Mester Collina i et rolig øyeblikk før kampstart.

Det er underholdende å høre hvor overrasket kommentatorene til NRK og TV2 blir når det er tid for fjerdedommeren å vise frem skiltet med tilleggstid i VM-kampene. Syv, åtte minutter er ikke lenger unntaket. Entusiaster som følger håndball eller ishockey kan ikke skjønne at fotballen ikke styrer kampene etter effektiv spilt tid. Etter å ha hørt Collina, formann for FIFAs dommerkomite, virker det som også som de høye herrer er i ferd med å skjønne.

Først må vi innrømme at vi savner Pierluigi Collina på mesterskapsarenaen. Det var både underholdende og en fryd å se hvordan den tidligere italiensk toppdommeren styrte kampene.

LES: Henter inn trenerlegende for å rydde opp etter Dirk Kuyt

For kombinasjonen vanvittig engasjement, kompetanse av verdensklasse og «du kødder ikke med meg-tryne», sørget for at spillerne fokuserte på å spille ball.

Nå står Collina som formann for FIFAs dommerkomité og skulle forklare hvorfor samtlige kamper strekker seg ut til nærmere ti minutter på tilleggstid.

-Vi fortalte alle at de ikke skulle bli overrasket over å se fjerdedommeren løfte et skilt med et stort tall på: -seks, syv, åtte minutter, begynner Collina til ESPN.

-Hvis man vil ha mer aktiv tid, er vi nødt til å se den type tilleggstid. Tenk på en kamp med tre mål. En målfeiring tar normalt ett, eller halvannet minutt, så med tre mål mister man fem, seks minutter. Det vi gjør er å regne tilleggstiden presist i slutten av hver omgang, kommer det fra Collina.

LES OGSÅ: Landslagstrener i VM styres av avtale med Barcelona

Godt forklart. Vanskeligere blir det å forklare hvorfor fotballen ikke skal gå over til effektiv spilletid som håndball og ishockey. Da er det ingen som trenger å lure på hvor lenge det er igjen av kampen.