Passer godt i rødt. (foto: united, twitter)

Det er mange sports fans der ute som drømmer om en reise der de kan besøke hjemmestadion til favorittlaget sitt. Dette er kanskje mest populært innen fotball, der mange tar turen til Storbritannia eller Spania, nettopp for å se stjernespillerne på laget deres briljere på banen. 

En ferie som dette kan nok de aller fleste drømme om, men den kan også bli svært dyr. Her skal vi se på noen tips for deg som skal på tur, men som trenger å spare opp penger først. 

Låne penger til ferien

Aller først skal vi se på alternativet som er å låne penger til ferien du skal på. Det er mange som tilbyr forbrukslån nå om dagen, som er det lånet som gir deg mulighet til å låne penger til forbruk. Opplevelser og serier er blant de tingene flest nordmenn bruker forbrukslån på. Det kan være fordi man ikke har penger til å dekke hele ferien akkurat nå, eller om man venter på en lønn eller på feriepenger som kommer. Da kan et lån hjelpe deg med å finansiere utgifter forbundet med fotballreisen, som hotellrom, flybilletter og ikke minst billetter til å se fotballkampen. 

Før man søker om et slikt lån, så er det viktig at man har sjekket ut en rekke långivere på forhånd, for å sjekke ut hvilket lån som passer deg. Det er også viktig å huske at dette kun er et lån, og at pengene skal betales tilbake, inkludert renter. Ved å bruke en lånekalkulator kan du sjekke hvor dyrt lånet kommer til å bli, og dermed sjekke om du har råd til å bemanne det i etterkant. 

Sette opp et budsjett

Noe annet som også er smart å gjøre, uavhengig om du har planer om å låne penger til ferien, eller ikke, er å sette opp et budsjett. Du kan både sette opp et eget feriebudsjett, men også et budsjett til hverdagen. Dette kan hjelpe deg med å spare litt her og litt der, slik at finansieringen av ferien blir litt enklere. Her setter du opp faste og variable omkostninger i et regneark, og tar utgangspunkt i inntektene du har. Inntekter kan for eksempel være stipend eller lønn. 

Faste omkostninger er de som kommer fast hver måned, og som oftest er den samme summen. Innen denne kategorien finner man blant annet husleie, strøm og abonnementer. Disse er det vanskelig å endre på, ettersom de gjerne er standard utgifter. De variable omkostningene derimot, er det litt enklere å gjøre noe mer. Her finner vi omkostninger som mat, kjøp av klær, transport, opplevelser og sparing. Ved å kutte ned på forbruket, for eksempel på kjøp av klær, eller ved å bruke mindre penger på matbutikken, kan du spare mye penger, og legge de inn på en sparekonto som er laget for fotballreisen din. 

Inntjening av penger

I tillegg til å redusere forbruket ditt, så er det å tjene mer penger en åpenbar ting man kan gjøre for å kunne finansiere fotballbilletter, fly og hotell til reisen din. Dette er enklere sagt enn gjort, og det er ikke sikkert man har mulighet til å jobbe mer for å tjene mer. Men, det er heldigvis andre ting du kan gjøre også. Hvis du for eksempel har gamle klær eller møbler liggende, så kan du forsøke å selge disse på de mange fysiske og digitale brukt markedene som finnes. Hvis du bor hjemme hos foreldrene dine, så går det også ann å gjøre tjenester eller husarbeid for å tjene litt ekstra lommepenger. Bor du derimot alene, så kan det være du har et rom ledig, som du kan leie ut!

God tur