President Joan Laporta snakker med pressen

Allerede før gårsdagens siste kamp i gruppespillet ble blåst i gang mellom Barcelona og Bayern München var det klart at Baugrana var ute av Champions League. – Det hjalp heller ikke på humøret hos fansen at Bayern München vant 0 – 3 i en totalt dominerende oppvisningskamp.

Tidligere på kvelden vant Inter Milan over Viktoria Plzen og de gikk med det videre sammen med de tyske mestrene.

En meningsmåling gjennomført av Marca rett etter kampen viste at ganske nøyaktig halvparten han fansen mente Xavi Hernandez burde få sparken. – Men manager er ikke klubbens største problem nå, exiten er en økonomisk katastrofe som igjen setter hele klubbens fremtid i fare.

Til tross for ha 1,4 milliarder euro i gjeld klarte klubben ved salg av eiendeler inkludert andel av tv-inntekter å hente inn spillere som Jules Konde, Robert Lewandowski og Raphinha.

Les: Son Heung-Min ønsker å slutte i Tottenham – Her er tre svært interesserte klubber

Sommerens økonomiske spill var avhengig av at Barcelona i det minste kom seg til de siste stadiene av Champions League, noe som gjelder hver sesong!! – Og nå er de ute..

Så hvor mye har Barca å tape økonomisk på deres exit?

Champions League er ikke bare en ære å vinne, det betyr også økte inntekter på alle fronter, det dreier seg faktisk om så mye penger at deltagelse kan bety overlevelse eller ikke.

Men det er ikke premiepengene som er det viktigste. – Alle som når gruppespillet får 15,64 millioner euro hver, og jo lengre du kommer jo mer tjener man. – Vinner du det hele for et lag opptil 85,1 millioner euro i premiepenger, en sum som inkluderer kampbonuser.

Les: Real Madrid satser på å vinne over PSG med gigantbud og sedvanlig sleip taktikk

Vinnerne vil faktisk tjene enda mer enn det når TV-inntektene er tatt med for neste år er de foreslått økt med 3,5 millioner euro for vinnere og 2,6 millioner euro for tapere av finalen.

Posisjon Premiepenger
Vinnere €20 millioner
Andreplass €15,5 millioner
Semifinaler €12,5 millioner
Kvartfinaler €10,6 millioner
16-delsrunde €9,6 millioner
Gruppespill €15,64 millioner
Tredje kvalifiseringsrunde €480k
Andre kvalifiseringsrunde €380k
Første kvalifiseringsrunde €280k
Innledende runde €230k


Hvor mye er hver Champions League-seier verdt?
I tillegg til de beløpene som utbetales per avansert runde, er ytterligere rikdom tilgjengelig i gruppefasene.

Hver seier gir et lag 2,8 millioner euro, mens uavgjort vil til og med gi dem 930 000 euro.

Så et lag som når Champions League-gruppespillet og vinner alle seks gruppespillkampene, vil allerede ha tjent 42 millioner euro i runde-for-runde og kampbonuser.

Det består av de garanterte 15,64 millioner euro som gruppedeltaker, deretter 16,8 millioner euro i gevinstbonuser og 9,6 millioner euro for å nå de 16 siste.

Det er store utbetalinger i en Champions League-semifinale.

Det garanterer deg ytterligere 15,5 millioner euro, og 20 millioner euro hvis du vinner.

De totale inntekter direkte knyttet til Champions League er store, i de tallene er ting som ikke er målbare direkte eller bonuser i sponsoravtaler med. – F.eks. vet ham ikke hvor mange ekstra fan effekter som blir solgt som følge av deltagelse.

Bayern 130 millioner euro totalt (inkludert TV-inntekter) da de vant trofeet i 2020. Liverpools totalsum året før var lavere på rundt 111 millioner euro.

Markedspoolen er et konsept som sikrer at klubber fra land med de mest lukrative TV-avtalene blir belønnet for å øke UEFAs midler.

Markedspool og fordeling mellom land virker også inn. Det samme gjelder posisjon i hver enkelt serie for deltagerne i sluttspillet.

Det betydde at de to finalistene fra England – Liverpool og Tottenham – i 2019 faktisk fikk mindre i TV-markedspoolpenger enn kvartfinalistene Man City og Man Utd.

Det er fordi City og Man Utd hadde endt på første og andre plass i Premier League året før.

De tok hjem henholdsvis €21,2 millioner og €17,8 millioner. Mens andreplassen til Spurs – som ble nummer tre i Premier League – €16,6 millioner. Europamesterne Liverpool fikk bare €13,1 millioner i sin andel da de hadde nådd konkurransen etter å ha endt på fjerdeplass i den engelske toppserien.

Men hvor langt andre lag fra landet ditt gjør fremgang er også en del av formelen. Barcelona gjorde det ekstremt bra økonomisk som semifinalister i 2019, og banket inn mer enn Liverpool.

Det var fordi andre spanske lag ikke kom langt. Barca var det eneste laget i La Liga som gikk forbi den første knockout-runden.

For fans som håper klubben deres kan maksimere inntektene, vil de største utbetalingene til markedspoolen gå til lag fra de mest lukrative TV-markedene som har vunnet sin hjemlige liga forrige sesong når de andre lagene fra deres land ikke når UCL-sluttfasen.

For nasjoner der færre lag kvalifiserer til Champions League, kan det utgjøre en stor forskjell hvis bare ett eller to lag fra det landet når selve turneringen.

