Etter å ha sett Danmark nå semifinalen i fotball-EM, spør norske fotballfans seg nå om hvor bra laget deres kan gjøre det i et stort mesterskap.

Sannheten er at Norge ikke har en imponerende mesterskapshistorikk. Et tap i 16-delsfinalen i VM 1998 er det beste landet noensinne har oppnådd, og de store mesterskapene har oftere endt opp uten at Norge kvalifiserer seg, enn de er med.

Men det kan endres i år. Norge har hatt en grei start i kvalifiseringen til Qatar-VM i 2022. Laget fikk en perfekt start ved å slå miniputten Gibraltar 3-0, og det ble etterfulgt av en imponerende seier 1-0 borte mot Montenegro, et lag som fort kan kjempe om minst en play-off-plassering.

Det siste landslagsoppholdet gikk ikke så bra, da Norge tapte 3-0 mot Tyrkia (som siden har viste seg å være et av de verste lagene i EM 2021). Returoppgjøret i Tyrkia, samt to kamper mot Nederland, kan gi norske fotballfans grunn til bekymring.

Tyrkia må imidlertid snu trenden etter EM-katastrofen, samtidig som Nederland for øyeblikket er uten landslagstrener, og uansett ikke er et veldig imponerende lag. Hvis Norge kan spille opp mot potensialet sitt og ta med seg poeng fra de kampene, samt gjøre jobben mot de mindre lagene som Latvia, Montenegro og Gibraltar, har Norge et realistisk håp om å reise til Qatar i november 2022.

Her er tre grunner til at vi tror de kan gjøre det bra der ute i ørkenen:

Erling Haaland

Haaland er rett og slett et fenomen av en målscorer, og ser i skrivende stund ut til å bli værende i Borussia Dortmund, til tross for at han har blitt ryktet til alle storklubbene i Europa.

Han har scoret syv mål på 12 kamper for landslaget, og mye av landets håp om å kunne konkurrere mot de aller beste, hviler tungt på den unge mannens skuldre.         

Haaland har notert seg for utrolige 57 mål på 59 kamper for Dortmund, og scorer regelmessig i Champions League. Han har ferdighetene til å skremme selv de beste forsvarsspillerne.

Hvis Norge skal ha sjansen i et VM, er det liten tvil om at Haaland kommer til å være den som fører an.

De gylne årgangene

Haaland er utvilsomt frontfiguren for norsk fotball, men det finnes mange andre store talenter i landslagsrekkene også.

Martin Ødegaard var svært mye omtalt da han signerte for Real Madrid som tenåring. Siden den gang har det blitt vanskelig for han å leve opp til alle forventningene, men de to siste sesongene har midtbanespilleren vist frem de imponerende ferdighetene sine på utlån hos Real Sociedad og Arsenal. 

Nok en gang er Ødegaards navn hypping diskutert for sommerens overgangsvindu, men det sies at Real Madrid ønsker å beholde han den kommende sesongen.

Per Kristian Bråtveit, Marcus Holmgren Pedersen og Christian Borchgrevink ser ut som imponerende talenter for keeperplassen og i forsvaret.

Patrick Berg har hatt noen fantastiske sesonger på midtbanen i den hjemlige ligaen, og er en annen man bør holde øye med. Det virker som det kun er et tidsspørsmål før han drar til en større europeisk klubb.

I angrepet kan Haaland få hjelp av gode spisser som Alexander Sørloth og Jørgen Strand Larsen. Begge hadde litt frustrerende sesonger for klubbene sine i sesongen som gikk, men duoen har massevis av tid til å bevise talentet sitt og bygge videre på målene de har scoret for sine tidligere klubber.

Sørloth ble spesielt ettertraktet etter sine 33 mål på 49 kamper for Trabzonspor for to sesonger siden, noe som gjorde han ønsket over hele Europa.

Med all denne kvaliteten i laget, må man nesten tro at Norge er bedre enn mange av de potensielle motstanderne i Qatar?

Trekningen

Selv om det enda er lenge til det er fastslått hvilke 32 lag som kvalifiserer seg, er det verdt å merke seg hvor heldige noen lag kan ende opp med trekningen i et VM.

Det sies ofte at det er mer utfordrende å vinne et EM enn et VM på grunn av det imponerende bredden i Europa. Tenk bare på hvor mange av verdens øverste fotballnasjoner som befinner seg der (Frankrike, Italia, Spania, Tyskland, Portugal, England osv.).

I et typisk VM finnes det noen gjennomsnittlige amerikanske lag, flere afrikanske lag som vanligvis sliter med å gå langt i turneringen, noen asiatiske lag, og flere svakere europeiske lag.

Det fører ofte til overraskende mesterskap fra lag det ikke var knyttet store forventninger til. For eksempel gikk Tyrkia til semifinalen i VM 2002, etter kun å ha slått Kina, Japan og Senegal.

I 1998 tok Kroatia seg helt til semifinalene etter seirer over Jamaica, Japan og deretter en imponerende triumf mot Tyskland. På lignende vis kom England til semifinalen i 2018, etter kun å ha slått Tunisia, Panama og Sverige i ordinær tid.

For å konkludere, trenger man ikke å være et eksepsjonelt godt lag for å nå langt i et VM – man trenger kun å være litt heldige med trekningen.

Du vil kanskje vente med å tippe på Norge som vinneren av VM frem til laget faktisk har kvalifisert seg(!), men i mellomtiden kan du kose deg med å spille morsomme spilleautomater med fotballtema hos Mount Gold for å komme i festlig fotballstemning.