Goncalo Ramos

VM i 2022 skulle ikke være mesterskapet for Benfica-spissen Goncalo Ramos, men når kvartfinalen i nærmer seg, er han plutselig på alles lepper. – Og det med god grunn.

Eksplosjonene til Enzo Fernandez, Jamal Musiala, Cody Gakpo og Josko Gvardiol var ganske så forutsigbare, men denne plutselige økningen i prestasjon av Ramos var for å si det forsiktig mindre forventet.

Les: «Troll» fortsetter å sette rekorder verden over

Dette handler ikke så mye om evnene til 21-åringen, men bare på grunn av at han befant seg bak Cristiano Ronaldo i Fernando Santos-hierarkiet i begynnelsen av turneringen. Til tross for at 37-åringen er ute av Manchester United, virket landslagssjefen uvillig til å droppe sin største stjerne.

I starten av VM var det Ronaldo som var dominere, men så ble han byttet ut i det 65 minuttet i kampen mot Sør-Korea. – Hans frustrerte reaksjon fortalte noe var på gang.

Koster 1,2 milliarder

Ronaldo ble droppet for 16-delsfinalen mot Sveits da Santos gjorde poenget sitt, med Ramos mannen til fordel. Og spissen tok sjansen sin ganske glimrende, og ble den første mannen på 20 år som scoret hat-trick i sin VM debut. Det var hans første start for Portugal.

Plutselig snakker alle om Ramos og potensialet til at han flytter til en europeisk toppklubb, med Manchester United øverst på lista.

Les: Arsenal slår Roma og henter en «fenomenal» spiller! -Kan bli en ny Saliba


Ramos tilbrakte mesteparten av sin ungdomskarriere på Benfica og steg opp i rekkene gjennom andrelaget. Han ble først fast førstelag mot andre halvdel av forrige sesong under midlertidig hovedtrener Nelson Verissimo. Imidlertid var han bak Darwin Nunez og Roman Yaremchuk i prioriteringskken spissposisjonen, så han fant seg ofte i å spille som nr. 10 eller innsidespiss. Likevel klarte han å sette sju mål og en assist på drøyt 1600 minutter med seriefotball.

Begge de nevnte spillerne forlot Benfica i overgangsvinduet om sommeren, og den nye hovedtreneren Roger Schmidt satte sin lit til Ramos ved å be ham lede i sitt 4-2-3-1-system. Dette oppsettet har svært angrepsvillige bakspillere og smale kantspillere i en dynamisk frontlinje, men spissen er vanligvis pålagt å holde seg så høyt oppe som mulig for å strekke motstandens forsvar.

Statistikken maler også et bilde av hans isolerte rolle i besittelse, ettersom han har snittet i overkant av 10 fullførte pasninger per 90 i ligaen denne sesongen, mottar litt over fire progressive pasninger per 90 (færre enn Benficas førstevalgsvinger, nummer 10 og bakspillere) og får bare 26,2 berøringer per 90, færre enn alle lagkameratene bortsett fra keeperen.
Ingen av disse statistikkene burde være bekymrende fordi dette er den perfekte rollen for Ramos. Dataanalyseeksperter SciSports sier at Ramos er på sitt beste når den brukes som krypskytter i henhold til deres modell, og det er nettopp dette Schmidt har gjort.

Selv om han har spilt mindre enn halvparten av antallet ligaminutter denne sesongen sammenlignet med forrige sesong, har Ramos allerede ni mål på under 800 spilte minutter, noe som betyr at han i snitt scorer over et mål i en kamp.

Hans underliggende tall er like imponerende. Hans xG-tall i ligaen denne sesongen er 8,9, og han snitter litt over 4 skudd per kamp. Mest imponerende er hans gjennomsnittlige sjansekvalitet den beste blant spillere som har forsøkt mer enn 20 skudd i Europas topp-syv ligaer denne sesongen, siden hans npxG/skudd-gjennomsnitt er hele 0,25!

Det er lett å forklare dette gitt det faktum at han ofte kommer på slutten av kryss og cut-backs, men det faktum at han har gjort det med en slik regelmessighet er ganske prisverdig.

Se her hvordan Ramos faller tilbake mens motstandsforsvaret presser seg opp ettersom kryssingstrusselen forsvinner, men spissen tenker allerede på neste mulighet. Han kommer inn mellom motstanderens midtstopper og vingback, noe som gir ham den lille biten han trenger for å få på slutten av Enzo Fernandez sin fantastiske assist.

Motsatt faller han ikke tilbake i det neste klippet ettersom han ser løpet gjøres av lagkameraten, så han holder seg foran motstanderens midtstopper og kommer på slutten av en enkel cut-back.

I tillegg er Ramos også sterk i luften og en flott heading av ballen. Han har vunnet 57,6 % av sine luftdueller i ligaen denne sesongen, noe som er imponerende for en spiss. Takket være teknikken hans er han også i stand til å generere en god del kraft på sine hodeforsøk.

Les: «Hva glor du på, din idiot?»

Passer i en europeisk toppklubb
Ramos er helt klart en stor målscorer, men det betyr ikke nødvendigvis at han kan spille inn på hvilket som helst lag han liker. Han er en ren krypskytter, så koblingsspillet og ballbæringsevnen er ikke stor. Derfor kan han utmerke seg i en lavinvolverende rolle som den han har i Benfica, men ikke alle lag kan gi det.

Manchester City, for eksempel, liker at spissen deres ofte blir involvert med ryggen til mål, men dette er ikke noe som ville få det beste ut av Ramos. For øyeblikket blir han sterkest knyttet til den andre Manchester-klubben – Manchester United – og dette virker fornuftig.

En av problemene Ronaldo hadde i klubben var at han falt for mye og forstyrret lagkameratenes arbeid mens han ikke kom til slutt på sjansene i boksen så ofte, men Ramos vil gjøre det stikk motsatte av det. I tillegg er den 21 år gamle angriperen en nådeløs presser og jobber veldig hardt av ballen mens han leder Benficas 4-4-2-press ved å gjøre buede løp for å lukke motstanderens forsvarer eller målvakt på ballen. Dette er nok en egenskap som Man Utd-manager Erik ten Hag vil sette pris på.

Likevel virker sjansene lave for at Ramos forlater Benfica i januar. Frigjøringsklausulen i kontrakten hans er angivelig satt til €120 millioner, og selv om de var villige til å selge ham for en brøkdel av det om sommeren, må deres meninger ha blitt endret etter hans prestasjoner de siste månedene.

Ramos er en å se både i verdenscupen og når han kommer tilbake til klubbfotballen for Benfica. Europas beste sider kommer garantert til å følge ham nøye, og de kan alle se ut til å kaste seg over sommeren når han har to år igjen av sin nåværende avtale.