Dette primalskriket er ikke glemt (foto: lyon)

Jeg er ikke skatteekspert og takk gud for det, for maken til bedriten jobb skal du lete lenger etter. – Enten hjelper du finansfolk, store selskaper og milliardærer til å lure unna penger, eller så sitter du frustrert og alltid sinna et eller annet sted og holder på med excel ark langt fra menneskelig kontakt.

Jeg ser på John Carew saken fra et menneskelig og sportslig perspektiv og får med en gang inntrykket av at dette er et slags lavthengende frukt som det er lett å gjøre noe med for Økokrim. De store fiskene tas ikke, det er nok av eksempler på at små får svi, vi trenger bare å nevne NAV skandalen hvor mottagere av trygd blir straffet hardt. Heldigvis kommer det til slutt opp i dagen, men dessverre helt uten konsekvens for de saksbehandlere og jurister som har gått etter uskyldige og fått dem dømt.

Les: Real Madrid satser på å vinne over PSG med gigantbud og sedvanlig sleip taktikk

Økokrim har gått på tap etter tap i retten, men stort sett bare når de møter en sterk motpart. Nå er det slik i Norge at hvis du er siktet, blir livet ditt allerede ødelagt. Mange mister sitt levebrød og blir for alltid brennmerket. Skal myndighetene «gå etter noen» bør det være viktig, både med hensyn til bruk av resurser og for samfunnet generelt og det bør være et mål at hvis først tiltale tas ut, må saken være så solid at det skal føre til 100% domfellelse.

I tilfellet John Carew sier de fleste at slike ting normalt løses på bakrommet, med en skatteavtale og endringsmelding, men valget ble rettsak og et intenst ønske om å dømme. – Tenk hvis Økokrim igjen feiler og ikke får Carew dømt til to års fengsel slik de krever.

Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim ber om to års fengsel for John Carew på samme dag som nyheten om at 38 stortingspolitikere slipper straff, de trenger bare å betale tilbake det de har lurt unna. Stortingspolitikerne trodde de ikke trengte å betale for fordelen av gratis pendlerbolig fordi det fikk de fortalt av sine rådgivere. John Carew fikk beskjed om at han ikke trengte å skatte til Norge på grunn av en skatteavtale mellom Norge og Storbritannia av sin rådgiver, uten at det er formildende for ham.

Les: Klare til å presentere den største oppsigelsespakken i fotballhistorien

John Carew burde brukt mer tid til å pleie sine politiske og juridiske kontakter i Norge istedenfor å reise ut og sette Norge på kartet. John Carew som er født på Lørenskog kort fra Oslo, men langt fra maktens korridorer, har skattet til feil land, har innrømmet feil og er villig til å betale tilbake. – Han er et av de største fotballtalentene vi har hatt her i landet, han har spilt med det norske flagget på brystet og representert oss på utmerket vis i England, Spania, Italia, Frankrike og Tyrkia.

Dessverre kommer ikke John Carew fra en god norsk familie som har gode kontakter inn i et juridisk system som har vist seg å være pill råttent. – Da kunne dette blitt løst på bakrommet.

Det er lett å tenke på alle milliardærene som flytter seg selv eller sine formuer ut av landet, for å bevist unngå skatt. Med seg har de en hær av advokater som er kompiser med de som sitter på andre siden av bordet. – Hvis du skal være en god rådgiver for finansfolk må du ta noen trøstesløse år i skatteetaten først slik at du vet nøyaktig hvordan du skal sno deg.

Hvordan Norge har havnet i den svært alvorlige situasjonen med et politi og rettsvesen man ikke kan stole på er helt sikker svært komplisert å svare på, men vi har i to tiår mist hatt justisministre som har vært tungt inkompetente helt tilbake til Knut Storberget (Ap).

Vi nevner i fleng Grete Faremo (Ap) Anders Anundsen (Frp), Per-Willy Amundsen (Frp), Sylvi Listhaug (Frp), Tor Mikkel Wara (Frp), Jøran Kallmyr (FrP) Monica Mæland (H) og nå Emilie Enger Mehl (SP) som alle er ansvarlige.

Hele 38 stortingspolitikere må betale ekstraskatt i forbindelse med at de har fått leilighet å bå i uten å skatte for fordelen. Ingen av de havner i fengsel fordi de trodde de fulgte reglene, samme argument som John Carew fremførte i retten, men som Økokrim mener ikke er en formidlende omstendighet.

Når en stortingspolitiker lurer unna penger i «god tro» er det greit og de får anledning til å betale tilbake, noe faktisk Carew også har tilbudt.

Økokrim burde gå etter banker og finansfolk, lånehaier og inkassoselskaper, milliardærer og internasjonale selskaper istedenfor går de etter en kar som bare vil glede andre.

Sporten.com takker deg John Carew for mange år med briljant fotball og alltid godt humør, selv om du i etterkant muligens burde valgt en annen spillefilm enn Olsenbanden, i hver fall akkurat nå.