(foto: dortmund, twitter)

«Fotballverden» har ventet at Erling Haaland, verdens mest omsvermede forward, skulle returnere til kamparenaen etter fire kampers skadeavbrekk. Dortmund hadde ikke gitt opp kampen om Bundesliga-titlen, men trengte sårt sin målgarantist tilbake i racet. Haaland kom, har vært på banen mot Bielefeld, Mainz og FC Köln før lørdagens kamp mot rival RB Leizpig.

Dere vet hvordan det gikk. Etter to seire og én uavgjort, ble det stygge sifre på hjemmebane. 1-4 tap mot et fremadstormende RB Leipzig. Dortmund holder fortsatt andreplassen i ligaen, men Bayern München er sluppet.

Les: Det holdt ikke med sesongens råeste keeper mot Derby og Rooney

Og Erling Haaland? Ingen scoringer på de siste fire Bundesliga-kampene. Er det så ille at en 21-åring har en håndfull kamper uten scoringer og assists? Vi lar Nettavisens: Haaland målløs igjen og NRKs: Haaland får bunnkarakter beskrive forventningene til unggutten (for det er det han fortsatt er).

Målløs igjen. Med 80 scoringer i Dortmund-drakta på 83 kamper forventer alle at pila skal fortsette å peke nordover for Haaland. Agent Mino Raiola har også gjort sitt når han har valfartet rundt til de største klubbene i verden og budt frem sin klient mot en årslønn på flere hundre millioner.

Lionel Messi får rundt 600 millioner i årslønn (salarysports.com) hos PSG, men argentineren har de siste atten årene jobbet seg opp som kanskje tidenes beste fotballspiller. Hva skjer når det største fotballikonet leverer 7 scoringer og 11 assists på 26 kamper i PSG-drakta og svikter i Champions League? Da vender supporterne buende seg mot det største fotballikonet.

Dette var Messi med sine 778 Barca-kamper og vanvittige 672 scoringer og 303 assists. Erling Haaland har så langt 16 kamper for Bryne, 50 for Molde, halvparten så mange for østerrikske RB Salzburg og 83 kamper for Dortmund.

21-åringen Haaland har vist en rivende utvikling på høyeste nivå, men når nettavisen bruker Haaland målløs igjen etter fire Bundesliga-kamper uten scoring, da kan vi ane oss forventningene til klubben og supporterne som henter inn 21-åringen for rundt 750 millioner til kanskje to hundre milliioner kroner i årslønn.

Vi liker det ikke, men ser oss nødt til å ta opp læringen fra case Alexis Sanchez. Arsenals toppscorer og Premier League-stjerne bestemte seg for å forlate Emirates i 2018. Manchester United var overbevist om at de hadde gjort et varp da Sanchez, med 80 scoringer og 45 assists på 166 Arsenal-kamper skulle hamre løs i United-drakta. Forventningene ble signalisert i ukelønna Sanchez forhandlet seg til på rundt 4 millioner kroner – dette i 2018. Prestasjonene til chileneren uteble, mens lønnsutgiften for United ble fremhevet i media hver eneste gang Sanchez enten ikke kom på banen, eller ikke scoret.

Engelske klubber: Fra 5. divisjon til Premier League kontrakt – snakk om reise!

For Manchester United-supporterne ble hele Sanchez-businessen en sann lidelse, for klubben og spilleren det samme. Alexis Sanches forlot Old Trafford etter 45 kamper, 5 scoringer og 9 assists.

Vi håper og tror det vil gå bedre for Haaland, men når spilleren selv, agenten, pappa og media skaper bildet av en ferdig utviklet scoringsmaskin, er fallhøyden enorm. Eden Hazard og Gareth Bale har også vist hva som skjer når beina ikke tåler konstant juling. Da hjelper det ikke på prestasjonene hva forventningene og saldoen på lønnskontoen sier.

Vi håper i det minste at Haaland ender opp hos Pep Guardiola. Manageren har hele veien gjentatt at supertalentet Phil Foden (21) fortsatt bare er guttungen og trenger tid på seg, når Jack Grealish til milliarden får pes for at han ikke briljerer som hos Villa, forklarer City-manageren at dette heller ikke var forventningene.

Her er lørdagens 1-4 tap mot RB Leizpig som påminnelse på at Erling Haaland heller ikke er en maskin.

Les: Rekk opp hånda de som mener Solskjær hadde gjort det bedre enn Rangnick