Den siste tiden har det dukket opp noen mørke skyer på himmelen når det gjelder Ecuadors deltakelse i Qatar 2022 – som følge av usikkerhet rundt medborgerskapet til en av spillerne på laget. Vi tar en titt på hva det egentlig er som skjer, i tillegg til en vurdering av andre forhold i kvalifiseringen og tiden frem mot avspark i november 2022. 

Kan Ecuador virkelig miste plassen? 

Ecuador kom seg til Qatar 2022 ved å sikre seg fjerdeplassen i kvalifiseringen CONMEBOL, men landet har bare kommet seg videre fra gruppespillet i verdensmesterskapet én gang tidligere. Det er ingen som helt tror at de vil kjempe om en topplassering, noen bookmakere gir odds på opp mot 250-1 for at Ecuador skulle stikke av med VM-trofeen. Derfor er det selvfølgelig ikke alle som er veldig opptatt av om Ecuador stiller – men det er Chile som har levert en formell klage til FIFA. 

Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at det er Chile som har levert denne klagen. Chile kom seg ikke videre fra CONMEBOL, men en eventuell omgjøring av resultatet fra flere kamper kan gjøre noe med dette. Hvis den såkalte disiplinærkomiteen i FIFA tar Chiles klage til følge, kan resultatet bli at Ecuador blir dømt til tap med hele 0-3 i alle kampene sine. 

Byron Castillo – fra Ecuador eller Colombia? 

Egentlig er spørsmålet svært enkelt: Er Byron Castillo fra Ecuador eller Colombia? Chile hevder at undersøkelser viser avvik når det gjelder spillerens fødselsattest og andre opplysninger, noe som altså skulle bety at Castillo ikke skulle ha fått spille for Ecuador. 

Samtidig finnes det et annet aspekt ved spørsmålet. Hvis Byron Castillo virkelig ikke har et gyldig statsborgerskap i Ecuador, hvem har ansvar for det? Representanter for Ecuadors fotballforbund har uttalt at ansvaret i så tilfelle ligger på spilleren – og at laget ikke bør straffes. Det blir interessant å følge den videre utviklingen til denne konflikten. 

Andre uavklarte plasser – og noen favoritter 

Per begynnelsen av juni 2022 er det fortsatt 3 andre uavklarte plasser igjen: 

  • Den 13. juni vil det avgjøres hvem som får plassen omtalt som «AFC v CONMEBOL». Den 7. juni spiller De forente arabiske emirater mot Australia, og vinneren fra den kampen møter Peru den 13. juni. Her står en plass i Gruppe D på spill – sammen med Frankrike, Danmark og Tunisia. 
  • Dagen etter, den 14. juni, spiller Costa Rica mot New Zealand om plassen «CONCACAF v OFC». Vinneren fra denne kampen vil få mulighet å møte Spania, Tyskland og Japan i gruppespillet. 
  • Til slutt er også «UEFA Path A»-plassen fortsatt ledig. I kampen om denne er det først Skottland som møter Ukraina den 1. juni, vinneren vil møte Wales den 5. juni. I gruppespillet vil det vinnende laget møte England, Iran og USA. 

Til slutt er spørsmålet hvilke lag og land som ligger godt an til gode plasseringer i Qatar? Det er vanskelig å lese ut noen helt tydelige tegn fra oddsene per juni 2022, utover at etablerte lag som Brasil, Spania, Argentina, Frankrike, England og Tyskland selvfølgelig befinner seg i toppsjiktet. Imidlertid er det mye som kan skje frem mot november, og de til dels svært annerledes forholdene i Qatar kan også ha mye å si. Uansett vil november og desember 2022 bli en skikkelig høytid for fotballfans.