Spanske fotballedere liker å kysse (foto: city, twitter)

Hvem kan etterfølge Gareth Southgate som Three Lions-sjef hvis han forlater etter EM 2024? – Landslagssjefen har signalisert at det nærmer seg slutten. Han har ledet England med stabilitet og fremgang.

Southgate tok på seg jobben i kjølvannet av Sam Allardyces plutselige avgang og Englands dystre prestasjoner i EM 2016, som endte med det 2-1-tapet mot Island.

Les: Foot Mercato: «Salah-sagaen er over»

En VM-semifinale i Russland i 2018 og Euro 2020-finalen på Wembley representerte markante store fremskritt, men Southgate måtte overtales til å fortsette å følge Englands kvartfinale-exit til Frankrike i Qatar 2022.

Mail Sport rapporterte at FA begynner å planlegge etterfølger dersom Southgate skulle bestemme seg for å forlate når han kontrakt går ut etter EM 2024. Selv om 53-åringen skulle bestemmer seg fortsette og forbundet forlenger har sondringene startet.

Pep Guardiola

Guardiola har blitt sett på som en «drømme»-utnevnelse av noen i FA, og det styrende organet åpent for å utforske muligheten. Appellen til Man City-sjefen er åpenbar, og spanjolen bekrefter allerede sin status blant de beste managerne i verden etter en troféfylt karriere og taktiske innovasjoner.

Det ville være dumt om FA ikke undersøkte muligheten for å sikre seg en trener som har vunnet 36 store trofeer.

Guardiola har tidligere innrømmet at han ser på internasjonal ledelse som sitt neste skritt etter Man City, med Brasil og de Nederlandske som skal ha vært interessert i hans tjenester tidligere.

«Et landslag, ja. Neste steg blir et landslag, hvis det er mulighet. Et landslag er neste steg,» sa Guardiola i et intervju i 2021. «Jeg vil gjerne trene for et EM, et Copa America, et verdensmesterskap.»

Å reise hjem for å ta den spanske landslagsjobben ville være fornuftig for å oppfylle denne ambisjonen, men hans offentlige støtte til katalansk uavhengighet har blitt sett på som en potensiell barriere.

Å premiere Guardiola bort fra Man Citys vinnermaskin vil ikke være noen enkel oppgave, med spanjolen som tidligere har satt avreisedatoer, bare for å forlenge trolldommen på Etihad.

Blant utfordringene for FA vil være Guardiolas eksisterende Man City-kontrakt, som for tiden løper til 2025 – 12 måneder etter EM 2024. 52-åringens rapporterte lønn på 20 millioner pund i året vil også være en stor hindring. Til sammenligning tjener Southgate for tiden 6 millioner pund i året i rollen som Three Lions-sjef.

En annen klar oppside ved en potensiell Guardiola-utnevnelse ville være hans arbeid med flere medlemmer av det nåværende Three Lions-laget. Jack Grealish, Phil Foden, John Stones, Kyle Walker og Kalvin Phillips er faste medlemmer av Southgates England-lag.

Eddie Howe

Mens FA er åpne for å utnevne en utenlandsk manager, vil Eddie Howe være den åpenbare kandidaten hvis de foretrekker en engelsk landslagssjef.

Howe hadde tidligere blitt vurdert etter Hodgsons avgang tilbake i 2016. Den daværende Bournemouth-sjefen hadde innrømmet året før at han ville være opptatt av rollen i fremtiden.

«Jeg er veldig patriotisk og det ville være den ultimate æren,» sa Howe. «Jeg vil gjerne bli sett på som god nok i fremtiden.»

Howes aksjer har bare steget ytterligere siden han tok over som Newcastle-sjef, med 45-åringen som overvåket transformasjonen deres fra et nedrykkstruet lag til Champions League-deltakere.

Ikke overraskende kom spørsmålet om Howe opp i forbindelse med Qatar VM.

«Jeg sier aldri aldri, aldri si, «Nei, det vil ikke være noe jeg er interessert i,» sa Howe i september i fjor. «Men på kort sikt er det ikke på radaren min i det hele tatt. Alt er Newcastle og prøver å gjøre dette laget bedre.

«Jeg har alltid sagt at jeg elsker den daglige treneren, elsker å være sammen med spillerne på treningsfeltet. Internasjonal fotball får du det tatt bort i lange perioder.

‘Akkurat nå i livet mitt er det ikke noe jeg vil gjøre.’

Utsiktene til at Howe skal forlate Newcastle til England ser foreløpig fjernt ut etter kvalifiseringen til Champions League.

Howe insisterte på slutten av forrige sesong at det ikke finnes noe tilbud han ville forlate St James’ Park for. Newcastle-sjefen signerte en langtidskontrakt i starten av forrige sesong, mens familien hans er bosatt på Tyneside.

Graham Potter

En manager som vet hvor raskt ting kan endre seg er Graham Potter.

48-åringen var på alles lister over geniale managere for bare 12 måneder siden, og Chelsea gikk med på å betale en frigjøringsklausul på 15 millioner pund for å sikre tjenestene hans fra Brighton i september i fjor.

Potters «trolldom» med Blues varte i mindre enn syv måneder etter å ha slitt med å håndtere svingdøren til spillere på Stamford Bridge.

FA var kjent for å ha identifisert Potter som en ledende kandidat til å etterfølge Southgate før han ble utnevnt til manager i fjor.

Potters klare filosofi med fokus på å levere en attraktiv spillestil vil telle i hans favør, med England som har en ung skare av tekniske spillere med slike som Jude Bellingham og Phil Foden. Mens stjernen hans har falt noe etter Chelsea, er ikke Potter den første som har slitt i kaoset på Stamford Bridge.

Hans nåværende tilgjengelighet vil sannsynligvis gjøre Potter lettere å sikre enn andre kandidater, selv om han forventer å ha alternativer etter hvert som sesongen utvikler seg.

Det snakkes også om Mauricio Pochettino som akkurat har overtatt Chelsea og Brendan Rodgers som er tilbake i Celtic.