Nadal

Arrangørene av Australian Open har økt turneringens premiepenger for andre år på rad, og en større del av potten går nå til finalistene.

Vinnerne av singel for menn og kvinner vil hver tjene 2,875 millioner dollar (australske dollar – en australsk dollar er 6,28 kroner pr i dag 30.01.2022), en økning på 53 prosent fra 2021. Mesterne i double og mixed double vil også se en økning på 33 prosent og 26 prosent i turneringsgevinstene.

Premiepengene i single for kvinner er nå på nivå med mennene. Australian Open opprettholder sin status som den med den største premiepotten av de fire store tennis Grand Slams. Årets andreplass vil få $1,575 millioner og de slåtte semifinalistene vil motta $895 000 hver.

Les: Marerittet på Old Trafford er over

Dobbeltvinnere får mindre
Premiepengene i double-arrangementene er betydelig lavere enn i singlene, men det er fortsatt en sunn premiepose å konkurrere om. Vinnerne i begivenhetene vil ta med seg $675 000 hjem mens de på andreplass mottar $360 000 og de beseirede semifinalistene får $205 000. Som i singelarrangementene er premiepengene for herre- og damedouble på nivå.


Australske Ash Barty vant Australian Open singeltittel for kvinner lørdag.

«Dette er en drøm som går i oppfyllelse for meg, og jeg er så stolt over å være Aussie,» sa Barty.

Les: Har sagt nei til Aston Villa, Burnley, Crystal Palace, Newcastle og Wolverhampton til stor frustrasjon for Juventus

«Som Aussie er den viktigste delen av denne turneringen å kunne dele den med så mange mennesker, og dere i mengden har vært intet mindre enn eksepsjonelle.

«Jeg har sagt flere ganger, jeg er så heldig å ha så mange mennesker her som elsker meg, støtter meg. Ganske spesielt at mamma, pappa og søstrene min er her… Jeg er en utrolig heldig og heldig jente som har så mye kjærlighet i hjørnet mitt.»


Rafael Nadal som vant finalen for menn på søndag, går han forbi Novak Djokovic som er redd for sprøyter og Roger Federer med 21. grand slam-titler, og ta ledelsen i menns all-time race. Nadals motstander, Daniil Medvedev leverte tøff konkurranse helt inn.

Før turneringen hadde både Nadal, Roger Federer og Novak Djokovic 20 Grand Slam-triumfer hver. Med begge sine to erkerivaler ute av bildet i Melbourne, var det knyttet stor spenning til om Nadal kom til å utnytte det.

Nadal og Medvedev har møttes én gang i en Grand Slam-finale tidligere. I 2019 trengte spanjolen fem sett for å slå Medvedev og med det gå til topps i US Open. Det så lenge ut til at russeren skulle få revansj søndag, men etter å ha ledet 2-0 i sett, kjempet Nadal seg tilbake og vant 3-2. Kampen var slutt etter godt over fem timer.

Blålink: Få 10.00 i odds på at Norge vinner flest gullmedaljer i OL i Beijing

Årets seier er Nadals andre i den prestisjetunge turneringen i Australia. Han vant den for første gang i 2009. Det er stadig Roland-Garros som tar opp mest plass i premieskapet hans. Den turneringen har han vunnet hele 13 ganger.

Men det var langt fra lett for den spanske superstjernen søndag.

I det tredje settet slo Nadal tilbake og vant etter å ha brutt Medvedevs serve. Det var også det som skjedde i det fjerde settet. Dermed gikk kampen til fem sett, og i Medvedevs tredje servegame viste Nadal klasse da han igjen brøt.

Deretter servet Nadal seieren inn. Dermed kunne han juble for seier nummer 21 i Grand Slam-sammenheng.

Søndagens oppgjør var preget av svært lange poeng, der de to duellantene holdt hverandre i sjakk i store deler av kampen.

Medvedev har nå tapt to Australian Open-finaler på rad. Han kom til kort mot Djokovic i fjorårets utgave.

Russeren vant det første settet etter å ha brutt spanjolens tredje serve. Sett nummer to var preget av fire servebrudd, og gikk etter hvert til tiebreak. Settet som til slutt varte i hele 84 minutter, ble vunnet av Medvedev. Men der stoppet det for russeren.

Alt var deretter i Nadals hender, men Medvedev skulle likevel by opp til ny spenning da han brøt den avgjørende serven. Det ville ikke Nadal ha noe av, og den rutinerte spanjolen brøt tilbake ved det påfølgende gamet.