The man with the plan. But a good one, that' s a different question.

I går kunne vi i Sporten melde hvordan spillere og fans er drittlei at Tottenham ikke klarer å være stabile og følge et prosjekt over lengre tid. – Det var mange som advarte og fikk rett med Antonio Conte. Han er en svært dyktig manager, men også svært utålmodig.

Tottenhams styreleder Daniel Levy har utnevnt 11 heltidsmanagere i Tottenham Hotspur og sparket hver eneste av dem!.

Da Antonio Conte på sendt på dør på søndag var det ingen som var overrasket. – Men til forskjell fra tidligere begynner kritikken å rette seg om den lengstsittende styrelederen i Premier League.

Les: Hvordan Bayerns Tuchel-ansettelse legger hindringer i Manchester Uniteds sommerplaner

Før eller siden blir det en 12. managere som får sparken. Det kan være Julian Nagelsmann, som er jobb siden han ble sparket av Bayern München forrige uke, eller Levy kan velge å ansette Mauricio Pochettino for andre gang. Oliver Glasner, hovedtrener for Eintracht Frankfurt, er en annen kandidat som ledet den tyske klubben til Europa League-suksess forrige sesong.

Uansett hvem som etterfølger tidligere Chelsea-, Juventus- og Inter Milan-trener Conte i Spurs, må han knekke koden for å jobbe med Levy og oppnå sine høye ambisjoner. Han vil også forventes å gjøre det uten evnen til å konkurrere økonomisk med Tottenhams største rivaler. Og hvis han mislykkes, vil det ikke være spillerne eller Levy som betaler prisen. Slik fungerte det for Conte, Jose Mourinho, Harry Redknapp, Andre Villas-Boas og til og med Pochettino, som ledet Spurs til en Champions League-finale i 2019.

Les: 29 klubber vil spleise på Lionel Messi

Levy, som tiltrådte rollen i februar 2001, er ikke unik når det gjelder å fjerne manageren når ting begynner å se dårlig ut.

Det er svært dyrt å sparke spillere som underpresterer, mens styrelederen eller administrerende direktør sjelden aksepterer skyld for tilbakevendende feil ved å fjerne seg fra sin stilling. Å sparke manageren er generelt det raskeste, enkleste og minst kostbare alternativet.

Du vil ofte lese om iøynefallende kompensasjonstall utbetalt til oppsagte ledere. Mourinho mottok en utbetaling på 16 millioner pund da han dro i april 2021, mindre enn en uke før Spurs skulle spille mot Manchester City i Carabao Cup-finalen, men det utgjør overgangssummen for en reservespiller i dag. Tenk hvor mye det kan koste å kvitte seg med 8-10 spillere og erstatte dem samtidig? Det er derfor managere de første som går når tidene blir tøffe.

Levys avgjørelser gjennom hans 22 år fortjener større gransking. Å fjerne Conte virket som en selvfølge etter hans nedskjærende kommentarer om mentaliteten og ønsket til Tottenhams spillere etter den nylige 3-3 uavgjort mot Southampton, men det trengte ikke å være det.

Spurs er på fjerde plass i Premier League og på kurs for Champions League-kvalifisering, til tross for en sesong som har blitt forstyrret på et personlig nivå for Conte av dødsfallet til klubbens treningstrener Gian Piero Ventrone og andre nære venner, eks-Fiorentina og AC Milan-trener Sinisa Mihajlovic og tidligere Juventus-lagkamerat Gianluca Vialli. Conte gikk også glipp av fem Spurs-kamper etter en galleblæreoperasjon i februar.

Les på Radiosporten: Shakira slo 14 verdensrekorder med sangen «Music Sessions Vol. 53» om Pique!

Å fortsatt være nummer fire, til tross for alt det ovennevnte, var et vitnesbyrd om Contes arbeid, men det forslåtte egoet til for mange spillere førte til at Levy beregnet at å fjerne Conte nå ville sikre et lykkeligere lag og en større mulighet for å bli i Champions Ligaplasser.

Å fjerne en velprøvd trener – Conte har vunnet fire Serie A-titler og én Premier League, pluss FA-cupen – og erstatte ham med Cristian Stellini, Contes assistent i Spurs, Inter og Juventus, for sesongens siste 10 kamper er «high stakes gamble», men en klar seier for spillerne som fortsatt vil være i klubben mens en ultrakrevende multiklubbtittelvinner i Conte har dratt.

Levy brukte den samme taktikken da han sparket Mourinho, og erstattet ham med nybegynnertrener Ryan Mason, som var 29 på den tiden, for resten av sesongen 2021-22. Mourinho hadde tatt Spurs til Carabao Cup-finalen, men det var Mason som måtte møte Pep Guardiola på Wembley. (Spurs tapte 1-0).

Kanskje Mourinho ble sparket for å unngå utsiktene til at han skulle levere Tottenhams første trofé på 13 år og deretter få beskjed om at tiden var ute. Det var så mye lettere for Levy å sparke ham først og håpe for Mason å oppnå en eventyrsuksess. Tilsvarende gjelder Conte nå; bedre å gjøre det før han kvalifiserer seg til Champions League og deretter ber om en ny kontrakt.

Ved å støtte spillerne over manageren, tok Levy det enkle alternativet med både Mourinho og Conte. Det var en lignende historie da han ansatte Nuno Espirito Santo som trener i juni 2021.

Kilder har fortalt ESPN at Levy ble oppfordret til å vurdere Graham Potter da han lette etter en permanent manager sommeren 2021, for deretter å gjøre seg bemerket som en stigende stjerne i coaching i Brighton, mens Erik ten Hag ble intervjuet og funnet for lett. – Fordi den daværende Ajax-treneren ikke ble ansett for å ha den rette personligheten for Spurs-jobben.


Hvorvidt «riktig personlighet» er koden for at Ten Hag er en krevende trener med krevende standarder, slik han nå viser i Manchester United, kan bare svares på av Levy, men den arbeidsledige Espirito Santo var det enkle alternativet og klart feil, med tanke på at han ble sparket etter 17 kamper.

Da det enkle alternativet mislyktes, måtte Spurs akseptere en enda mer krevende trener i Conte for å håndtere rotet skapt av Espirito Santos utnevnelse. Klubber mister kontrollen når de ansetter midt i sesongen fordi de rett og slett trenger noen til å fikse en dårlig situasjon. Panikkmodus setter inn og den vanlige taktikken er å utnevne noen helt annerledes enn fyren som gikk før.

Ser vi lenger tilbake, varte Jacques Santini bare 13 kamper som manager i 2004 etter å ha blitt ansatt av Levy for å erstatte klubblegenden Glenn Hoddle. Juande Ramos ble utnevnt i 2007, men fikk sparken etter mindre enn ett år, til tross for at han vant Tottenhams eneste trofé (ligacupen) dette århundret. Villas-Boas ble fjernet innen 18 måneder etter utnevnelsen, og igjen ble det rapportert at noen spillere var misfornøyde med måten treneren deres opererte på.

Santini, Ramos og Villas-Boas kom alle til Spurs med stort rykte, mens Mourinho og Conte hadde enda mer imponerende banerekorder, men ingen av dem fikk tid til å ordne opp før Levy bestemte seg for å gjøre en endring.

Den som tar telefonen fra Levy og forteller dem at Spurs-jobben er deres, de vil gjøre klokt i å huske hvordan det fungerte for de forrige 11.