Etter en litt overraskende u-sving i Manchester på slutten av overgangsvinduet, ble det klart at Cristiano Ronaldo ikke ble City-spiller under Pep Guardiola. I stedet ble det de røde i byen som slapp jubelen løs da det ble klart at klubbens tidligere nummer 7 hadde signert en toårskontrakt for Ole Gunnar Solskjærs menn.

Ronaldo kom til United som 18-åring

Den unge Cristiano markerte seg tidlig som et stortalent, og etter én sesong og 25 ligakamper for førstelaget til Sporting Lisboa, ble han signert av Alex Ferguson i 2003. I ettertid er det vel ikke mange som mener dette var et feil valg av sir Alex. I løpet av de seks sesongene han spilte for Manchester United ble det totalt 84 scoringer på 196 kamper i Premier League. Før overgangen til Real Madrid i 2009 hadde Ronaldo scoret til sammen 118 mål på 292 kamper i alle turneringer for rødtrøyene.

Tilbake på Old Trafford forventer alle Cristiano Ronaldo skal levere. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjær lovet pressekonferansen i forbindelse med lørdagens kamp mot Newcastle at deres nyinnkjøpte portugisiske superstjerne selvsagt spiller. – Men om det blir som innbytter eller fra start ville han ikke si noe om.

Manchester United er klare favoritter før møtet med Newcastle og derfor er oddsen høyere hvis du tror Steve Bruce sitt mannskap vinner enn hvis du tror på hjemmeseier:

Unibet gir knall odds uansett om du tror Manchester United eller Newcastle vinner i Ronaldo sin Old Trafford Retur

Med tanke på Ronaldos eventyrlige karriere er det nok mange som ikke husker det, men selv om Ronaldo etablerte seg raskt på United-laget, var han ikke den store scoringsmaskinen som mange kanskje husker ham som. De tre første sesongene scoret han til sammen 18 ligamål på 95 seriekamper. Det er et gjennomsnitt på 0,19 mål per kamp. Ikke et imponerende snitt for en toppspiss av internasjonalt kaliber.

I sesongene 2006-2007 og 2008-2009 scoret han 17 og 18 mål på henholdsvis 34 og 33 kamper i Premier League. Dette gir et snitt på 0,5 og 0,55 mål per PL-kamp. Heller ikke mye med tanke på hva som kom senere. Ronaldos beste sesong i Premier League var sesongen 2007-2008 hvor han scoret 31 mål på 34 kamper i ligaen. Med det hadde han et snitt på 0,91 mål per kamp, og ble ligaens toppscorer for første og eneste gang. I denne sesongen nærmet han seg det nivået som han senere etablert seg på i La Liga og i Serie A.

Mye sølvtøy i løpet av United-årene

Selv om Ronaldo ikke scoret i bøtter og spann i United-tiden, spilte han på et lag som sikret seg en god del sølvtøy til premieskapet på Old Trafford. Den første sesongen var han med å vinne FA-cupen for sesongen 2003-2004. Ligacupen ble vunnet i sesongene 2005-2006 og 2008-2009. Imidlertid måtte han vente tre sesonger før han vant sin første ligatittel i Premier League. Det skjedde i 2006-2007-sesongen. Deretter kom det to PL-titler til de to neste årene. Community Shield ble vunnet i 2007, og sesongen etter vant Ronaldo Champions League for første gang i karrieren, da United vant tittelen for sesongen 2007-2008. I 2008 var Ronaldo også med på å sikre tittelen i VM for klubblag.

Da portugiseren reiste til den spanske hovedstaden sommeren kunne han altså se tilbake på seks sesonger i den røde trøyen som hadde gitt til sammen 9 troféer, i tillegg til en toppscorertittel i Premier League..

Stor suksess i Madrid-tiden

Selv om de mest engasjert United-tilhengerne vil argumentere imot, er det vel ingen tvil om at Ronaldo ble en mye bedre spiller i løpet av årene i den spanske hovedstaden, hvor han virkelig tok flere steg og ble en av verdens beste fotballspillere.  I løpet av ni sesonger for Los Blancos ble det 450 mål på til sammen 438 kamper. I La Liga var scoringsfrekvensen enda litt bedre med 311 scoringer på 292 ligakamper.

