Fabian Barthez – fra titler og grusomme keepertabber til full gass på racingbanen

Han var Frankrikes nr. 1 da de kjempet seg til VM-trofeet i 1998 på hjemmebane, det samme da Les Bleus tok EM-tittelen to år senere. Frankrike ble første nasjon på tjueseks år til å hente hjem begge trofeene etter hverandre. Barthez var med i VM 2006 der de måtte gi tapt for Italia i finalen. Dette ble keeperens avskjed med landslagsfotball. Og hva finner en fransk fotball-legende på etter karriereslutt? Noe helt annet Deschamp og Zidane.

De to franske fotballegendene som var sterkt delaktig i at Frankrike og Bartez kunne heve de to største trofeene, valgte mer suksess som trenere. Barthez, han trengte fart og muligheten til å følge instinktet.

LES: Arjen Robben: Drev motstanderne til vanvidd og trollbandt Bayern-supporterne

Først et tilbakeblikk på klubbkarrieren til franskmannen. Barthez var del av Marseilles tropp som vant klubbens første Champions League i 1993 (vi hopper over match-fixing-skandalen i etterkant…). Hos League 1-klubben vanket også to serietitler, hos Manchester United var Barthez med på deler av Uniteds storhetstid med Premier League-titler i 2001 og 2003.

Overgangssummen på 7,8 millioner pund i 2000 var betydelig for en keeper på denne tiden. Barthez spilte seg umiddelbart inn på favorittlista til United-supporterne med spektakulære redninger og fotballgalskap i møtet med motstandernes spisser.

Dessverre førte denne «kreative» aktiviteten på streken (og langt utenfor) også til noen skikkelige blundere som kostet United dyrt. Kroneksempelet er kanskje FA Cup-kampen i mars 2001 mot West Ham da Barthez sto og veivet med armene for å få offside, mens Paolo Di Canio utnyttet situasjonen og satte inn kampens eneste mål. De neste to sesongene økte takten på keepertabbene.

Spesielt uheldig var det at de hadde tendens til å dukke opp i de viktigste kampene. Tapene i Champions League mot Deportivo La Coruna i 2001/02 og mot Real Madrid 2002/03 er eksempler på dette.

Sommeren 2003 hentet Man Utd Tim Howard inn som ny nr. 1 (fikk totalt 77 kamper), Barthez returnerte til Marseille. Her ble det to sesonger før karrieren ble avsluttet hos Nantes i 2007. Heller ikke her klarte Barthez å holde seg unna trøbbel. Etter at såkalte supportere angrep bilen hans utenfor stadionen etter et tap, endte det med slagsmål.

35-åringen Fabien Bartez var defintivt ferdig med profesjonell fotball, men ikke i nærheten av å være ferdig med toppidrett.

-Jeg har alltid vært fascinert av motorsport, selv da jeg spilte fotball. Det har alltid interessert meg. Jeg ønsket å forstå hvordan det var å være i en bil. Jeg måtte vente til slutten av karrieren for å teste det, fortalte Bartez til L’ Equipe.

LES: Romario – brasiliansk ballkunstner og partyløve

Og han gjorde mer enn å teste det. Barthez begynte å konkurrere i motorsport i 2008, og etablerte seg raskt på regionalt nivå i Frankrike. I 2013 ble han kronet som GT Champions sammen med Morgan Moulin-Trafford. I 2014 var han klar for ikoniske Le Mans (der du kjører for fullt 24 timer i strekk) for første gang med en respektabel 29. plass.

-Jeg kjenner banen veldig bra, atmosfæren og sjela. Jeg brukte tre måneder på å lære meg alt jeg måtte kunne. Det var en passion som gikk over i obsession, fortalte Barthez.

Barthez i ny drakt. (foto: bartez, instagram)

-Det er akkurat som fotball når det kommer til forberedelser, presset, du ser banen og stadionet. Når presset øker (på racingbanen) kommer alt tilbake til meg, sier den tidligere United-keeperen.

En gang vinnerskalle, alltid en vinnerskalle. Forskjellen i motorsport er at Barthez kan følge instinktet sitt uten at det får konsekvenser for ti andre spillere ute på banen når det viser seg å at instinktet feiler.

LES FLERE LEGENDEARTIKLER HER

Lignende artikler

Populær