Silje Solberg

Mange som jeg kjenner ga opp etter første omgang i kveldens VM finale og måtte varsles om at de måtte returnere til sofaen og få med seg en oppvisning i forsvarsspill ledet av Løvinne (med stor L) keeper Silje Solberg.

Det er bare å kaste hatten i støvet som Norges skidronning Therese Johaug ville sagt det å la seg imponere om en snuoperasjon som tok pusten fra oss alle.

Les: Marca: Edinson Cavani ferdig hos Manchester United

Frankrike kjørte fra Norge i 1.-omgang der 7-7 ble til fransk 14-8, 15-9 og 16-10. Norge hadde en forferdelig periode vel midtveis i omgangen. Da rant det inn bakover, en rekke baller ble kastet bort og skuddene gikk ikke inn.

Den regjerende OL-mesteren Frankrike benyttet sjansen da den kom. De norske keeperne (Katrine Lunde startet og ble så erstattet av Solberg) hadde en hard første halvtime.

Inn mot pause haglet det med utvisninger begge veier, men Norge fikk inn to reduseringer til 12-16. Og det var viktige mål fra Nora Mørk og Henny Reistad.

De gjorde at det var et lite norsk håp i live før andreomgangen.

Den startet målvakt Solberg med å redde flere franske avslutninger. Nora Mørk, Kari Brattset Dale og Henny Reistad hadde i løpet av to minutter redusert til 15-16. Så slo Reistad til igjen og ordnet 16-16.

På vel fem minutter hadde det norske laget hentet opp seks mål.

Solberg fortsatte å redde skudd på skudd. Hun var nesten umulig å overliste den siste halvtimen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson overtok jobben etter Marit Breivik sommeren 2009. På 16 mesterskap har Norge gått glipp av medalje bare tre ganger. Hergeirsson sikret seg søndag sitt åttende gull. Det betyr at han har 50 prosent seiersuttelling i OL, VM og EM.

Les på Popidol: Fullstendig meta: Se Nicolas Cage bli «Nick Cage»

Triumfen sendte også Norge opp som tidenes mest suksessrike kvinnelag i VM-sammenheng med fire gull og til sammen tolv medaljer.

Neste håndballmesterskap for kvinner spilles i Slovenia, Montenegro og Nord-Makedonia i perioden 4. – 20. november neste år. EM-sluttspillet er flyttet en måneds tid for ikke å kollidere med fotball-VM (21. november til 18. desember) for menn i Qatar.

Reistad sikret så norsk ledelse for første gang siden 7-6 da hun kastet seg gjennom og scoret 19-18-målet. Ledelsen vokste så til 23-20.