https://unsplash.com/photos/Z4Sxy1_3wdY

Et godt gjennomtenkt og velutviklet treningsregime kan være forskjellen på seier og tap når du skal spille tennis. Selv om man naturligvis bygger seg godt opp i fysisk form av å spille tennis, bør du også fokusere på trening i forkant. Det hjelper deg med å styrke muskler og ledd, og gir deg et best mulig utgangspunkt før du går på banen.

Utvikle et regime som passer deg

Det er ikke alltid man kan si at ett treningsregime passer til alle. Ulike mennesker har ulike utgangspunkt, og slik er det også i tennisverdenen. Det er flere faktorer du bør tenke over når du skal sette opp en treningsplan:

·        Hva er din kronologiske og fysiske alder?

·        Hvordan er helsen din generelt sett?

·        Hvilken kroppstype har du, og hvordan er den generelle treningsformen din?

·        Har du noen konkrete styrker eller svakheter som bør tas til etterretning? Hør med trenere og fysioterapeuter dersom du er usikker.

·        Skadehistorikk. Har du en historikk som tilsier du er mye skadeplaget, eller holder du deg unna det verste?

·        Hvilke mål har du? Skal du spille turneringer? Sikter du mot noen spesifikke konkurranser?

Få nok hvile

Dette punktet gjelder både for den faktiske treningsrunden, men også ellers. Tennis er en sport med korte, intense intervaller som oftest kortere enn 15 sekunder, etterfulgt av 20–25 sekunders pause. Treningsrundene dine bør prøve å etterligne dette. Da tilpasser kroppen seg intensitetsrytmen slik den foregår på tennisbanen.

Samtidig er det viktig å koble av og la musklene hvile på fritiden. Uten nok hvile øker skadefaren, og det er lett å bli utbrent. Enten du liker å ligge i sofaen å se TV, lese en god bok, eller spille nettcasino på sider som f.eks. Folkeautomaten, har ikke det så mye å si. Det viktigste er at du gir kroppen tid til å ta seg inn igjen, slik at den er klar til å levere maksimalt neste gang du spiller.

Lytt til kroppen

Selv om du har en oppsatt plan, er det også viktig at du lytter til kroppen. Hvis du har planlagt en hard økt, men oppdager at noe ikke stemmer helt under oppvarming, bør du ta det til etterretning. Da er det nok lurere å tilpasse økten, slik at du ikke risikerer unødvendige skader.

Husk uttøyingsøvelser

Selv om mange diskuterer om uttøying faktisk har en effekt eller ikke, gjør du lurt i å legge uttøying inn i treningsrutinene dine for tennis. Det hjelper deg med å øke fleksibiliteten din, gjøre deg mer atletisk og forhindre og forebygge skader. Når du spiller tennis bruker du mange ulike muskelgrupper, slik som skulderen, overarmen, underarmen, hoftene, quadriceps og leggmuskulaturen. Kjernemuskulaturen er også en sentral del i det å ha en sterk kropp, og brukes blant annet når du slår et forehandslag.

Tilpass øvelser etter formen din

Det er mange ulike øvelser som kan hjelpe deg med å komme i form, men det er viktig at du ikke starter med de heftigste øvelsene med en gang, med mindre du allerede er godt trent og forberedt på det. Å bygge opp kondisjonen din er noe av det mest elementære. Hvis du ikke klarer å løpe 5000–10 000 meter uten store problemer, er det liten sjanse for at du er i god nok form til å spille tenniskamper på fem sett.

Konklusjon

Husk at trening uansett skal være gøy og hjelpe deg for å bli en bedre tennisspiller. Hvis du sliter med motivasjonen underveis i treningsøktene, kan det være fint dersom du har en partner å trene med, slik at dere kan være med på å pushe hverandre.