Det hadde tatt seg ut, Jürgen. (foto liverpool, twitter)

For første gang på fem år er ikke Liverpool kvalifisert til Champions League. – Med Mancheste United 4 – 1 seier over Chelsea torsdag kveld sikre de sin plass blant de fire beste og sørget for at Liverpool måtte ta til takke med Europaligaen.

Å havne på femteplass kan være enormt skadelig for klubber på toppnivå i engelsk fotball, gitt den bratte nedgangen i premiepenger i Europa League og vanskelighetene med å tiltrekke seg toppspillere.

Les: Har gitt grønt lys for første Chelsea-signering

Men i de kommende sesongene kan en femteplass godt være nok til å sikre Premier League-lagene en plass i Champions League. Det er fordi konkurransens format nå vil endres fra 2024-25 sesongen.

Champions League utvides fra 32 klubber til 36 og det tradisjonelle gruppespillet fjernet. I stedet vil hver av de 36 klubbene som kvalifiserer seg spille åtte kamper, med fire av disse kampene hjemme og fire borte.

Lagene som ender mellom første og åttende i den nye ligafasen vil automatisk kvalifisere seg til den siste 16-fasen. Lag på niende til 24. plass konkurrere om et to-beint sluttspill for å avgjøre de andre åtte klubbene som er involvert i de siste 16.

Derfra er knockout-stadiet uendret fra dagens format.
I tillegg til endringene i Champions Leagues format, er det også endringer i hvordan klubbene vil kvalifisere seg til konkurransen med nytt utseende. Ytterligere to plasser vil bli allokert til de to europeiske nasjonene med best prestasjoner i løpet av forrige sesong, ved å bruke UEFAs koeffisientsystem, mens en annen plass blir gitt til den femteplasserte nasjonen i UEFAs rangering.

LES: Vil ha med toppscorer Alexander Sørloth inn i sin første Champions League sesong på ni år

Hvis det ble brukt for inneværende sesong, vil England og Italia begge bli gitt en ekstra plass i Champions League som et resultat av klubbenes sterke prestasjoner i Europa denne sesongen.

Disse tilleggsplassene vil deretter tildeles på ligaplassering, noe som betyr å havne på femteplass i Premier League – slik Liverpool har gjort – ville være nok til å kvalifisere seg til Champions League. Dessverre for de røde vil disse ekstra kvalifiseringsplassene kun gis basert på neste sesongs koeffisientrangeringer i tide til starten av sesongen 2024-25.