Magnus Carlsen og Magnus Barstad med hver sin mikrofon

Verdens og muligens tidenes beste sjakkspiller Magnus Carlsen har en stund vært ukomfortabel med langsjakk. Første gang det ble ytret fra det norske sjakkgeniet sin side var i etterkant av 2018-triumfen over Fabiano Caruana.

Tanken om å «droppe VM» var sådd, likevel spilte han mot 31 år gamle Jan Nepomnjasjtsjij i november-desember 2021. – etter denne matchen var budskapet enda tydeligere. Carlsen sa det trolig var hans siste VM-match.

Les: Må grave frem 200 millioner til – eller avblåse den siste signaturjakten

Planen til FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, var at Magnus Carlsen skulle ha forsvart VM-tittelen mot Jan Nepomnjasjtsjij neste år, men etter å ha snakket med forbundet velger han nå å trekke seg.

Han forklarer hvorfor i «The Magnus Effect» som hans sponsor Unibet produserer, der kompisen Magnus Barstad er intervjuer.

«Jeg har informert teamet mitt, FIDE og Jan om at jeg ikke kommer til å spille den kommende VM-kampen i langsjakk, sier Carlsen og legger til at «jeg ikke er motivert til å spille enda en VM-kamp».

«Det er riktig at jeg var i Madrid og møtte FIDE-ledelsen i forbindelse med avslutningen av kandidatturneringen. Jeg stilte ingen krav, og hadde ingen forslag, men var der for å fortelle dem at jeg ikke vil forsvare tittelen i den neste VM-kampen»

– Vi hadde en liten diskusjon. De hadde noen forslag; noen av dem likte jeg, andre likte jeg ikke. Men konklusjonen består. En konklusjon jeg er komfortabel med, en avgjørelse jeg har tenkt mye på i lang tid – i mer enn halvannet år»

Nepomnjasjtsjijs motstander i VM-matchen blir nå kinesiske Ding Liren, etter som han ble nummer to i kandidatturneringen.

Magnus Carlsen tok VM-tittelen da han vant over Viswanathan Anand i 2013. Han forsvarte siden tittelen mot samme Anand (2014), mot Sergej Karjakin (2016), mot Fabiano Caruana (2018) og senest mot Jan Nepomnjasjtsjij (2021).

POPIDOL: «Succession» ønsker å filme i Norge