I år vil ni av 10 Premier League kamper (runde 19) finne sted på Boxing Day, som uten tvil representerer en av Storbritannias største idrettstradisjoner. – I år faller Manchester United borte mot Newcastle utenfor og spilles dagen etter, mandag 27 desember klokken 2100.

Premier League planlegger hvert år kamper rundt jul og nyttårsdag, det er et spektakulært avbrekk fra marsipan og julemusikk.

For de som trenger litt historikk så faller 2.juledag den 26.desember, som er dagen etter juledagen. Det er nasjonal helligdag både i Norge og Storbritannia og hvis ikke det hadde vært for «Boxing Day» en av årets aller kjedeligste dager. Og Navnet? – Det kommer fra de rike familienes tradisjon med å bokse og gi bort gaver til sine tjenere dagen etter juledag. Tjenerne ville så gi disse eskene til familiene sine i julegave.

Manchester City som i skrivende stund er serieledere tar imot Leicester klokken 1600 på Boxing Day. – ekspertene er rimelig sikre (78%) på hjemmeseier. – Enda sikrere i sin sak er ekspertene på at Liverpool tar seieren over Leeds (80%). Liverpool som har vunnet alt i det siste tar imot et Leeds lag på Anfield som har seriøse rusker i sitt maskineri. – Den kampen spilles klokken 1330.

Tidligere pleide britiske lag brake sammen på juledagen, men denne skikken endret seg tilbake på 1950-tallet, da 25. desember ble ansett for å være en familiedag. Derfor fant den siste fotballkampen på juledag sted tilbake i 1957, og Boxing Day-fotball ble etablert som en tradisjon i Storbritannia.

Bli med i Unibet sin konkurransen på Twitter helt gratis

«Fotball ble spilt 1. juledag fordi det var en fridag og det var tradisjon for offentlige arbeiderklassearrangementer,» sa historieprofessor Martin Johnes.

«Det ble også til tider spilt på 2. juledag, noe som betyr to kamper på to dager.

Chelsea som i skrivende stund ligger på tredjeplass i Premier League får det tøffere, Aston Villa under Steven Gerrard er fortsatt svært varierende, men har en tydeligere retning nå, spesielt på Villa Park. Ekspertene er enige om at dette blir jevnere, 17% sjanse for hjemmeseier, 23 uavgjort og 60% med borteseier.

Også Arsenal med Martin Ødegaard i scoringsform har bortekamp på Boxing Day. – De reiser til Carrow Road og møter Norwich som klamrer seg til sitt eneste håp om at Mathias Normann skal løfte dem til seier og bort fra bunnen av tabellen. Arsenal mot Norwich spilles klokken 1600, ekspertene er mener det er 58% sannsynlighet for borteseier.

Andre kamper på Boxing Day: West Ham tar imot Southampton klokken 1600, Tottenham tar imot Crystal Palace klokken 1600, Wolves tar imot Watford klokken 1330 og dagens siste kamp Brighton tar imot Brentford klokken 2100.