttårsfyrverkeriet så vidt har lagt seg, er Kanté og Jorginho i forhandlinger med rivalene til Chelsea. For Potter er det avgjørende at klubben kjapt tar sine valg om veien videre på midtbanen – og løser det.

Thomas Tuchel kan fortelle alt om hva som skjer når to nøkkelspillere mentalt er på vei bort fra Stamford Bridge.