Det betyr at TV-markedspoolen for den nasjonen er delt mellom færre lag, noe som øker utbetalingene deres betydelig.

UEFA-koeffisient: Hvordan påvirker det Champions League-inntektene?
Mens noen av Europas toppklubber uttrykte sin misnøye med UEFA midt i Super League-sagaen i 2021, er det allerede noen deler av systemet som fungerer i deres favør.

De kommende endringene i konkurransen fra 2024 er store, med 36 påmeldte i gruppespillet i stedet for de nåværende 32. Forslag som gjør det mulig for lag med lukrativ europeisk fortid å kvalifisere seg til turneringen hvis de gikk glipp av innenlands har imidlertid blitt skrotet.

Lionel Messi, PSG, 2021/22
Imidlertid bidrar UEFA-koeffisientsystemet allerede til å øke økonomien til toppklubber ettersom resultater fra de siste 10 årene i Europa dikterer hvor godt lagene rangerer i koeffisienten.

Jo høyere du er rangert, jo større garanterte penger får du som andel av sesongens Champions League-premiepott.

Disse beløpene er fastsatt og betalt uavhengig av hvor godt du spiller i turneringen.

For eksempel, i sesongen 2020/21, mottok Real Madrid (35,5 millioner euro), Bayern München (34,3 millioner euro) og Barcelona (33,2 millioner euro) de største beløpene på grunn av sine plasseringer i UEFA-tabellen.

Det falt til €25,5 millioner da du nådde Manchester City på 10. plass i koeffisienten.

Det er en posisjon Pep Guardiolas team forbedret betraktelig siden de nådde finalen i 2021 – og det kommer med en økonomisk fordel.

Det er en enda større forskjell når du når bunnen av listen.

I sesongen 2020-21 mottok den lavest rangerte siden Ferencvaros kun en betaling på rundt €1m under dette systemet.

Hvor mye vil et lag tape på å ikke kvalifisere seg?
Det anslås at Juventus tjente €790 millioner mellom 2012 og 2021 rent fra Champions League-deltagelse og billettsalg.

I 2020/21, til tross for en skuffende kampanje som førte til at de ble eliminert av Porto i de 16 siste, tjente de fortsatt i underkant av €40 millioner i premiepenger. De ble slått ut på samme etappe av Villarreal i 2021/22-utgaven.

Juventus hadde også en koeffisientbetaling på rundt 30 millioner euro, og de mottok en ytterligere betaling via den italienske TV-markedspoolen.

Dette er grunnen til at det var så viktig at de kvalifiserte seg til Champions League 2021/22 og 2022/23. De kan ha blitt slått ut av Villarreal på siste-16-etappen i 2021/22-turneringen, men Juve hadde allerede tjent mye ekstra penger på det stadiet.

I tillegg til å gå glipp av direkte midler gjennom premiepenger, TV-penger og koeffisient-tilknyttede betalinger, har det også en kommersiell innvirkning å ikke nå Champions League.

Tapet av prestisje er betydelig og det er mindre verdi for et selskap hvis teamet de er tilknyttet ikke lykkes nok til å nå toppkonkurransen.

I tillegg ville det aktuelle laget ikke lenger spille i de største kampene med de høyeste seertallene.

Hvor mye Champions League-premiepenger tjener lagene og hva koster det å ikke kvalifisere seg?
Den lukrative 10-årsavtalen Man Utd inngikk med Adidas i 2014 er et godt eksempel.

Det bygges inn en klausul der Adidas kan betale betydelig mindre til United dersom de ikke er i Champions League, noe som er tilfellet for sesongen 2022/23.

Det er mange andre slike avtaler mellom klubber og skjortesponsorer.

Det er også fremtredende med andre kommersielle partnere og er likt selv når det kommer til verdien av navnerettigheter til stadion.

Færre kamper betyr lavere gate-kvitteringer også for lagene, så Champions League påvirker mange økonomiske områder.

Derfor er det avgjørende for lag å kvalifisere seg til

konkurransen for å holde seg konkurransedyktig i sine hjemlige ligaer og gjør kampen om å avslutte på en Champions League-plass enda mer spennende.

Premier League og Bundesliga er to eksempler på dette med flere lag i konkurransen om topp fire hvert år.

Koronavirus øker effekten
Koronaviruspandemien betyr også at virkningen av å gå glipp av Champions League-fotball er større enn noen gang før.

Barcelona, ​​Real Madrid og Juventus er blant de beste europeiske klubbene med stor gjeld. Barca ble rapportert å ha 1,4 milliarder euro i gjeld ved utgangen av 2021/22. Juventus gikk med tap på en kvart milliard euro for regnskapsåret 2022.

Så å tape Champions League-fotball og premiepengene som følger med det er enda mer smertefullt enn det ville vært allerede.

Det har også en innvirkning på å overtale spillere til å bli med også, ettersom de fleste av toppstjernene i verdensfotballen er motivert av å spille i de største konkurransene.

Så selv om toppklubber fortsatt kan prøve å friste signeringer med store lønnspakker, blir uten Champions League-fotball å tilby den aktuelle klubben vanligvis betydelig mindre attraktivt.

Uten å signere de beste spillerne, risikerer et lag igjen å mislykkes i å kvalifisere seg til konkurransen, og syklusen fortsetter.