Vi har latt oss inspirere av dommen mot æresmedlem i Norges Idrettsforbund Anders Besseberg som idag ble dømt til tre år og en måned i fengsel for grov korrupsjon. – Han anker på stedet og vi roter frem fra arkivet en liste over fotballspillere som har vært i fengsel.

Selv om du er god i fotball behøver du ikke å gjøre gode valg.

Les: Agentmor Veronique sitt lønnskrav sender Adrien Rabiot til Premier League

Adam Chapman

Adam Chapman var i Sheffield United som ungdomsspiller og spissen representerte Nord-Irland på U21-nivå.

Mens han spilte for Oxford United forårsaket han døden til en annen mann gjennom hensynsløs kjøring og ble dømt til 30 måneder i et Young Offenders-institutt. Da han ble løslatt fra fengselet, gikk gn tilbake til Oxford på slutten av sesongen 2011/12.

Gavin Grant

Gavin Grant spilte som kantspiller eller spiss for slike som Gillingham, Millwall, Wycombe Wanderers og Bradford City mellom 2005 og 2010.

Men Grant gjemte en mørk hemmelighet. Frikjent for å ha drept én mann, ble han dømt for drap på en annen i en forbrytelse som fant sted i 2004. Han fikk en livstidsdom og vil sone minimum 25 år i fengsel.

Marlon King

Marlon King spilte i Premier League for Watford, Wigan og Hull City og representerte Jamaica på internasjonalt nivå.

King har sonet tre fengselsdommer: den første for å ha mottatt tyvegods (en BMW cabriolet); den andre for seksuelle overgrep og faktisk kroppsskade etter å ha tafset på en universitetsstudent og slått henne i ansiktet da hun avviste ham; og den tredje for hvor han kjørte om kapp og endte et krasj som førte til at en mann ble skadet.

Les på F7: Putin har gitt russiske utviklere kort frist til å lage en PlayStation- og Xbox-rival

Tomas Repka

Tomas Repka spilte 46 ganger av Tsjekkia mellom 1994 og 2001 og til tider magisk for klubber som Banik Ostrava, Sparta Praha, Fiorentina og West Ham.

Repka ble dømt til 15 måneders fengsel for svindel i 2019 for å ha solgt en luksusbil han ikke eide. Senere ble han også dømt til ni måneders fengsel da to tidligere betingede dommer for promillekjøring ble omgjort til fengselsstraff på grunn av hans andre overtredelse.

Fabrizio Miccoli
Fabrizio Miccoli spilte for noen av Italias beste klubber, inkludert Juventus og Fiorentina, og hadde også en periode i Benfica på 2000-tallet.

Spissen, som spilte 10 landskamper for Italia og scoret to mål, ble dømt til tre år og seks måneders fengsel for å ha drevet med utpressing for mafiaen. Det ble bekreftet etter anke og han gikk i fengsel i 2020, men ble løslatt i mai 2022 etter å ha samtykket i å utføre samfunnstjeneste for resten av straffen.

Gary Charles

Gary Charles spilte for Nottingham Forest, Derby County og Aston Villa på 1990-tallet og spilte to landskamper for England i 1991.

Best husket for å være på feil ende av Paul Gascoignes hensynsløse utfall i FA-cupfinalen i 1991. Charles hadde problemer med alkohol. Han ble siktet for promillekjøring, og fikk deretter problemer for å ha fjernet et elektronisk lenke for å reise på ferie. Etter en siktelse for overfall ble til en12-måneders dom i 2012 etter å ha truet en dørvakt.

Ched Evans

Ched Evans startet sin karriere i Manchester City. Han spilte sin beste fotball for Sheffield United mellom 2009 og 2012 og spilte 11 landskamper for Wales.

Men spissens liv ble snudd på hodet etter at han ble dømt for voldtekt i 2012. Evans fastholdt sin uskyld, sonet halvparten av dommen på fem år og ble senere frikjent. Han gjenopptok sin karriere i 2016.

Graham Rix

Graham Rix spilte 464 kamper for Arsenal mellom 1975 og 1988, og midtbanespilleren spilte 17 ganger for England.

Senere jobbet han som ungdomslagstrener i Chelsea, og i 1999 ble han dømt for å ha hatt mindreårig sex med en 15 år gammel jente. Rix ble dømt til 12 måneders fengsel og sonet seks av de.

