Kaptein og manager har skaffet seg arbeidsro til å slå av en vits. (foto: arsenal, twitter)

3-0 seier mot Bournemouth, to scoringer av en 23-årig kaptein, tre seire, på toppen av verdens tøffeste liga etter tre runder. Vi må nesten gni oss i øynene for å forstå at dette er samme klubben som gikk på banen i de tre første kampene av sesongen for tolv måneder siden.

Tre kamper på rappen uten å score mål, dette var smellen Arsenal-supporterne fikk da de hadde brukt sommeren forventningsfullt til å glede seg til Premier League-start 2021/22. Altså det motsatte av inneværende sesongs tre første kamper. LeoVegas: Sjekk ut boosted odds på 2.75 til Arsenal-Fulham

For oss blir dette beskrivende for jobben Arteta har fått ro til å gjennomføre, godt hjulpet av direktør Edu på spillermarkedet.

På spørsmål om hvordan Arteta har det i dag, sammenlignet med starten for tolv måneder siden, kom svaret:

-Følelsesmessig er vi på et helt annet sted. Du kan se det på selv og på alle involverte rundt klubben, fordi tap har en stor negativ påvirkning, det gjør ingenting hvordan du spiller eller konteksten for tapet, begynner Arteta ifølge Goal.

Likevel, Arteta lar seg ikke lure ut på veien med selvtilfredshet.

-Det er bare tre kamper, det betyr ingenting. Det som betyr noe, er at vi har klart å vinne tre kamper, at vi scorer mål, fortsetter med clean sheets og laget spiller og presterer bra, sier Arsenal-manageren.

LeoVegas: Sjekk ut boosted odds til ukas kamper

For tolv måneder siden startet Arteta og Arsenal med svakeste sesongstart siden 2004, nå må de bøye nakken sørover på tabellen for å finne Manchester City, Tottenham, Chelsea, Manchester United (lenger ned) og Liverpool (enda lenger ned).

Vanvittig mye har skjedd siden Manchester City gruset Arsenal 28. august 2021 med 5-0. I startelleveren mot Bournemouth på lørdag var det bare tre spillere som var i startelleveren mot City året før: Saka, Xhaka og Martin Ødegaard.

For ett år siden maktet Arsenal-spillerne ikke å fyre av mer enn 7 skudd på mål i løpet av tre kamper – uten å treffe. Da Bournemouth-kampen ble blåst av for full tid på lørdag, hadde Arsenal-spillerne hamret inn 9 scoringer på tilsvarende mange kamper.

For ett år siden hadde motstanderne i de tre første kampene pepret på med 55 skudd mot Arsenal-målet (18 på mål), i år har dette antallet blitt redusert til 22 (5 på mål).

Gabriel Jesus har vært med på å transformere angrepsspillet, Oleksandr Zinchenko har gitt en solid dose kvalitet til troppen, William Saliba har returnert fra utleie til debut på seniorlaget med to clean sheats scoring på tre kamper, og fikk Zinchenko til å uttale: «Vi har en utrolig midtstopper i troppen!».

Vi venter også spent på hvordan Fabio Vieira til 30 millioner pund vil utvikle seg de neste månedene.

Du kan si at sesongen så vidt har begynt og at tre seire i det lange løp ikke betyr så mye, men dette er språket til klubber som ikke har oppnådd det samme. Nå venter vi på den siste signeringen som er på vei, men Arsenal-troppen ser allerede sterk og etablert ut.

Fundamentet er på plass.

Denne sesongen er Arsenal definitivt en kandidat til Champions League-billett før neste sesong, eller for å si det som Palace-manager Patrick Vieira før de tapte 0-2 mot Ødegaard og gjengen: «Denne sesongen kan Arsenal være kandidat til å ta PL-tittelen.

Kontrasten til det som har foregått hos Manchester United det siste året er sterk. Hadde ikke Arteta fått tilliten etter den miserable starten forrige sesong og gitt muligheten til å fortsette en langsiktig oppbygning, kunne 2022/23-sesongen ha startet som for rivalen United.

Solskjær ble syndebukken i Manchester før nyttår, og et sammenhengende kaos startet da «Ralf» kom til klubben og skulle «løse alt». Dermed har United ved Erik ten Hag startet sesongen på hæla (men fikk den befriende 2-1 seieren mot Liverpool), mens Mikel Arteta og Arsenal kan bygge videre på planen de la forrige sesong.

Gode ting tar tid, som Jürgen Klopp og Pep Guardiola begge er enige i. Hos Arsenal er koden endelig knekket. For Arteta kommer ikke suksessen som en overraskelse, han visste det ville komme hvis han fikk tid.