Ralf. (foto: united, twitter)

Etter 1-0 tapet mot Crystal Palace på søndag la Manchester United ut en melding på twitter: «Thank you, Ralf». Det fikk oss til å lure på hva vi egentlig skal takke den påtroppende østerrikske landslagstreneren for.

Ja, det var kaotiske tilstander hos United (sett utenfra), da ledelsen ikke turte å stole på sin tidligere vurdering om at Solskjær var den rette for det langsiktige «prosjekt gjenoppstandelse» på Old Trafford. Likevel, da Ralf Rangnick ble valgt til å lede United til suksess i Champions League og topp-fire plassering i Premier League, må vi forutsette at United-ledelsen valgte tyskeren nettopp fordi han hadde en plan han var overbevist om ville fungere for å nå målene for sesongen. Ellers hadde det ikke vært noen grunn til å sparke Solskjær i november.

LES: Elendige Manchester United resultater godt nytt for Ole Gunnar Solskjær sin managerfremtid

Solskjærs oppsigelse kunne komme etter sesongen, men Ralf kom garantert stinn av selvtillit og satte fingern på «alt» Solskjær gjorde feil, og hvordan han kunne fikse det i løpet av de kommende månedene. Når Rangnick i tillegg overtaler Manchester United til å gi ham rollen som rådgiver for det som skal skje langsiktig, da forteller dette at Rangnick virkelig må ha overbevist ledelsen om at han satt med Nøkkelen.

Engelsk presse digger når det butter for Manchester United. «Solskjær har tapt garderoben» og «spilleropprør» var blitt vant kost når du klikket deg inn hos medie-gribbene på balløya.

Vi husker godt hva som skjedde da Solskjær ble hentet inn etter Mourinho, som stort sett hadde kranglet med alt og alle siden sesongstart 2018/19. Da hadde Ole fokus på å sette uenighet på vent, hente frem det fundamentet United egentlig er tuftet på, og prate med enkeltspillere og gruppa for å minne hverandre på hva det går ut på å bære United-drakta.

Solskjær visste hvordan det var å stå i United-storm, spillerne visste at Ole hadde forutsetningene til å sette seg inn i deres situasjon. Det var ikke snakk om å snu alt på hodet, det var snakk om å finne tilbake til det United skal være, basert på forutsetningene i troppen. Da Rangnick kom feiende inn i overgangen til desember 2021, var det med stoppeklokke og en klar oppfordring om at «nå skulle det jobbes hardere og presses høyere».

Det startet godkjent med Rangnick ved tøylene, men ikke akkurat noen «Tuchel-effekt» der den tidligere PSG-manageren ble hentet til Stamford Bridge, og noen få måneder senere hårfint hadde sikret 4. plassen i Premier League og hentet Champions League-trofeet til London.

Nå har ikke vi vært på innsiden av hodet til Ralf Rangnick, men vi mistenker at han også så seg selv i rollen som fotballfrelseren som redder United og ville gi klubben det samme Chelsea hadde fått av «læregutten hans», Thomas Tuchel.

Diego Simeone satte effektivt en stopper for Champions League-planen til Rangnick, med 0-1 seier på Old Trafford (etter 1-1 i Madrid) i 8. delsfinalen. Premier League-planen gikk rett i dass (unnskyld det ladede uttrykket), der West Ham i siste runde kunne ha spylt United ned til 7. plass med seier over Brighton.

Siste United-kamp med Ralf Rangnick ved roret endte med 1-0 tap mot Crystal Palace, West Hams 3-1 tap i badebyen Brighton reddet vikaren fra en større ydmykelse.

Da vi kom ut i april/mai, og alle skjønte Ralf Rangnick ikke kom med en plan som fungerte, begynte vi også å se en endring i tonen på pressekonferansene til United-vikaren når det buttet. Fra å være kongen på haugen hos United på kort -og lang sikt, ble det klart fra uttalelsene at han ikke lenger var in the loop når det gjelder valg av managere, fremtiden til ulike spillere og forsterkninger på trappene.

«Rangnick-bunnen» ble for oss nådd fra slutten av april. Rett etter at han ledet United til 1-1 mot Chelsea på Old Trafford, der seier var det eneste som kunne holde United inne i kampen om topp-fire, kom han med bekreftelsen på at han hadde signert kontrakt med det østerrikske landslaget. Det betyr at mens United blødde poeng og Rangnicks eneste fokus måtte være på laget, spillerne og motstanderne, hadde vikaren kjørt en parallell prosess for å sikre seg selv etter sesongslutt.

Og det fortsatte. I begynnelsen av mai gikk Rangnick, uten suksess på kamparenaen, ut med beskrivelsen av hvor ille situasjonen egentlig er i United-troppen, altså ikke vikaren sin skyld.

Så etter 4-0 tapet mot Brighton i begynnelsen av mai, da Rangnick frem at «dette kjente han godt igjen fra kamp der Solskjær var leder». Altså, grunnleggende svakheter i troppen, altså ikke vikaren sin skyld. Etter sesongslutt kom det en helt annen konklusjon fra oss.

Les: Ten Hags assistenter på plass hos Manchester United.

Nå er Rangnick tørt takket av Manchester United på twitter, Erik ten Hag har entret scenen og ingen prater lenger om rådgiverrollen Rangnick skal ha på Old Trafford. Takk for det.

Nå skal blikket rettes fremover: Erik ten Hag varsler Liverpools og Citys fall