Det har vært mange kontroverser i fotball. Det er kanskje ikke så merkelig, når man tenker på all oppmerksomhet sporten får. Sporten vil for alltid være interessant, og som fotballinteressert er det ikke vanskelig å finne gode muligheter for å fordype seg i nyheter og stoff om sporten, som her på sporten.com sine fotballsider.

Selv om de fleste fotballspillere er dydige mennesker og rollemodeller for folk over hele verden, er det alltid noen få som ødelegger sportens renommé. Det er pinlig både for spillerne og klubben som blir tatt, men også for dem rundt.

Det har vært mange skandaler i fotballverdenen. Skandalene strekker seg fra å handle om doping til kampfiksing. Her er noen av de aller største skandalene og svindlene i fotballhistorien.

Det kan være vanskelig å sikre seg mot svindel, og da spesielt hvis man spiller på odds eller casino på nett. Vi anbefaler at du kikker forbi hjemmesiden svindel.info, og sikrer deg at ditt spillested er 100% sikkert og hederlig.

Calciopoli-skandalen i 2006

Hele fotballverdenen ble rystet da det kom frem at mange topklubber i Italia hadde vært involvert i påvirkningen av blant annet hvilke dommere som skulle dømme hvilke kamper. Juventus hadde vunnet serien i 2005 og 2006, men ble fratatt titlene som resultat av etterforskningen. I tillegg ble de tvangsnedrykket til Serie B. Selv om man kan si Juventus ble straffet hardt for sin rolle i Calciopoli-skandalen, så kan AC Milan og noen andre klubber anse seg selv som særdeles heldige. Straffene her var minimale.

Hele skandalen hadde en stor innvirkning på italiensk fotball, og ekstra tiltak har blitt iverksatt for å forhindre lignende skandaler i fremtiden. 

Dommer Robert Hoyzers kampfiksing

Den tyske dommeren Robert Hoyzer hadde kommet i det tyske fotballforbundets søkelys etter en cup-kamp i Hamburg. I begynnelsen benektet han beskyldningene om kampfiksing, men innrømmet anklagene senere i etterforskningen, og samarbeidet fullt ut med de tyske myndighetene. Det var selve kampen mellom Hamburg og Paderborn som fikk myndighetene til å stusse. Her tildelte han to straffer til Paderborn, i tillegg til å utvise en Hamburgspiller. Du kan lese mer om Robert Hoyzer-saken og straffeutmålingen i The Guardian.

Italiensk fotballs kampfiksing

Italiensk fotball har hatt sin andel av skandaler, og er enda en gang under press som følge av de siste nyhetene om kampfiksing i støvellandet. Politiet har foreløpig foretatt 16 arrestasjonere, hvor mange av de arresterte er både nåværende og tidligere fotballspillere. Tidligere Italia- og Lazio-kaptein Signori er blant de arresterte, og etterforskningen pågår fortsatt for fullt. Så får vi bare håpe at italiensk fotball snart kan slippe flere skandaler..

Britisk kampfiksingskandale i 1915

Kampen mellom Liverpool og Manchester United på Langfredag i 1915 ble dømt for å være fikset. Det er vel unødvendig å si, at det var rimelig pinlig for to av de største klubbene i England. Kampen endte 2-0 til Manchester United, noe som hjalp dem til å unngå nedrykk, men som til gjengjeld gjorde at Chelsea rykket ned.

Lykken stod likevel Chelsea bi, og den øverste divisjonen ble utvidet samme året, noe som sikret at Chelsea fortsatt kunne spille i 1. Division. Flere spillere fra både Liverpool og Manchester United ble funnet skyldige, og de ble etterfølgende bannlyst fra fotballbanen på livstid.

Marseille i 1993

Marseille var involvert i en kjempestor kampfiksingskandale i 1993, hvor klubben blant annet hadde henvendt seg til spillere fra andre klubber.  

Arsene Wenger, den gang trener for Monaco, kritiserte måten Marseille og Marseilles president Bernard Tapie opererte i fransk fotball.  Uten å spesifisere det nærmere, uttrykte han at Monaco hadde ”kjempet mot folk som ikke bruker normale metoder”. Tapie ble senere funnet skyldig i kampfiksing, og klubben ble fratatt seriemesterskapet og tvangsnedrykket.

FIFAs korrupsjonsskandale

Dette er nok den aller største skandalen som FIFA har vært nødt til å gå igjennom. Mange av FIFAs medlemmer ble beskyldt for korrupsjon, og til og med valgene av VM i 2018 og 2022 anses av mange som mistenkelig.

FIFA suspenderte sjefen for den asiatiske fotballføderasjonen Mohammed Bin Hamam og Jack Warner. Det ble nemlig klart, at de hadde forsøkt å bestikke de karibiske FIFA-medlemmene i et forsøk på å få Sepp Blatter avsatt. Siste ord i denne skandalen er neppe sagt.

Accrington Stanley mot Bury i 2009

I en League 2 kamp i 2009 mellom Accrington Stanley og Bury, kom det fram at fire spillere fra Accrington og én spiller fra Bury hadde spilt på at Bury ville vinne kampen. I følge Fas reglement, så kan spillere ikke spille på at sitt eget lag vinner, så alle fem ble suspendert og bannlyst fra fotballbanen. Kampen endte 2-0 til Bury, og alle spillere vant. Men konsekvensene stod nok ikke i stil med gevinsten.

Carlos ”Kukin” Flores’ spøkelseshistorie

Til sist en historie om Carlos ”Kukin” Flores som spilte på Inti Gas Deportes i Peru. Denne historien er egentlig ingen svindelhistorie, men av den mer kuriøse av slagsen. Flores ble nemlig stoppet av politiet fordi han løp naken gjennom gatene i byen Huamanga. Da han ble stoppet, forklarte han at han ble jaget av et spøkelse. Han innrømmet senere at det ikke var noe spøkelse, men at han fant opp historien i håp om at konen hans ville tro på det. Sannheten var nemlig at han hadde vært på besøk hos noen prostituerte som rett og slett hadde røvet ham for alt han hadde på seg. Bokstavelig talt.