Svenskene har en litt annen tilnærming til corona-pandemien og er som samfunn langt bedre rustet enn det vi er når vi nå går inn i en fase hvor samfunnet gradvis skal åpnes opp igjen.

Mens vi har fått lov til å foreta nødvendige fritidsreiser denne uken har besøk på hytta (stugan) vært lov hele tiden så lenge man følger reglene for sosial distanse. – De to øverste seriene i Sverige åpner den 14 juni, men det er en ting som må være sant for at Allsvenskan og Superettan kan dra igang med publikum.

Les: Chelseas hovedmål opereres

Stats epidemiolog Anders Tegnell mener det er godt mulig;

«Da kreves det at vi ser en helt annen spredning i samfunnet, sier Tegnell.

Det svenske fotballforbundet har utarbeidet en plan for når alle svensker og superidrettsutøvere starter 14. juni.

Tirsdag kunngjorde svensk elitefotball, Sef, alle 32 klubber i Allsvenskan og Superettan at det nettopp er 14. juni som er den planlagte startdatoen, og at kampene deretter blir spilt med publikum.

Les: Planerad start av allsvenskan den 14 juni

«Vi satser virkelig på 14. juni. Det var full enighet blant klubbene. Vi har en god plan og skulle den måtte endres, vil vi gjøre den mye nærmere 14. juni enn i dag. Vi har all grunn i verden til å håpe på spillet», sa Sefs generalsekretær Mats Enquist.

I forbindelse med folkehelsetilsynets pressekonferanse på fredag, kommenterte den statlige epidemiologen Anders Tegnell planen.

«Vi må se en helt annen spredning i samfunnet. Dette er ikke bare et internt spørsmål for fotball, men det er veldig nært knyttet til epidemien i samfunnet. Og hvor mye vi alle velger anbefalingene og reglene som finnes»

«Grensen er veldig klar»
Statens epidemiolog Anders Tegnell ga også sitt syn at Hammarby spilte en intern kamp under klubbens trening på Tele 2-arenaen fredag ​​morgen.

«Grensen er veldig klar, kamper og treningskamper skal ikke gjennomføres på seniornivå. Hva som er en kamp og ikke, har vi diskutert det med Landsidrettsforbundet og fotballforbundet, og så må du henvende deg til dem for å få en nøyaktig beskrivelse av hva som er en kamp og ikke», sier Tegnell.

Det svenske fotballforbundets generalsekretær Håkan Sjöstrand kommenterer Hammarbys trening på Tele 2 til Fotballkanalen.

«Når det gjelder trening og å spille et vanlig mål med to mål på trening, som er en normal del av trening, er det ikke noe forbud mot det. Men hvis det viser seg at dette er et «forkledd» treningskamp, er det ikke forenlig med verken Folkehelsetilsynets råd eller SvFFs retningslinjer», sier Sjöstrand til Fotballkanalen.