På en gigantisk surfebølge inn mot overgangsmarkedet. (foto: arsenal, twitter)

Da Mike Arteta vr 15 år gammel fikk han muligheten til å reise fra San Sebastian tvers over den smale delen av Spania og bli en del av ungdomssatsningen til Barcelona. Rett før han trodde de hadde ryddet plass til han på førstelaget ble han lånt ut til Paris Saint-Germain. I 2002 ble det overgang til Rangers. Og så etter en sesong tilbake i Spania var det to lange strekk i Premier League, først Everton og så Arsenal.

Nå er han en av fotballverdens beste managere hvor han etter å ha vært Manchester City manager Pep Guiardiola sin læregutt nå leder Premier League med Arsenal. Mikel Arteta har kommet for alvor ut av skyggen til Pep Guardiola som den evige assistenttrener, det er sikkert. Like sikkert er det at Arsenal-manageren er på, eller på vei inn på blokka hos flere giganter etter det han har fått til med ungdomsgjengen hos Arsenal.

Les: Melder seg på i kampen om Hazard

Barcelona forliset i Champions League har fått mange til å tenke!.

Langtidsplanlegging er ikke Barcelona sitt sterkeste punkt, i hver fall de siste årene. Men nå, i følge flere spanske medier har klubben løftet blikket litt. – Flere ungdommer er bundet til langtidskontrakter med gigantiske utkjøpsklausuler og neste år flytter Barcelona til Estadi Lluis Companys, ettersom Camp Nou er renovert.

Ifølge Sport speider de også etter en fremtidig manager. Den baskiske manageren har både erfaring fra Barcelona, suksess og gått i lære hos Pep Guardiola som var sjefen på Camp Nou i klubbens beste periode.

For øyeblikket er meldingen fra Barcelona at det er full tillit til Xavi Hernandez, og det er ingen åpen intensjon om å gjøre noen endringer. Skulle Barcelona avslutte sesongen troféløst og betydelig bak Real Madrid, kan det imidlertid endre saken.

Les på Popidol: Taylor Swift skriver historie

Artetas imponerende arbeid har ikke gått ubemerket hen, og i tillegg deler han et godt forhold med direktør for fotball Mateu Alemany og sportsdirektør Jordi Cruyff. Xavi Hernandez skal være skuffet over at Barcelona har startet å diskutere en etterfølger.

Arteta forlenget med Arsenal i mai til 2025, ingenting tyder på at spanjolen akter å hoppe av underveis. Likevel, når tiden er inne, er det alt annet enn urealistisk at Arteta ikke returner til Camp Nou som boss.