Thomas Frank og Ivan Toney

Det er ganske tydelig at Brentford denne sesongen lider under det faktum at to av klubbens viktigste spillere ikke er med og kan gjøre en forskjell.

Til tross for å ha bare to Premier League-sesonger i beltet og å ha mistet to nøkkelspillere – Arsenal utlånte David Raya og utestengte Ivan Toney var det ingen som tippet nedrykk denne sesongen. – Heldigvis er Toney tilbake på nyåret etter utestengelsen på grunn av brudd på bettingreglene.

Les: Real Madrid går for Manchester United og Chelsea favoritt nå som Mbappe blir stadig mindre aktuell

Manager Thomas Frank har tidligere innrømmet at Brentfords fremgang som en toppklubb sannsynligvis vil være gradvis, men etter å ha endt på niende forrige sesong og nesten kvalifisert for Europa, er det større forventninger på deres skuldre.

Brentford vant ikke en Premier League-kamp der de hadde mer ballbesittelse enn motstanderne før 29. april, da de scoret to ganger sent for å slå nedrykksstridende Nottingham Forest 2-1 hjemme. Deres eneste andre seier mens de dominerte ballen kom fjorten dager senere hjemme mot West Ham United, som prioriterte det vellykkede Europa Conference League-løpet.

Det er en fasett som Frank er klar over at biene må jobbe med. Etter å ha blåst bort Championship i de to siste sesongene i andre lag, er de absolutt i stand til å bli et besittelsesbasert lag igjen.

«Hvis vi ikke [endre taktisk], så tror jeg vi kommer til å tape. I år har vi for eksempel vært veldig klar over at [i motsetning til] i første sesong og andre sesong, denne sesongen kommer vi til å ha ballen litt mer uten å ha 70 % eller 60 %. Bare litt mer, så vi kontrollerer spillet litt mer. Forhåpentligvis skaper vi flere sjanser fra det, der vi velger det rette øyeblikket for å spille bak eller produsere et innlegg.

«Det er et stort element for oss. Jeg tror at hvis vi ikke gjør det, tror jeg vi vil stagnere og jeg tror ikke vi vil utvikle oss til det vi vil bli.»

Brentford har hatt en ganske lunken start på sesongen, og vunnet bare én Premier League-kamp av seks. Akkurat nå mangler de det lille ekstra uten sin stjernespiss, enn si står overfor problemet med å prøve å være mer aggressive i jakten på seire.

Les: Manchester United flopp kan bli lagkamerat med vikingen Alexander Sørloth

Toneys langvarige fravær var tydelig i lørdagens 3-1-tap hjemme mot Everton. Vertene manglet desperat et fokuspunkt, like mye som den håndgripelige forskjellen til en målscorer.


Hans naturlige erstatter, Yoane Wissa, var spesielt dårlig til å skjære ut sjanser og gjøre seg tilgjengelig. I pausen i første omgang så han ut til å svinge med ballen forbi den høye Jarrad Branthwaite, som er omtrent seks-sju tommer høyere og flere stein tyngre. Han gikk ned og appellerte om en myk straffe, men med rette ble ingenting gitt.

Frank understreket i løpet av sommeren at han var motvillig til å hente inn en ny midtspiss, da han ønsket å gi flere muligheter til Wissa og Kevin Schade, som ble skadet i oppvarmingen før kampen på lørdag, men som gir maverick-egenskaper som ingen andre spiller i troppen har. Ironisk nok begynner denne følelsen å gå imot hans kommentarer om stagnasjon.

Til deres ære har Brentford lenge bevist at de vet hvordan de skal erstatte sine beste spillere. Said Benrahma og Ollie Watkins dro i 2020, med Toney deres erstatter. Christian Eriksen stakk av gratis i 2022, men kollektivet trappet opp året etter.

Tapene til Raya og Toney, selv om sistnevnte bare er midlertidig, ser ut som en bro for langt for Brentford for øyeblikket.

Problemene deres har blitt forverret av at sommerens ankomster Mark Flekken – Rayas direkte erstatter – og klubbrekordsigneringen Nathan Collins har startet veldig sakte. Begge var dårlige for innslupne mål mot Everton, med Flekken som manglet et innlegg som Raya garantert ville ha tatt, og deretter ble Collins frarøvet ballbesittelsen.

90min rapporterte fredag at Brentford i det minste ser på nye slående alternativer uavhengig av om Toney, som er ønsket av Chelsea, blir eller går.

Raya er teknisk sett fortsatt Brentford-ansatt i ett år til før Arsenal aktiverer kjøpsklausulen i låneavtalen, men Gunners har raskt blitt imponert over hans beroligende innflytelse sammenlignet med den mer kaotiske og upålitelige Aaron Ramsdale. Deres gevinst er bienes tap.

Brentford er ikke i krise, og historien tilsier at de vil finne en måte å komme seg etter denne svikten, Frank er en bevist brannmann og troppen hans er absolutt ikke blant de svakeste i Premier League. Men akkurat nå ser de ut som et vanlig lag i stedet for de ekstraordinære underdogs som nøytrale ble forelsket i.