Bayerns dominans vil ingen ende ta.

Alle de fem store europeiske fotballigaene er nå rundt halvveis, og både Bundesliga og Ligue 1 starter opp igjen i midten av januar etter en kort vinterpause. 

Det begge disse ligaene har til felles er at én storklubb dominerer, og Bayern München og Paris St. Germain (PSG) har begge festet et solid jerngrep på de andre klubbene. I Tyskland leder Bayern med elleve poeng etter halvspilt serie, mens pengesterke PSG har opparbeidet seg en ledelse på ni poeng.

Bayerns dominans vil ingen ende ta.

«Bayern Munich 3» (CC BY-SA 2.0) by Themeplus

Kamp om mesterligaplassene

Fra og med denne sesongen har Tyskland fire direkteplasser i Mesterligaen, og det ligger an til å bli en knallhard kamp om å sikre seg de tre andre lukrative inngangsbillettene til UEFAs pengebinge. I øyeblikket skiller det fire poeng fra Schalke på andreplass ned til Eintracht Frankfurt på åttende, noe som betyr at du får gode odds på å tippe at en outsider skal sikre seg en av de tre plassene bak suverene Bayern. Høydepunktene i tysk fotball står nemlig i kø utover våren og vinteren, og i øyeblikket får du blant annet 7,50 i odds på at Hoffenheim sikrer seg nok en topp 4-plassering.

Blir det Nagelsmanns siste sesong?

Den mest ettertraktede personen i Hoffenheim er den lovende treneren Julian Nagelsmann, og mange eksperter holder ham som en av de største favorittene til å overta Bayern München neste sommer. Hoffenheim og Håvard Nordtveit ble for små i mesterligakvalifiseringen mot Liverpool, og klubben ble også slått ut av Europa League i gruppespillet. Dette betyr at Nagelsmanns menn for fullt kan konsentrere seg om serien, ettersom de også røk ut av cupen mot Frankfurt i åttedelsfinalen.

Heynckes gir seg i Bayern

Det er nemlig lite som tyder på at veteranen Jupp Heynckes kommer til å ta en ny sesong på Allianz Arena, men det er ingen tvil om at han har fått sving på sakene etter at klubben kvittet seg med Carlo Ancelotti. Den suverene ledelsen i ligaen gjør at Heynckes kan hvile flere nøkkelspillere i forkant av møtene med Besiktas, hvor Bayern naturligvis er store favoritter til å gå videre. Den andre halvdelen av seriespillet blir en parademarsj, noe de har til felles med en nyrik klubb i Frankrike.

Hvor langt kan Heynckes lede Bayern i Mesterligaen?

 

«Jupp Heynckes» (CC BY 2.0) by Doha Stadium Plus

 

PSG ser fram mot Real Madrid

I motsetning til Bayern München fikk nemlig PSG en knalltøff trekning i Mesterligaen, og oppgjøret mot tittelforsvarer Real Madrid er utvilsomt rosinen i pølsa i åttedelsfinalene. PSGs suverene ledelse i Ligue 1 gjør allikevel at klubben kan stille med reservelaget i forkant av kampene mot Real. Ligue 1 har bare to direkte mesterligaplasser, hvor tredjeplassen gir kvalifisering, og det ligger an til å bli en voldsom kamp mellom Monaco, Lyon og Marseille om plassene bak PSG.

Er en europeisk superliga bedre?

Den voldsomme dominansen til PSG og Bayern i sine hjemlige serier gjør at diskusjonen om en europeisk superliga nok en gang tvinger seg fram. De store forskjellene i økonomiske ressurser gjør at disse seriene nærmest er avgjort på forhånd, men det spørs om de andre storklubbene i Europa er interessert i en lignende ordning. Den nylige spissingen av Mesterligaen virker å ha stilnet de fremste aktivistene, men dette ser allikevel ut til å gå på bekostning av to av de mest tradisjonsrike ligaene i Europa.