Stig Tofting

Stog Tofting kom til Bolton Wanderers fra Hamburg i 2002 og sikret seg en plass i den danske troppen til VM i Japan og Korea det året.

Men i en feiring med sine internasjonale lagkamerater etter turneringen, slo Tofting eieren av en kafé i København og ble fengslet i fire måneder.

Tony Vairelles

Tony Vairelles spilte åtte landskamper for Frankrike mellom 1998 og 2000 og spilte som spiss for en rekke franske lag – inkludert Nancy, Lens og Lyon.

Kort tid etter at han gikk av i 2011, ble Vairelles og tre av brødrene hans holdt varetektsfengslet i Nancy etter en skyting på en nattklubb. Han ble senere siktet for drapsforsøk og ble til slutt dømt til tre års fengsel for sin del i angrepet.

Peter Swan

Peter Swan var en av de beste forsvarsspillerne i England på begynnelsen av 1960-tallet og ble 19 ganger hentet opp for landet sitt før han ble utestengt i åtte år for sitt engasjement i en tippeskandale.

Swan var en av tre Sheffield Wednesday-spillere som ble funnet å ha satset på at Owls tapte sin siste kamp i sesongen 1961/62 til Ipswich Town. Selv om han hevdet at de tapte «fair and square», fikk han livstidsforbud da skandalen ble avdekket (som ble opphevet i 1972). Han tilbrakte også fire måneder i fengsel og gikk glipp av Englands VM seier i 1966.

Peter Storey

Peter Storey vant en liga- og cupdobbel med Arsenal i 1970/71 og spilte 19 ganger for England mellom 1971 og 1973.

Storey, en bakspiller eller defensiv midtbanespiller, ble dømt til tre års fengsel i 1980 etter å ha finansiert et komplott for å lage gullmynter. Et tiår etter det ble han gitt ytterligere 28 dager i fengsel for forsøk på å importere pornografiske videoer.

Lee Hughes

Mest kjent for sine to perioder i West Bromwich Albion hver side av en sesong i Coventry City, spilte Lee Hughes for en rekke klubber i en lang karriere.

I 2004 krasjet Hughes sin Mercedes inn i en annen bil, og drepte føreren av det andre kjøretøyet. Han ble dømt for å ha forvoldt døden til en annet ved farlig kjøring og å forlate ulykkesstedet. Han ble dømt til seks års fengsel og ble løslatt i 2007 etter tre år.

Mikke Thomas

Mickey Thomas tilbrakte seks år i Wrexham i begynnelsen av karrieren, før han fortsatte med å spille for Manchester United, Everton og Brighton.

Kantspilleren ble 51 ganger hentet opp til landslaget av Wales, og ble involvert i en svindel med falsk valuta i sitt andre opphold i Wrexham på begynnelsen av 1990-tallet, som fikk ham til å hvitvaske penger gjennom klubbens traineer. Han ble arrestert i 1993 og dømt til 18 måneders fengsel.

Nizar Trabelsi

Nizar Trabelsi er en tidligere profesjonell fotballspiller fra Tunisia som spilte en sesong for Fortuna Dusseldorf – men det er ikke det han er kjent for.

Trabelsi spilte kun én kamp for den tyske klubben og scoret ett mål. Kort tid etter under en kamp ble han arrestert for å ha forbindelser til Al-Qaida og dømt for å ha planlagt et angrep mot amerikanske soldater stasjonert ved en belgisk flybase. Også mistenkt for å planlegge terrorplanen for Paris-ambassaden, ble det påstått at han skulle være selvmordsbomberen som skulle utføre angrepet. Han ble dømt til 10 års fengsel i 2003.

Jermaine Pennant

En talentfull kantspiller som representerte England på U21-nivå og spilte for Arsenal og Liverpool blant en rekke klubber, Jermaine Pennants karriere ble ødelagt av kontroverser.

