Per Mathias Høgmo

Häcken er seriemestre før første gang. – De har ikke engang vært i nærheten før den norske litt latterliggjorte norske treneren Per-Mathias Høgmo overtok roret. Sist sesong landet Häcken på 12.plass i Allsvenskan og før denne var det ingen – 0 – eksperter som tippet at laget fra Hisingen i Göteborg engang ville være topp fire.

Per-Mathias Høgmo sin største nedtur var som landslagssjef for Norge hvor det ble 10 seire, 7 uavgjorte og 18 tap. Etter det dro i 2017 ham med halen mellom beina til plankebyen som trener og så til slutt sportsdirektør på deltid. Det var ingen som trodde på den 62 år gamle treneren i Norge.

Les: Briljerer i Portugal, drømmer om å komme hjem til England en vakker dag

Nå har han på imponerende vis ledet Häcken, i dag viste de med all tydelighet at seriegullet ikke var en tilfeldighet da de
sikret sikret seriegullet etter en maktdemonstrasjon der byrival IFK Göteborg ble slått 4-0 på eget gress.

Svensk presse lurer på hva som er årsaken til suksessen, Per-Mathias Høgmo er ikke en konvensjonell leder, Fotbollskanalen skriver: Man må lure på hva Per-Mathias Högmo og hans assistenter har gjort? Er det yoga? Er det diktene? Noe har gjort BK Häcken år 2022 ekstremt mentalt sterk og de gikk inn og tok kommandoen i den avgjørende kampen. Ingenting så ut til å påvirke spillerne når det kom til dueller og Stahre og Eriksson var i nærheten av gale.

LES: Spansk media: Gir Arsenal-mål overraskende kontraktsforlengelse

Søndag var de to førstnevnte på banen for Häcken.

Häckens sportssjef Martin Ericsson uttalte nylig at Høgmo er en av få trenere fra Skandinavia som kunne trent Real Madrid med tanke på hvor trygg han er på seg selv.


Häcken trengte kun ett poeng i søndagens lokaloppgjør for å sikre gullet, men Høgmos menn ga bånn gass fra start av og etter en drøy halvtime var feiringen allerede i gang – i alle fall blant fansen.

Allerede etter seks minutter kunne Høgmo senke skuldrene foran et fullsatt Gamla Ullevi.

Da flikket Simon Gustafsson ballen pent videre til Blair Turgott. Han vendte seg bort fra sin oppasser like vakkert, før han hamret inn 0-1 til store glede for den gulkledde fansen på tribunen.


0-2 kom etter en corner fra venstre, der Mikkel Rygaard fant hodet til midtstopper Johan Hammar – han stanget inn Häckens andre via bakken.

Etter drøyt 30 minutter spilte Häcken seg lekende lett gjennom IFKs press og plutselig angrep de fire mot tre.

IFK-forsvaret rygget og rygget,og Mikkel Rygaard avanserte helt til han fra 17 meter plasserte 0-3 inn i hjørnet med venstrebeinet.

I andre omgang fastsatte danske Rygaard sluttresultatet til 0-4 og feiringen kunne for alvor starte for de gule og svarte.

Det var det ikke mange som hadde trodd i vinter, etter at klubben endte som 12 i Allsvenskan forrige sesong.