Kan India bli en framtidig VM-arrangør?

Moroa er over i Russland for denne gang, og det er ingen tvil om at vi fikk fem flotte uker med fotball i verdensklasse. Alle forhåndsbekymringer om dårlig organisering og tribunebråk ble gjort til skamme, og det ble en uforglemmelig sommer i Putins rike.

Frankrike tok et fortjent VM-gull for 2. gang, selv om de fikk god hjelp av VAR i finalen. Dette kan fort vise seg å være en viktig vitamininnsprøyting for et hardt prøvet russisk folk som i mange år har slitt med befolkningsnedgang. Mange sosiologer spår derfor en etterlengtet vekst i fødselsraten om knappe ni måneder. Dette har allerede vist seg å være tilfellet i mange andre land, og enkelte landsdeler i Tyskland opplevde blant annet en vekst i fødselsraten på 30 % i etterkant av VM på hjemmebane i 2006.

FIFA-presidenten kan telle penger i søvne.

(CC BY 2.0) av Doha Stadium Plus

VM blir stadig større

Fram mot 2028 skal VM utvides til 48 lag, og verdens største idrettsarrangement har utviklet seg til en stor jackpotgevinst for FIFA til tross for tap av sponsorer, som har lovet å sende mye av overskuddet tilbake til medlemslandene og forskjellige grasrottiltak.  Over 200 land skal fra 2024 kjempe om de 48 ledige plassene, og VM har kommet langt fra sin spede begynnelse på 1930-tallet da europeiske og søramerikanske lag ikke ville delta i turneringen på grunn av for lange reiseavstander. Den nye FIFA-presidenten Gianni Infantino virker å ha fått skuta på rett kjøl, og mesterskapene er godt arrangert. Dette betyr at de for eksempel ikke lenger roter bort selveste VM-pokalen, som var tilfellet i 1966, hvor den til slutt dukket opp i en engelsk kolonihage.

 

Kan nye land komme til?

Suksessen i Russland gør det derfor spennende å se om vi nye nasjoner dukker opp som arrangør. Fotball er definitivt en idrett som fenger hele verdens befolkning, noe som betyr at vi kan forvente at flere store asiatiske land arrangerer mesterskapet i årene som kommer. Vi føler oss ganske sikre på at Kina blir valgt som arrangør på 2030-tallet, men også voksende økonomier som Thailand, Malaysia og India kan komme i betraktning. Fotballen har tross alt utviklet seg ganske mye i Asia siden det indiske landslaget trakk seg fra VM i 1950, fordi de nektet å spille med fotballsko. Japan og Sør-Korea arrangerte et asiatisk VM for første gang i 2002, og dette var også første gangen det var mer enn én vertsnasjon. Nabolandene Malaysia og Thailand kan således være et spennende alternativ som en framtidig arrangørduo.

Kan India bli en framtidig VM-arrangør?

 

(CC BY-SA 2.0) av archer10 (Dennis) 141M Views

Qatar og USA gjør seg klare

Qatar-VM bør også kunne bli en strømlinjeformet opplevelse, og vi føler oss sikre på at landets myndigheter kommer til å gjennomføre en perfekt turnering i det som blir tidenes minste arrangørland. I 2026 får USA en ny mulighet til å få landets befolkning interessert i fotball, og kanskje får vi også en tangering av Oleg Salenkos målrekord med fem mål i én kamp fra forrige gang USA arrangerte VM i 1994? Den gangen var det også knyttet store forventninger til at USA skulle bli en fotballinteressert nasjon, men det er fortsatt et stykke å gå, siden ca. 2/3 av amerikanerne uttrykte at de ikke var interessert i årets turnering, noe som selvsagt henger sammen med at USA ikke var kvalifisert for første gang siden 1986. Til tross for tidenes høyeste publikumssnitt i 1994 forble fotballen en college-idrett i USA, og det er bare de siste årene at landets hjemlige liga har etablert seg som et attraktivt alternativ for unge spillere.