I løpet av sin tid i Birmingham City erkjente Pennant seg skyldig i promillekjøring og kjøring mens han var uten lappen, og ble dømt til 90 dager i fengsel. Han ble løslatt etter 30 dager på prøveløslatelse og returnerte til jobben som fotballspiller, men måtte bære en elektronisk merkelapp til enhver tid, inkludert mens han var på banen. Under en periode i Spania i 2011, ble hans Porsche funnet forlatt i Zaragoza med 11 parkeringsbøter. Ifølge rapportene den gangen hadde han glemt at han eide bilen.

Bruno Fernandes de Souza

Bruno Fernandes de Souza gjorde en det bra med Flamengo, og vant det brasilianske mesterskapet blant andre titler, og vakte interesse fra AC Milan.

Men keeperen ble siktet for overgrep, tortur og drap på sin utenomekteskapelige kjæreste og moren til hans yngste barn. Bruno ble funnet skyldig i å ha beordret henne drept, gjemt liket og kidnapping av sin babysønn, og ble dømt til 22 års fengsel i 2013. Han ble løslatt i 2017, fengslet igjen senere samme år og fikk deretter sone delvis arrest og gjenoppta karrieren i 2019.

Adam Johnson

Adam Johnson spilte for Middlesbrough, Manchester City og Sunderland som midtbanespiller på 2000- og 2010-tallet og spilte 12 landskamper for England mellom 2010 og 2012.

I 2016 ble Johnson dømt til seks års fengsel for stell og seksuell aktivitet med en jente på 15 år. Han sonet tre år og ble løslatt i 2016.

Freddy Rincon

Freddy Rincon er en av de mest emblematiske spillerne fra Colombias minneverdige generasjon fotballspillere på 1990-tallet.

Den tidligere Napoli-, Palmeiras- og Real Madrid-midtbanespilleren ble fengslet i Brasil og ønsket i Panama for narkotikarelaterte anklager i 2015, men slapp unna utlevering til den sentralamerikanske nasjonen. Han døde i 2022.

Omar Ortiz

En av de beste meksikanske målvaktene i sin generasjon, Omar Ortiz spilte for Monterrey, Jaguares de Chiapas og Necaxa – og vant én landskamp for sitt landslag.

Ortiz ble utestengt fra å spille i to år etter å ha konsumert ulovlige stoffer, og ble senere funnet skyldig i å være involvert i minst tre kidnappinger og ble dømt til 75 års fengsel i 2019.

Breno

En talentfull forsvarer som representerte Brasil på U23-nivå, flyttet Breno fra Sao Paulo til Bayern München i 2008.

Men midtstopperen spilte bare 33 kamper for Bayern i en vanskelig periode og ble fengslet i 13 måneder etter å ha brent ned sin München-villa. Senere fikk han en trenerjobb av Bayern og spilte fotball med flere klubber tilbake i hjemlandet.

Ian Wright

Ian Wright er en legende i Arsenal, hvor han scoret 185 mål, og den tidligere engelske spissen har blitt en populær forståsegpåer siden han trakk seg fra fotballen i 2000.

Wright eide to biler tidlig i karrieren og tilbrakte 32 dager i fengsel for å ha unnlatt å betale skatt eller forsikring på kjøretøyene.

Duncan Ferguson

Duncan Ferguson var en kulthelt i Everton, hvor han tilbrakte to perioder på hver side av et kort opphold i Newcastle United, og var en mektig kar som var like kjent like mye for sin aggresjon som sine mål.

Utenfor banen ble den skotske angriperen truffet med fire overfallsanklager, men det som førte til fengselsstraff skjedde på selve banen. Ferguson spilte for Rangers i 1994 og slo Raith Rovers-forsvareren John McStay på hodet og ble dømt til tre måneders fengsel.

Ruben Semedo

En tidligere portugisisk landslagsspiller som har spilt for Sporting CP, Villarreal, Olympiacos og senere flyttet til Qatar, Ruben Semedo er mest kjent for kontroverser utenfor banen.

Semedo ble arrestert i Spania for angivelig å ha bundet og torturert en mann i hjemmet hans sammen med to andre, for deretter å gå til offerets hus for å gjøre innbrudd i det. Han ble løslatt i juli 2018, og erkjente seg skyldig i kidnapping, ran, skade på annen person og ulovlig skytevåpenbesittelse og ble bøtelagt 46 000 euro. I løpet av sin tid i Hellas i 2021 ble han arrestert etter en anklage om gjengvoldtekt innlevert av en 17-åring, men ble løslatt etter å ha betalt en kausjon på 10 000 euro.

