Fabregas i en av sine siste kamper på Stamford Bridge. (foto: chelsea, twitter)

Vi husker da den kjederøkende fotballprofessoren Maurizio Sarri entret Stamford Bridge. Italieneren holdt én sesong hos Chelsea, men satte sine spor. For familiefaren Cesc Fabregas ble hele arbeidsdagen satt på hodet. Nå mener den spanske veteranen at fotball-livet har endret seg de siste fire årene – og ikke til det bedre.

Cesc Fabregas vil for alltid minnes som en av gigantene i Premier League etter årtusenskiftet. 304 kamper for Arsenal og 198 for Chelsea har sendt spanjolen inne i historiebøkene på balløya. Da ble den noe hastige exiten fra Stamford Bridge i 2018 litt trist.

Les: Victor Moses nektes ekstraordinær Premier League-retur

Fabregas bar på Chelsea-genet som hadde bragt så mye suksess til Stamford Bridge, men da Maurizio Sarri ble hastehentet etter at Antonio Conte hadde mistet farten, ble Fabregas bare en spiller som tilhørte fortiden.

-Sarri er en god manager, men har en sterk overbevisning om det taktiske. Han er veldig overtroisk og det er vanskelig å få ham til å forandre mening. For eksempel, han trengte alltid at Chelsea-spillerne skulle trene klokken 15. Det var dårlig for spillere med familie, som meg selv. Vi fikk ikke se barna våre i løpet av hele dagen. De gikk på skole på dagen og sov da vi returnerte etter trening, fortsetter Fabregas, sier Fabregas til Tuttosport.

De siste årene har Fabregas spilt i Monaco, denne sesongen har det vært et sammenhengende skademareritt for 34-åring med 117 minutter på kamparenaen. Vi aner en viss oppgitthet når Fabregas beskriver det han ser på som en utvikling i fotballen der spillerne transformeres til roboter.

-Fotballen har endret seg så mye. Forandringen startet for rundt fire år siden, og nå er den helt bemerkelsesverdig. Jeg har hatt forskjellige manager, og det har ikke bare skjedd hos én eller to. Dette har kommet for å bli, begynner Fabregas til Marca.

Les på Tysk fotball: Bild: Dortmund står igjen med 3 potensielle Haaland-erstattere

Men hva?

-Det er automatiserte metoder som managerene benytter. Manageren forteller deg det grunnleggende, hvor du skal sende ballen i hver situasjon. Spillerne skal plasseres på deres nøyaktige plasser. Det er i ferd med å bli et robotspill, fortsetter Fabregas.

-Så er det GPS’ en. Mange managere er helt besatt av statistikken. Hvis du ikke har de riktige tallene er du ikke klar for å spille, sier 34-åringen, som minnes med glede tidligere tider.

Legende+: 8 av tidenes beste spillere Chelsea aldri fikk signert

-Noen ganger er jeg litt gammeldags. Jeg har opplevd store øyeblikk, store perioder i karrieren min hvor jeg uten trening klarte store sesonger både fysisk og mentalt. Nå ser det ut som at hvis du ikke trener, kan du ikke være god. Alt er basert på tall, vitenskap og GPS’ en, avslutter spilleren med VM-tittel, 2 EM-titler og en haug med titler fra tiden hos Barcelona, Arsenal og Chelsea.

En gigant i Premier League. (foto: chelsea, twitter)

Dette er ikke en grumpy old man som snakker. Treningsvitenskap, VAR-teknologi i kampene. Vi må si oss enig med Fabregas. Fotballen får tilført mye med ny teknologi, men mister også en del på reisen.