Kos! (foto: leeds, twitter)

Det koster å være fotballklubb med ambisjoner og den tradisjonsrike klubben Leeds United ønsker å komme tilbake i det gode selskap.  – Det gikk bare nesten denne gangen de røk ut i Championship kvalifisering til Premier League mot Ipswich. 

Klubben som er kjent for å ha økonomiske problemer i flere tiår, klart å klatre seg nesten helt tilbake mye på grunn av den fargerike manageren Marcelo Bielsa. Leeds har sondert terrenget for å få inn investorer og nå ser de ut til å ha landet en investor som er kjent for å kline til.

Les: Daily Mail: Maurizio Sarri har sagt ja takk til 60 millioner i året

Qatar har alltid vært opptatt av fotball, men har ikke eierinteresser i Engelsk fotball så langt. – Da Qatar Sports Investments kjøpte det som nå omtales som verdens rikeste klubb Paris Saint-Germain var det ikke noe spesielt å skryte av.

Det som var oppskriften i Paris vil trolig være den samme hvis de kjøper seg inn i Leeds United. – De bygde ut stadion, trenings fasiliteter, ungdoms og kvinnelag, finansierte samarbeid med klubber i området, bygde infrastruktur og deltok som en positiv part i en rekke prosjekter i Paris, spesielt rettet mot fattige bydeler. – Og i tillegg det som vi ser i media, kjøp av spillere og trenere i verdensklasse.

Qatar Sports Investments, som ble etablert i 2005 av sønnen av emiren og arvingen til Qatari-tronen, Sheikh Tamin Bin Hamad Al Thani, kjøpte Paris Saint-Germain i 2011.

Les: Danny Welbeck har en måned igjen i Arsenal

Qatar Sports Investments har kommet langt i sine samtaler med Leeds-eier Andrea Radrizzani som selv ikke har de økonomiske musklene eller nødvendig tillit til å løfte klubben den siste veien helt opp. – Helt opp betyr bare en ting for Qatar, topp fire Premier League og så Champions League.

Det hadde vært utrolig gøy hvis det var Leeds av klubbene de eier som blir den første som vinner Champions League. Paris Saint-Germain dominerer den franske ligaen, men har ikke så langt kommet til finalen i Europas gjeveste turnering.

Les på Popidol: Star Trek Picard teaser trailer har landet

Qatar, som arrangerer fotball-VM i 2022 er søkkrike på grunn av enorme gassforekomster, (og en god del olje) har også tidligere vært i samtaler med klubber i England, men trukket seg ikke på grunn av penger, men på grunn av status. – Leeds som er en gammel storhet, trenger sårt kapital, samtidig som de har en internasjonal fanbase, selv her i Norge, 40 år etter sin storhetstid på 60 og 70 tallet.  – Klubben var en kort periode tilbake rundt årtusenskiftet, men ikke på samme nivå som før. Leeds ble felt av økonomisk kaos, fritt fall på nedover i systemet, hyppig bytte av eiere.

Det er flere norske spillere som har vært i Leeds, verdt å nevne er Alf Inge Håland, Gunnar Halle, Tore André Flo, Frank Strandli og Eirik Bakke.

Qatar Sports Investments har vist seg å være langsiktige og gode eiere, de gjør sin investering først og fremst for å bedre landets image og ikke for å nødvendigvis tjene penger.

Les på Popidol: Gode nyheter for deg som ikke får nok av John Wick