Edmundo

Edmundo var kjent som O Animal og den tidligere Brasil-spissen så aldri ut til å tilbringe særlig lang tid på noen av klubbene sine i en fargerik og ofte kontroversiell karriere.

Eks-Vasco da Gama, Fiorentina og Flamengo-angriperen ble dømt til fire og et halvt års fengsel i 1999 etter å ha vært involvert i en dødelig trafikkulykke, men tilbrakte bare én natt bak murene.

Joey Barton

Joey Barton var en av fotballens mer voldelige spillere på banen, og utenfor den hadde den tidligere midtbanespilleren også problemer med å kontrollere temperamentet.

Barton ble dømt for overfall og sonet 77 dager i fengsel i 2008 etter å ha kjørt bilen sin inn i en fotgjenger i Liverpool. Mens han var inne, fikk han også en betinget dom på fire måneder etter å ha innrømmet overgrep som forårsaket faktisk kroppsskade mot tidligere Manchester City-lagkamerat Ousame Dobo.

George Best

George Bests karriere var like fargerik som den var kontroversiell, og det ville være overraskende om den nordirske legenden ikke hadde tilbrakt tid i fengsel på et tidspunkt.

Bests problemer med alkohol var godt dokumentert, og den briljante tidligere Manchester United-angriperen fikk tre måneders fengsel i 1984 for promillekjøring, angrep på en politimann og unnlatt å møte på kausjon.

Jan Molby

En fanfavoritt i Liverpool på 1980- og begynnelsen av 1990-tallet, gjorde Jan Molby 281 kamper for de røde, og vant tre ligatitler og to FA-cuper.

Den tidligere danske midtbanespilleren gikk glipp av tre måneder av sesongen 1988/89 etter at han ble fengslet for hensynsløs kjøring, etter å ha krasjet bilen sin utenfor en nattklubb i Liverpool.

Tony Adams

Tony Adams er en legende i Arsenal, hvor han tilbrakte hele sin klubbkarriere, og den tidligere engelske midtstopperen var en inspirerende kaptein for Gunners.

Men utenfor banen kjempet han mot demonene sine og tok seg tid til å komme seg fra alkoholavhengighet. I mai 1990 krasjet Adams bilen sin inn i en vegg og ble funnet å være 27 ganger over den lovlige grensen. Han ble dømt til fire måneders fengsel i desember, men ble løslatt i februar.

Robinho

Robinhos karriere levde aldri helt opp til sitt enorme potensial – til tross for noen gode øyeblikk i Santos, Real Madrid, Manchester City og AC Milan.

Den tidligere Brasil-spissen ble anklaget for å ha voldtatt en albansk kvinne i Italia i 2013 og ble til slutt dømt til ni års fengsel i hjemlandet i mars 2024.

Ronaldinho

Selv om toppen hans ikke varte så lenge, regnes Ronaldinho som en av tidenes beste spillere.

En VM vinner med Brasil og et ikon i Barcelona, den legendariske nummer 10 gikk i fengsel i Paraguay for påstått bruk av et falskt paraguayansk pass i mars 2020. Han tilbrakte nesten seks måneder bak murene.

Rene Higuita

Rene Higuita er mest kjent for sin berømte «scorpion»-redning mot England og for å endre keeperposisjonen på 1990-tallet – komme ut av området hans og til og med score mål.

Men i 1993 ble Higuita fanget i en kidnappingssak som involverte narkotikabaronen Pablo Escobar. Målvakten overrakte løsepengene ved løslatelsen av en 11 år gammel jente og gikk i fengsel fordi han tjente på handlingen sin. Han tilbrakte syv måneder i fengsel og ble senere løslatt uten siktelse.

Dani Alves

En av de beste høyrebackene i spillets historie, Dani Alves vant alt i Barcelona og var fotballens mest dekorerte spiller ved slutten av sin spillerkarriere.

Men den karrieren ble avbrutt på grunn av anklager om voldtekt i desember 2022, og brasilianeren ble dømt til fire år og seks måneder i fengsel. Han ble løslatt i mars 2024 etter å ha betalt 1 million euro i kausjon, etter å ha tilbrakt 14 måneder inne.