Ronaldo ble ligaens toppscorer tre ganger, og han hadde nok blitt det i enda flere sesonger om ikke rivaliserende Barcelona hadde hatt en viss spiller ved navn Lionel Messi. Den mest imponerende sesongen i La Liga ble 2014-2015. Da scoret portugiseren hele 48 ganger på 35 kamper. Det gir et imponerende snitt på 1,37 mål per kamp. Før han dro til Juventus foran 2018-2019-sesongen hadde Ronaldo blant annet vært med på å vinne ligaen to ganger, VM for klubblag tre ganger og ikke minst Champions League hele fire ganger. På individuelt nivå sikret han seg også Ballon D’or fire ganger. Denne vant han også som United-spiller i 2008.

Intermezzo i Italia

Etter ni suksessrike sesonger i Spania gikk turen til Torino og Juventus foran 2018-2019-sesongen. Der ble det to ligamesterskap i de to første sesongene, mens han ble toppscorer i ligaen i 2020-2021-sesongen selv om Juventus etter ni strake seriemesterskap, endte på en skuffende fjerdeplass. På 98 ligakamper i Serie A scoret Ronaldo 81 ganger, noe som er et snitt på 0,83 mål per kamp. Lavere enn i Spania, men dog et mer enn akseptabelt snitt.

Selv om Ronaldo altså gjorde det bra i Italia, var tanken bak overgangen til Den gamle dame at han skulle hjelpe laget til suksess i Champions League. Det ble ingen CL-finaler, og i sommer var nok ledelsen i klubben interessert i å redusere lønnskostnadene betraktelig ved å gjøre Ronaldo kjøpbar. Til slutt ble det altså hans gamle klubb som sikret seg stjernespilleren for om lag 300 millioner kroner.

Hva kan Ronaldo tilføre United denne gangen?

Dette er en solid pris for en spiller på 36 år, men samtidig er ikke Ronaldo hvem som helst heller. United-fansen er overbevist om at dette kjøpet er det som skal til for å sikre laget nytt sølvtøy etter noen sesonger uten. Om dette blir resultatet gjenstår å se.

For det første må han sikre seg en plass på laget. De fleste tror det går greit. Dernest blir det Solskjærs oppgave å passe på at det ikke blir en konge på laget eller strid mellom flere småkonger. Interne stridigheter er aldri bra for et lag som jakter suksess.

Samtidig er det vel liten tvil om hvem som kommer til å ta straffesparkene fremover. Der er det nok en med nummer 7 på trøyen, som er rask til å sikre seg ballen når det er blåst for et spark fra 11-metersmerket. Statistisk sett pleier de røde å få godt med sjanser fra 11 meter.

Det som kan komme til å bli en utfordring for Ronaldo er tempoet i Premier League. Mange spillere med stor suksess i de andre store europeiske ligaene har ikke klart denne overgangen. Ronaldo kjenner selvsagt PL godt fra de seks sesongene han spilte der, men han er med sine 36 år ingen sprinter lenger. Hvor godt han tilpasser seg tempoet vil ha stor betydning for hvor mye han vil heve nivået på laget. Samtidig vet man jo at han har spisskompetanse på både frispark og straffespark. I disse situasjonene kreves det ikke tempo, men andre ferdigheter.

Økt oddsinteresse ved Ronaldos retur til Premier League

Nordmenn er glade i å spille odds på Premier League, og det er ingen tvil om at Ronaldos retur til PL har gitt en boost til dette. Både på United-kampene og diverse oddsspill på Cristiano Ronaldo i hver enkelt kamp. Det samme gjelder selvsagt på lange vinnerspill som vinner av PL, toppscorer i PL og beste spiller for sesongen 2021-2020.

Få ekstra spenning inn i helgens kamper du også, på Unibet får du supre odds.