UEFA President Aleksander Ceferin

Om tre dager møtes Arsenal og Chelsea til finalen i Europaligaen i Baku. Arsenal får ikke med seg Henrikh Mkhitaryan rett og slett fordi de frykter for han liv og det med god grunn. – Ingen reiser fra Armenia til Aserbajdsjan på grunn av en politisk konflikt som du også finner igjen på gateplan. 

Til tross for at det er en så stor spenning mellom landene har UEFA besluttet å legge finalen i Arserbajdsjans hovedstad Baku og nå rykker UEFA-president Aleksander Ceferin ut med en forsvarstale.

Les: Ikke trygg nok til å spille europaligafinale

«Vi må utvikle fotball overalt»

I tillegg til å gjennom arrangementet støtter UEFA et diktatur på randen av væpnet konflikt er det langt unna alle fans, flybilletten blir for mange for dyr.  Landet nærmer seg formelt et demokrati, men med sterkt autoritært styre. At den sterke lederen i landet president İlham Əliyev arvet presidentposten av sin far Heydər Əliyev i 2003 sier mye.

29. mai møtes Chelsea og Arsenal i finalen i europaligaen. 

At Arsenals Henrikh Mkhitaryan har måttet se seg nødt til å stå over kampen av frykt for egen sikkerhet på grunn av den politiske spenningen mellom Armenia og Aserbajdsjan, har også utløst sinne.

«Vi har undersøkt grundig alle muligheter for at «Micki» kan være en del av troppen, men etter å ha diskutert med Micki og hans familie har vi i fellesskap kommet til enighet om at han ikke reiser» skrev Arsenal tidligere om avgjørelsen.

Ceferin slår tilbake
I et intervju med det tyske magasinet Spiegel, svarer UEFA-president Aleksander Ceferin på mye av kritikken som er rettet mot at Baku er finaleby.

«Hvorfor? Fordi det bor mennesker der. De elsker fotball. Vi må utvikle fotball overalt, ikke bare i England og Tyskland», sier Ceferin om valget.

Han innrømmer at menneskerettssituasjonen i landet er problematisk, men at det «er spørsmål knyttet til menneskerettigheter i andre europeiske land også».

Istedenfor å arrangere i land som ikke beveger seg i demokratisk retning kunne UEFA la demokratisering, menneskerettigheter og fred med sine naboland være ting som land kan bedre og så som en gevinst tildele store arrangementer til de som er flinke. – Det er forøvrig også en ide for FIFA også.

Om Mkhitaryan-situasjonen sier Ceferin følgende:

– Aserbajdsjan har garantert for en nøye gjennomtenkt sikkerhetsplan. Når alt kom til alt var det spillerens valg å ikke reise. Dersom vi lar (politisk) spenning stoppe fotball, så kan man ikke organisere noe som helst lenger. Vi arrangerte også et trygt europamesterskap i Frankrike i en tid da Frankrike var et mål for terrorister.

Gjennom dette argumentet viser presidenten han overgodet ikke har tenkt over den rollen fotballen spiller. – Vi ser hvor viktig fotball har vært i kampen mot rasisme.

Nå blir det trolig ikke en fotballfest i Baku, ihvertfall ikke på stadion med klubbenes ekte fans, både Chelsea og Arsenal er langt unna å selge de billettene de har fått tildelt, noe som aldri, så lenge jeg kan huske, har skjedd i en Europaligafinale.

Både Arsenal og Chelsea har returnert billetter de ikke har fått solgt, det betyr flere billetter for vennene til president president İlham Əliyev.

Arsenal har returnert 2.200, mens Chelsea ifølge nyhetsbyrået AFP kun har solgt 2.000 av 6.000 mulige.

– Majoriteten av disse billettene er allerede blitt solgt til supportere i Aserbajdsjan og vi har stor tro på billettene som er igjen er ettertraktet, sier UEFA i en uttalelse som igjen ikke kan innrømme de har gjort en stor tabbe.