Den nye Premier League-sesongen står for døren, og som alltid vekker det følelser når det diskuteres tabelltips. Særlig interesse er det knyttet til nedrykksstriden.

Etter en annerledes avslutning på foregående sesong, både i Premier League og i Championship, står nå en ny sesong på trappene. Som vanlig måtte tre klubber (Norwich, Watford og Bournemouth) si farvel til det fine Premier League-selskapet, også forrige sesong, og til høsten kan vi ønske velkommen til tre «nye» klubber, selv om alle tre er gamle travere i den øverste divisjonen i engelsk fotball.

To av klubbene, Fulham og West Bromwich, har spilt Premier League forholdsvis nylig. Fulham var siste gang oppe i 2018/2019-sesongen, men rykket ned til tross for å ha satset enorme summer på overgangsmarkedet. I sommer slo de Brentford i play-off om Premier League-plass og enorme summer. Vi skal ett år lenger tilbake i historien, til 17/18-sesongen, for å sist finne West Bromwich på øverste nivå. Den gang rykket klubben ned i en sesong hvor det kun skilte fire poeng mellom 16. og 19. plassen.

Leeds er det imidlertid lenger siden vi så i det aller gjeveste fotball-selskapet i England. Faktisk er det gått hele 16 år siden Leeds var en del av Premier League. I 2004 rykket klubben, som hadde sin storhetstid fra midt på 1960-tallet til midt på 70-tallet, ned til Championship, og i 2007 gikk det enda verre da de hvitkledde rykket ned til Englands tredje beste nivå. Her ble man værende i to sesonger, før klubben igjen rykket opp til Championship i 2010.

Nå er den gamle storklubben tilbake på øverste nivå etter halvannet tiår i fotball-skyggenes dal, noe som har vakt oppmerksomhet og glede blant de mange norske Leeds-supporterne. Klubben har, siden den var dominerende da Tippekampen ble lansert på TV her til lands, en enorm tilhengerskare i Norge. Opprykket ble også feiret på ordentlig, om enn annerledes, vis.

Klubben ser også ut til å være den av de tre nyopprykkerne som har de beste forutsetningene for å holde seg i Premier League etter neste sesong. Marcelo Bielsa har etter et par sesonger ved roret på Elland Road fått ordentlig dreis over tingene, og Leeds virker også til å ha midlene til å sikre seg forsterkninger før den nye sesongen sparkes i gang. Senest har det vært sterke rykter om at den brasilianske spissen, Rodrigo Moreno, er hentet til klubben fra Valencia. Også spillere som Luiz Felipe (Lazio), Sam Greenwood (Arsenal) og Robin Koch (Freiburg) har blitt ryktet til klubben i løpet av sommeren.

Leeds er også klubben som bookmakerne mener det er mest sannsynlig overlever den kommende Premier League-sesongen. Hos Nordicbet Premier League får du 1,57 på at Leeds blir beste nyopprykkede lag, mens du får hele 4,50 i odds på at Bielsas menn rykker ned. Like sikker er ikke bookmakeren på West Bromwich og Fulham.


De er nemlig begge de to klubbene som du får minst igjen på hvis du tror de rykker ned, og sannsynligheten for at (minst) én av dem må ta den tunge veien ned igjen er stor. Kun tre ganger i Premier League-historien har alle de tre nyopprykkede lagene overlevd, men til gjengjeld har det kun skjedd én gang, i 1997/98-sesongen, at alle tre har rykket ned igjen.


Om bare et par uker får vi de første svarene når Premier League sparkes i gang 12. september.