Lagbilde, det russiske laget

Den største overraskelsen for de som følger ishockey var at Tyskland, som regnes som bare litt bedre enn Norge, skulle havne i finalen i OL. De slo Canada i semifinalen og møtte Russland.

Det gjorde at russerne kunne slappe av trodde de, men det var et sterkt og vel organisert Tyskland som var nære å skape OL historie. Canada har vunnet de to siste finalene så et gull har nesten blitt et folkekrav i Russland. Det etterlengtede Russiske OL gullet satt langt inne, Tyskland ble først slått 4 – 3 etter forlengning.

Les: Ingen tippet Tyskland i finalen

Det var lenge snakk om at Russland skulle få lov til å gå under eget flagg under avslutningsseremonien. Men, trolig på grunn av to at to OAR utøvere er tatt i doping, kommer ikke det til å skje likevel.

Kirill Kaprizov ble matchvinner med et direkteskudd på pasning fra Nikita Gusev 9.40 minutter ut i forlengningen. Dermed fikk OAR sitt gull nummer to i Pyeongchang-lekene.

Under seiersseremonien sang spillere og tilhengere Russlands nasjonalsang av full hals mens OL-hymnen ble spilt. Det er hymnen som har vært brukt under hele OL for OAR-utøverne, siden Russland er utestengt fra lekene. Likevel ble altså nasjonalsangen sunget i dag.

– Vi benytter oss av ytringsfriheten, kommenterte backen Bogdan Kiselevitsj etterpå.

– Vi spiller for landet vårt, og det er viktigere enn alt annet. Nå har jeg oppfylt drømmen min, utdypet lagkaptein Pavel Datsjuk.