Alt er ikke bra i Fitness miljøet. Det har alltid vært fokus på utseende, men nå har det tatt fullstendig overhånd. Å se bra å er viktigere enn helse, både mentalt og fysisk. Det er til og med viktigere enn å leve.

For noen år siden var jeg sammen med europamester i fitness, det var fint helt til hun begynte å få uønsket hårvekst i ansiktet og alt annet enn egen plan, (mat, trening, søvn) konkurranser og utseende ble prioritert bort.

Miljøet er gjennomsyret av dop, noe kroppsbyggerstevnet Sandefjord Open viser med all tydelighet.  I alt 21 av deltakerne er siktet for brudd på legemiddelloven før konkurransen startet i Hjertnes kulturhus i formiddag.

Det er 270 påmeldte og politiet gjennomførste en aksjon overfor 21 personer på tips de hadde mottatt melder Sandefjords Blad.

«De fleste navnene hadde vi på en liste etter tips og undersøkelser av treningsmiljøer de tilhører. I tillegg plukket våre trente tjenestefolk i tillegg ut tre-fire deltakere med tegn og symptomer på bruk av ulovlige stoffer. Aksjonens formål har vært å sjekke for stoffer som er ulovlige etter norsk lov og som i hovedsak sorterer under anabole steroider. Vi hadde grunnlag for å sjekke mange flere, blant annet for ulovlige veksthormoner» sier politistasjonssjef i Sandefjord, Brian Jacobsen, til Dagbladet.

Tre av de 21 siktede er kvinner og 4 av deltagerne vedtok forelegg på mellom 4 og 7000 kroner på stedet.

Det selvsagt vanskelig å gjøre noe med doping i et miljø som egentlig bestandig har vært preget av og hvert i forkant av å benytte alle midler for å oppnå ønsket resultat.

Plager som følge av doping er mange, de vanligste er store problemer med søvn, potens, menstruasjons og underlivsplager, humørsvingninger og vold, angst og rask aldring. Med andre ord, perfekt på utsiden råtten på innsiden.

BBC News melder at skolebarn ned i 14-års alderen bruker anabole steroider for å se bedre ut, bli sterkere og fordi de tror at det vil gjøre dem populære. Forskerne bak studien som BBC refererer til, uttrykte også bekymring fordi 20 prosent av tenåringene delte sprøyter og sprøytespisser. Her i Norge forteller Dopingtelefonen at de har brukere ned i 13-årsalderen.

Informasjon fra Norsk Helseinformatikk

Økt aggressivitet, vold og selvmord
I hovedsak blir dopingmidlene delt inn i tre grupper: Androgen-anabole steroider (anabole steroider), sentralstimulerende midler og andre midler, der vi finner for eksempel veksthormoner og EPO.

Anabole steroider har en muskeloppbyggende effekt og blir altså mye brukt av de som vil bygge store muskler fort. Bivirkningene som er vanlige blant menn, er hårtap, redusert volum på testiklene (som et barn), vektøkning og væskeopphopning i kroppen, vekst av brystkjertler og sterilitet. Kvinner kan miste menstruasjonen, og de risikerer også sterilitet. I tillegg får de økte maskuline trekk, blant annet forstørret klitoris, økt skjeggvekst og mindre bryster. Hos begge kjønn øker risikoen for åreforkalkning, hjerteinfarkt og leverskader. Redusert vekst ved bruk som barn/ungdom, kviser, sprekker i huden, rynker, vektøkning og væskeopphopning i kroppen, sene- og muskelskader (avrivning av senefester og muskelbrister). Det er også dokumentert at anabole steroider fører til økt aggressivitet, og mye tyder på at voldshandlinger og enkelte selvmord kan knyttes til slik bruk. Dette gjelder spesielt dersom de blir kombinert med alkohol. Det fører også til depresjoner og forvirringstilstander.

Sentralstimulerende midler blir beskrevet med effekter som redusert tretthetsfølelse og økt utholdenhet. Også disse midlene fremmer aggressive handlinger.

I følge Handlingsplan for anti-doping arbeid i Norge er de mest kjente sentralstimulerende midlene amfetamin, kokain og efedrin. Disse midlene kan føre til personlighetsforstyrrelser som forfølgelsestanker, forstyrret virkelighetsoppfatning, hallusinasjoner, uforutsigelig atferd som iblant er voldelig, ufrivillige bevegelser, krampeanfall, uro, angst, søvnproblemer, vekttap, og i verste fall hjerterytmeforstyrrelser, hjertestans og plutselig død.

Veksthormoner og EPO tilhører den siste gruppen. EPO er forkortelse for erythropoietin, et kunstig fremstilt hormon som påvirker produksjonen av røde blodlegemer i kroppen. Bivirkningene som bruk av disse gir, er muskel- og leddsmerter og store væskeansamlinger i kroppen. Misbruker du disse stoffene over lengre tid, kan du få diabetes og unormal vekst av hjerte, lunger, beinvev og andre organer. Misbruker du EPO, øker du farene for blodpropp, hjertestans, hjerneslag og plutselig død.