(c) Bilde: Bodø/Glimt: Dutte med noen han kjenner veldig godt

Da ideen om en statue av Bodø/Glimt legenden Harald «Dutte» Berg først kom i 2006 var alle unntatt legenden selv overbevist om at det var noe klubben burde gjøre. – Det måtte 12 års overtalelse til og en kvinne før Dutte med på å reise en statue av han. – I tillegg måtte et løfte om bidrag til Glimt-akademiet på bordet. 

Harald Berg har spilt for Bodø/Glimt i to omganger i nesten 20 år, og i tillegg levert en strøm av gutter som også har levert år med spill for laget og for landet. Ørjan, Runar og Arild Berg ble alle profilerte fotballspillere, mens Terje Berg ble visesanger.

Det var daværende styreleder Benn Eidissen (2006) som kom på ideen om en statue av fotballegenden Harald «Dutte» Berg utenfor Aspmyra. Sammen med både Ørjan, Runar og Arild Berg forsøkte han å overtale Harald til å være med på dette. Svaret var nei. Siden har de forsøkt med jevne mellomrom opp igjennom årene å få Dutte med på idéen, med samme svar som første gang. Dutte ville ikke ha noen statue av seg selv alene, men kunne gå med å få laget 11 statuer, av gjengen som startet cupfinalen i 1975.

Les: Ole Gunnar Solskjær hyller Juan Mata: «Uvurderlig for laget»

Briliant idè
Under fjorårets «Agenda Nord-Norge» ble Dutte hyllet med hederspris, og både sønnene og Benn Eidissen så at dette rørte den gamle legenden. Det var da idéen om å koble realiseringen av statuen sammen med støtte til Glimt-akademiet ble skapt. Tanken var å finne aktører som ville spleise på statuen og samtidig bidra økonomisk til klubbens talentutvikling. Med en slik vinkling ville det bli synlig at symbolet handler om mer enn personen Harald Berg, selv om han er den suverent største i Glimt-historien.

Les: Askøyværing tatt ut til Tour de France for første gang

En kvinne tar beslutningen
Det var dette Randi Berg ikke lot mannen Harald svare på selv.

– Ja, dette er Harald med på, svarte hun kjapt og kontant da sønnene la frem planene.

Dutte kunne bare nikke, men vi tipper han var aldri så lite stolt over sønnene sine og måten de ivrer for arbeidet i klubben på. Endelig kunne Benn og Berg-gutta gå videre i arbeidet, og sammen har de den siste tiden jobbet knallhardt.

Les på Popidol: Thea Sofie Loch Næss med hovedrolle i ny TV 2-serie

Helt på sin plass
Harald «Dutte» Berg er klubbens egen legende fra 70-tallet og én av de aller beste norske fotballspillerne gjennom tidene. Mange mener det er på høy tid at han hedres på denne måten.

– Statuen vil symbolisere både klubbens stolte historie, dagens Glimt-lag og ikke minst klubbens talentutvikling og fremtid, sier Benn Eidissen, Runar og Ørjan Berg.

– Det finnes bare to statuer av idrettshelter i hele Nord-Norge, så dette er helt på sin plass mener Eidissen.

Avisen Nordland har skrevet mer om saken.

Prosjektet skal også sikre stabil drift av Glimt-akademiet, og den største delen av bidragene fra aktørene som er med går til å utvikle fremtidens helter. Målet er fem aktører som samlet skal bidra med 15 millioner kroner til spillerutvikling, fordelt på 3 år.

Trengte ingen betenkningstid
På svært kort tid har gjengen fått med seg tre aktører; Salten Aqua, Sparebank1 Nord-Norge og Eidissens eget selskap; Eidissen Consult. De har enda flere i ermet og venter på noen siste avklaringer. På besøk hos Salten Aqua klarte man å samle hele styret og presentere ideen.

– Denne ideen blir Glimtfolk berørt av, sier Geir Wenberg, adm.dir i Salten Aqua.

– Vi syns det er viktig for både byen og klubben å ha et symbol på det man har skapt, og ikke minst det man skal skape i fremtiden. Vi trengte ikke lang betenkningstid på dette, fortsetter Wenberg.

Les Stein Sneves kommentar og hyllest av Dutte her.

Takknemlig klubb
Også i Bodø/Glimt er man veldig glad for initiativet.

– Dette er en ren gladsak for oss, sier daglig leder Frode Thommasen.

– Å både få reist en, symbolsk sett, viktig statue og samtidig sikre akademiet vårt på denne måten, det er helt fantastisk. All ære til Benn, Runar og Ørjan som har jobbet tyngst med dette, avslutter Thomassen.

Under fjorårets «Agenda Nord-Norge» ble Dutte hyllet med hederspris, og både sønnene og Benn Eidissen (tidligere styreleder) så at dette rørte den gamle legenden. Det var da idéen om å koble realiseringen av statuen sammen med støtte til Glimt-akademiet ble skapt. Tanken var å finne aktører som ville spleise på statuen og samtidig bidra økonomisk til klubbens talentutvikling», skriver Bodø/Glimt i en pressemelding.