Vet at ikonstatusen hos Barca ikke beskytter mot flere sportslige og økonomiske nedturer. (foto: barcelona, twitter)

Xavi Hernandez gikk ut på San Bernabeu i El Clasico 20. mars i år og ledet Barcelona til 0-4 overkjøring av erkerivalen han selv hadde møtt 42 ganger. Et ikon som spiller, nå er spanjolen på vei til å bygge seg opp til det samme som manager. Dette gjorde oss nysgjerrige på hvor det har blitt av de ti andre spillerne som befant seg på Old Trafford da jyplingen Xavi fikk sin debut i Champions League.

Vi spoler tilbake til gruppespillskampen mot Alex Ferguson (før adelstitlen) og Manchester United i september 1998. Tenåringen Xavi kom inn på banen for Giovanni med 20 minutter igjen av kampen. Barca-manager Louis van Gaal hadde bestemt seg for å sette inn unggutten på Theatre of Dreams, dette var starten på en karriere som gikk over 767 kamper, 85 scoring, 185 assists og 25 titler.

Nå er det 42-åringen Xavi som holder taktstokken når Barca-symfonien skal finne harmonien ute på kamparenaen.

Her er spillerne som var med hos Barcelona da Xavi fikk sin CL-debut.

Rudolfus Hubertus Hesp

Den nederlandske keeperen spilte tre sesonger for Barca. Var med i landslagstroppen i to store mesterskap, men fikk aldri sin debut som seniorspiller hos de Oranje. Hadde kallenavn «Hespiderman» med vanvittige raske reaksjoner og lange fangarmer. Vant fire titler med Barca, det største øyeblikket kom da han reddet den avgjørende straffen i Copa del Rey finalen mot RCD Mallorca som gikk til straffekonk.

Pensjonerte seg i 2002 og har siden vært trenerkeeper for nederlandske klubber, inklusive PSV Eindhoven.

Michael Reiziger (nederlandsk høyreback)

Ble brukt som ving tidligere i karrieren før van Gaal så potensialet hans som en toppklasse forsvarsspiller i Ajax, der Reiziger vant Champons Leauge. Nederlenderen spilte full-back i syv år på Camp Nou med 249 kamper, før han trappet ned karrieren hos Middlesbrough og PSV. Er nå assistenttrener hos Ajax.

På landslaget var Reiziger en viktig spiller, også husket som han som fikk jobben med å fyre opp Roy Keane til rødt kort i en VM-kvalikkamp i 2000. Triksene gikk ut på å dra hissigproppen Keane i drakta, eller gå i veien når han passerte. Utrolig nok tok ikke Keane åtet, holdt seg unna rødt kort – og Reiziger slapp uskadet av banen.

Abelardo Fernandez (spansk midtstopper)

Kjent som Abelardo. Åtte sesong hos Blaugrana ga midtstopperen heltestatus på Camp Nou – helt til han i en alder av 51 returnerte som manager hos rivalen Espanyol i 2019. Dette varte heller ikke lenge. Seks måneder etter ansettelsen hos byrivalen til Barcelona hadde Abelardo fått sparken etter å ha kretset rundt nedrykkssteken. Som fortjent, vil nok Barca-supporterne si.

Phillip Cocu (nederlandsk midstopper)

Elsket av Barca-supporterne. Av de utenlandske spillerne var det bare Messi som var mer på banen. Cocu var spilleren som ble plassert både i midtforsvaret og på midtbanen. I England er Cocu mest kjent for sitt korte opphold som Derby-manager etter at Frank Lampard forsvant til Chelsea. Cocu mistet jobben etter fem måneder, Lampardo beholdt sin noe lenger på Stamford Bridge.

Sergi Barjuan (spansk venstreback)

Litt spesielt er det, Barjuan var på banen på Old Trafford i unge Xavis debut, i 2021 var samme Barjuan vikartrener for Barca før klubbpresident Joan Laporta endelig fikk hentet tilbake Xavi som manager.

