Mange nye endringer før den nye Premier League-sesongen. Foto: Flickr

Flere nye ting er blitt innført til den nye Premier League-sesongen.

En ny og interessant Premier League-sesongen er på trappene. Vi får gjensyn med tre klubber, Bournemouth, Fulham og Nottingham Forest.

Nye spillere er blitt hentet til klubbene, men det er også andre ting som er nytt av sesongen.

Nedenfor kan du se hvilke ni ting som er nytt for Premier League-sesongen 2022/23:

Fem bytter

(foto: united, twitter)

Det er en av de helt store endringene fra forrige sesong. Nå er det mulig for managerne og gjøre hele fem bytter pr kamp.

Det er dog en regel om at de fem byttene må foregå over tre ganger (spillestopp) i løpet av en kamp. Man kan gjøre bytter i pausen uten at det medregnes i de tre spillestoppene.

Større benk

Sist sesong kunne man ha syv spillere på benken. Fra og med denne sesongen er det endret til ni spillere.

Les: United har ikke tid til å vente på de Jong – og har kontaktet superagent Jorge Mendes

Nye dommere

Jon Moss, Martin Atkinson, Mike Dean og Kevin Friend la fløyta på hylla etter fjorårsesongen. Mike Dean trer inn i VAR-rommet som dommer. Det er derfor kommet til nye dommere etter å ha blitt forfremmet av PGMOL. Det gjelder: Tom Bramall, Natalie Aspinall, Nick Greenhalgh og Steve Meredith.

Nye regler ved straffespark

Før så måtte keeperen være i kontakt med streken i det straffesparket ble tatt. Fremover skal keeperen ha minimum en fot på eller bak streken. Keeperen kan med andre ord ikke ha en fot foran streken, mens den andre foten er på streken.

Kamputsettelser

Etter siste års kaos med corona-utsettelser så er det nå satt rammer for utsettelser:

En anmodning om utsettelse vil kun bli veid og sett på hvis en klubb har mindre enn 10 utespillere og 1 keeper tilgjengelig av det som går frem av klubbenes offisielle troppliste, eller har mindre enn 15 utespillere og 1 keeper tilgjengelig, som kan spille en ligakamp. Det inkluderer altså også ungdomsspillere, som ikke er en del av den offisielle troppen.

En spiller blir sett på som utilgjengelig ved karantene, skade eller sykdom.

Er det snakk om Covid-19 må spilleren ha testet positivt fem dager før kamp (som bekreftes av klubbens lege) eller utilgjengelig pga. regjeringens restriksjonsregler ift. Covid-19 som kan endres.

En spiller vil også være utilgjengelig hvis han er uttatt til landskamp under FIFAs regler.

Offside avgjørelser ved bevisst/ubevisst spill

I lang tid har det vært tvil om disse bevisste og ubevisste handlingene, og derfor er det før den nye sesongen blitt laget en klar definisjon om spilleren bevisst spiller ballen eller ikke.

Bevisst spill er når spillere har kontroll over ballen med mulighet for:

  • å spille ballen til en lagkamerat
  • å vinne besittelse av ballen
  • å klarere ballen (eksempelvis ved å sparke eller nikke)

Hvis avleveringen, vinne ballen eller klarering av ballen ikke er presis eller suksessfull, så eliminerer det ikke, at spilleren bevisst spiller ballen.

Neste spørsmål er så: Når anses det at spilleren har kontroll over ballen?

Følgende kriterier skal være indikasjoner for om spilleren har kontroll over ballen og dermed har bevisst spilt ballen:

  • Ballen har kommet fra lang distanse, og spilleren har fritt utsyn til ballen
  • Ballen kommer ikke hurtig
  • Ballens retning kommer ikke uventet
  • Spilleren hadde tid til å koordinere kroppsbevegelsen. Det er altså ikke tilfellet når man strekker seg fort, hopper eller lignende, hvor man har begrenset kontroll
  • En ball på bakken er lettere å spille enn en ball i luften

Ingen «kne» ved hver kamp

Premier League-spillerne vil ikke gå ned på kneet, når kampene blåses i gang. I stedet har kapteinene i de 20 klubbene valgt seg ut noen oppgjør hvor det blir gjort. Unntaket er i åpningsrunden hvor det vil bli gjort i alle 10 kampene.

Les: Bekreftet: Sheffield United og Sander Berge har på plass et av de største talentene i England

Flere baller rundt banen

I den nye sesongen vil det bli innført et «multiball system» Det betyr at det vil være flere baller tilgjengelig rundt banen. Totalt vil det være 10 matchballer.

Fjerdedommeren har en ball, de resterende åtte ballene er plassert rundt banen oppe på kjegler så ballhenterne kjapt kan kaste ballen til spillerne. Formålet er å unngå tap av tid i kampene.

Vinterpause

For første gang vil det bli en lenger pause i Premier League i november og desember, da VM i Qatar avvikles. Siste PL-runde før VM er 12-13 november, og den 26 desember på selveste festaften i britisk fotball sparkes det i gang igjen.