Niko Kovac

Kovac blir stående som en fotnote i Bayern Münchens ekstremt suksessfulle klubbhistorie. Det ene skyldes at den kroatiske treneren som ble hentet fra suksess med Eintracht Frankfurt, fikk ikke tid til å få ut potensialet sitt hos Bayern. Det andre var at erstatteren Hansi Flick like godt avsluttet sesongen med å vinne det som var av trofeer.

Det var i 2018 Bayern skjønte at de bare måtte sikre seg Kovac. Da hadde han ledet Eintracht Frankfurt til seier mot Bayern i DFB-Pokal finalen, Eintrachts første tittel siden 1988. Bayern München fulgte samme strategi med Julian Nagelsmann noen år senere, truer noen managere eller spillere Bayerns hegemoni, da henter vi dem selvfølgelig til München…

LES: Rio Ferdinand gir Haaland et umulig råd

Men for Kovac ble det som startet bra, til en hastig exit. 1. juli 2018 var Kovac på plass på jobb, vant senere supercup og hanket inn the double i 2018/19-sesongen. Så startet problemene etter sommeren. Selv med en rekordstor 7-2 seier mot Tottenham i Champions League, slet Kovac og Bayern skikkelig i Bundesliga. Da det historiske 5-1 tapet mot Eintracht kom i november, var det umulig for Kovac å fortsette. Partene «ble enige» om at arbeidsforholdet skulle opphøres.

I 2020 hadde Kovac ristet av seg skuffelsen, og ble hentet til fyrstedømmet Mocano for å utøve mirakler og tukte Paris Saint-Germain slik klubben gjorde i 2017. I hans første sesong endte Monaco på en fullt akseptabel 3.plass i Ligue 1, men i 2021/22-sesongen var en 6. plass i Ligue 1 etter 19 kamper uakseptabelt for klubben med det store egoet. Oppsigelsen kom i januar.

Nå er Niko Kovac tilbake i Bundesliga. Tirsdag kom bekreftelsen på at kroaten tar over etter Florian Kohfeldt som trener for Wolfsburg, Bundesligas 12. beste klubb.

LES: Borussia Dortmund har på plass sin 4. forsterkning – før overgangsvinduet åpner

-Jeg er meget glad for at vi kunne overtale Niko til å komme hit til Wolfsburg. Han er en stabil trener som er suksessorientert i sitt arbeide, og jeg er sikker på at laget vil bære preg av ham de kommende årene, sier direktør Jörg Schmadtke til klubbens hjemmeside.

At Kovac er en ekstremt dyktig trener (har også jobbet som landslagstrener for Kroatia, 2013-15), er det liten tvil om. Med Bundesliga-erfaringen sin fra Eintracht og Bayern er det ikke rart Wolfsburg-direktøren gliser.

LES: Manchester United takker Rangnick, men for hva?

Nå skal Kovac bruke neste sesong til å vise hvorfor Bayern München bare måtte hente ham i 2018. Kovac er tilbake på sporet.