Som spiller var Barjuan den lojale fotballkrigeren for Barcelona i tolv år, med ti titler, inkludert tre La Liga-trofeer.

Legende+: Romario – brasiliansk ballkunstner og partyløve

Luis Figo (portugisisk midtdbane/angrepsspiler)

Som vi digget denne spilleren, Barca-supporterne delte vår entusiasme for den portugisiske ballkunstneren. Helt til han meldte overgang til erkerivalen Real Madrid i 2000. Etter dette forvitret kjærlighetsforholdet til Barca-supporterne.

Figo kontrollerte midtbanen for Barcelona med Ronaldo Nazario i de første av portugiserens fem år på Camp Nou, så det historiske samarbeidet med Rivaldo og Patrick Kluivert. Hadde det bare ikke vært for glippen med Real Madrid, ville Figo blitt hyllet av Barca-supporterne som en av de aller største.

Luis Enrique (spansk midtbanespiller)

Enrique trenger ingen introduksjon. Den spanske landslagssjefen ledet også Barca som manager, en periode Xavi skal strekke seg langt for å matche.

Først til spilleren Enrique. Det var ikke bare Figo som valgte fienden Real Madrid, men Enrique valgte den «riktige veien». Først Real, så Barcelona… Midtbanespilleren forlot Madrid på free transfer i 1996 og spilte seg inn som legende i den katalanske klubben. Etter åtte produktive år på Camp Nou la Enrique opp i 2004. Så returnerte han i 2014 som manager for klubben han lojalt hadde tjent. Også her ble det stor suksess. Etter tre år ved Barca-roret forlot 51-åringen klubben som den mest suksessrike siden Pep Guardiola.

Boudewijn Zenden (nederlandsk midtbanespiller/ving)

Lous van Gaal digget sine landsmenn i Barca-drakt. Zenden ble aldri noen stjerne på laget fra 1998 fullstappet av store navn, men han var en viktig «arbeidsmaur» til Barca-maskineriet. Fire sesonger i Barca-drakt, men bare med fire scoringer. Det Zenden vil huskes mest for i karrieren sin var bragden i Liverpool-drakt der han var med på å hale i land den umulige seieren mot AC Milan i Champions League-finalen 2005 i Istanbul.

Rivaldo (brasiliansk offensiv midtbanespiller)

Denne mannen trenger ingen introduksjon. Ganske enkelt en av verdens største fotballspillere. Rivaldo jobbet seg opp fra fattigdom og beskrev veien mot suksess med: «Du jobber hver dag for å ha veldig lite, gå sulten og lide».

Rivaldo lyktes. I 1996 hentet Deportivo brasilianeren fra Palmeiras, Barcleona tok over spilleren året etter. Tre trofeer og FIFA World Player of the Year i 1999. Rivaldo fikk den nesten umulige oppgaven med å ta over for Ronaldo Nazario som dro til Inter Milan, men Rivalo hadde ingen problem med få Barca-supporterne til å ikke savne Nazario. Da Manchester United tok imot Barcelona var Rivaldo på toppen av karrieren, mens unge Xavi befant seg i støpeskjeen.

Giovanni (brasiliansk spiss)

Giovanni bidro med 35 scoringer for Barcelona i perioden 1996-99, og kunne ta med seg minnet om åtte titler før han tok overgang til Olympiakos. Som fotballpensjonist i 2010 begynte Giovanni som ungdomstrener hos Santos.

Les flere Legende+ her

Sonny Anderson (brasiliansk forward)

Brasilianeren med det kule navnet var Louis van Gaals betrodde på topp, men fikk en dupp i spilletid da Patrick Kluivert ble hentet til Camp Nou. Anderson var en skikkelig brasiliansk fotballentertainer med målfeiringer som hadde holdt mål selv i våre Fortnite-tider. Forwarden fikk likevel ikke oppleve sine beste år hos Barca, de kom i Ligue 1 for Marseille og Monaco.