Benfica-treneren for de gode tidene. (foto: Benfica, twitter)

Det er bare en nordisk klubb som er inne på listen over de mest lønnsomme akademiene i verden og det er FC København. – Det viser at vi i Norge har mye å gå på hvor spillere som Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland har blitt store stjerner uten å legge igjen bøtter med cash i norske klubber. Men det er en diskusjon for en annen gang.

446th CIES Football Observatory Weekly Post presenterer de 100 klubbene med de mest lønnsomme akademiene i verden når det gjelder inntekter generert de siste ti årene ved overføring av spillere som har tilbrakt minst tre sesonger der mellom 15 og 21 år*. Portugisiske SL Benfica leder klart med 516 millioner euro, hvor to tredjedeler har blitt samlet inn de siste fem årene.

Les: Leeds-giganten Luke Ayling takker for seg på Elland Road

AFC Ajax (€376 millioner) og Olympique Lyonnais (€370 millioner) fullfører pallen. Som i tilfellet med Benfica, har majoriteten av Ajax sine inntekter fra overføring av spillere fra akademiet blitt generert i løpet av de siste fem årene (66 %). Til tross for prisvekst er denne prosentandelen mye lavere for Olympique Lyonnais (50 %).

Les på F7: Matic har tømt skapet og rømt fra whatsapp-gruppen

På topp ti er også tre engelske klubber (Chelsea, Tottenham og Manchester City), et andre portugisisk lag (Sporting CP), samt Real Madrid (fjerde), AS Monaco (sjette, hovedsakelig takket være inntektene fra Kylian Mbappés overgang til Paris St-Germain) og Italias Atalanta (tiende). Utenfor Europa er klubbene med de mest lønnsomme akademiene Brasils Flamengo (trettende) og Argentinas River Plate (fjortende).