Jose Mourinho (foto: mourinho, twitter)

José Mourinho er en av verdens aller mest kjente fotballmanagere, og av mange ansett som en av de aller fremste gjennom tidene. Mourinho har ledet både Chelsea, Inter Milan, Real Madrid, og Manchester United før han kom til Tottenham Hotspur i november 2019. Da hadde det gått et knapt år siden han hadde fått sparken fra Manchester United i desember 2018. 

Bakgrunn – veien til Tottenham 

Mourinho overtok Manchester United etter Louis van Gaal i mai 2016. Den første sesongen i Manchester United resulterte i både seier i Europaligaen, Ligacupen og Community Shield. Den påfølgende sesongen var mindre vellykket, og Manchester United endte opp 19 poeng bak Manchester City, og tapte dessuten FA Cup-finalen mot Mourinhos gamle klubb Chelsea. 

Sesongen 2018-2019 begynte katastrofalt for Mourinho med tap i to av de tre første kampene, for første gang på 26 år. Utover sesongen ble situasjonen enda mørkere, og Mourinho ble mer og mer irritert – ikke minst på journalistene etter tapte kamper. Glimrende sitater som «I am the manager of one of the greatest clubs in the world but I’m also one of the greatest managers in the world.» er hentet fra denne tiden.

Tottenham Hotspur i 2019 – 2021

Mourinhos første sesong i Tottenham Hotspur må betegnes som helt greit, laget endte tross alt opp på en sjetteplass i Premier League og Mourinhos fikk oppleve sin 300. seier i den engelske ligaen i løpet av sesongen. Samlet burde dette være et greit grunnlag for sesongen 2020 – 2021.

I desember 2020 er Premier League-sesongen 2020 -2021 langt fra avgjort, men det er klart at Liverpool har etablert seg på en relativt behagelig førsteplass på tabellen. Tottenham befinner seg et stykke lenger ned på listen med  NordicBet Premier League odds, men det er ikke grusomt ille. Oddsene tilsier at det fortsatt finnes en liten, liten sjanse for Tottenham  – sammenlignet med for eksempel Crystal Palace med bokstavelig talt tusen ganger pengene på gevinst i premier League.

Det er kanskje særlig noen ekstraordinære prestasjoner som utmerker Mourinhos 2020 – 2021 sesong så langt. Selv om Tottenham ikke er helt i toppen, klarte de for eksempel å slå Manchester United 6-1 (!) på Old Trafford. Dette var en total ydmykelse av Manchester united, og manager Solskjær hadde ingen grunn til å være fornøyd.

Samtidig har Tottenham også fortsatt å være preget av Mourinhos stramme og defensive spillestil, selv om det kanskje ikke ser sånn ut med tanke på resultatet over. Mourinho har lenge hatt fokus på å bygge stabilt forsvar, og det ser nå også ut til at han i overgangsvinduet i januar 2021 skal prøve å styrke Tottenhams forsvar enda mer.

Samtidig er det ikke lett å spå om Mourinho vil klare å styre Tottenham oppover på tabellen under våren, eller om humøret hans kommer å være den aller største attraksjonen. Erik Thorstvedt tvilte allerede ved innsettelsen av Mourinho på at han ville bli i Tottenham særlig lenge. Uansett, så lenge Mourinho er i Premier League er det lagt til rette for både noen noen forrykende managerprestasjoner og uforglemmelige sinneutbrudd.