VM-HÅP: Line Flem Høst seilte inn til bronse i VM og er med det også en norsk medaljekandidat i Laser Radial i OL. (FOTO: Morten Jensen)

Line Flem Høst seilte natt inn til bronse i verdensmesterskapet i OL-klassen Laser Radial i seiling. Mesterskapet foregikk i Melbourne, Australia.

Line Flem Høst fra Oslo og som representerer Kongelig Norsk Seilforening startet det fem dager lange mesterskapet litt forsiktig, men seilte seg dag for da opp på resultatlisten. På mesterskapets nest siste dag da det blåste friskt og var høy sjø, seilte hun raskest og jevnest av samtlige og var med i medaljekampen for fullt.

Les: Goal: United ofrer David de Gea til sommeren

På mesterskapets siste dag, hvor det skulle avvikles tre seilaser, var det svært lite vind. Kun en veldig sjansepreget seilas ble gjennomført. Line kom i mål et godt stykke bak i feltet, men fordi hun hadde seilt så bra tidligere i mesterskapet, kunne denne seilasen strykes.

De betød at hun etter ti seilaser vant bronsemedaljen i mesterskapet. Dette er hennes internasjonale gjennombrudd i OL-klassen Laser Radial, og med VM-bronse  har hun også seilt seg frem til å være en medaljekandidat i Tokyo.

– Dette var utrolig gøy for Line. Hun har lenge vist at hun hører til verdens beste seilere i denne klassen, men hun har slitt med å stå løpet helt ut gjennom et mesterskap. Vi har jobbet mye med styrke og det mentale i den siste tiden, og denne gangen har Line vært sterk i hver eneste seilas. Og da kommer resultatene, sier treneren, Lars Loennechen. 

Les på Popidol: Til helgen skrives historie for David Beckham

Bakgrunn

Dette er det beste VM-resultatet til Line Flem Høst noensinne. En 19. plass fra VM i Japan i 2019 var tidligere bestenoteringen hennes, men som junior tok hun VM-gull i Laser Radial i 2013. Deretter satset hun mot OL i Rio de Janeiro i 2016, men dit ble det Tiril Bue som fikk reise.

Etter OL i 2016 har Line Flem Høst vært den eneste norske seileren som har hevdet seg internasjonalt i Laser Radial, og i mangel av ressurser i det norske seilforbundet, har hun i de siste årene trent sammen med det danske landslaget. Dette samarbeidet ble avsluttet ved årsskiftet. 

Lines tid sammen med danskene har løftet henne atskillig, ikke minst når det gjaldt det tekniske med å kunne seile fort, men hun har hele veien savnet en trener som har kunnet følge opp henne spesielt. Norges Seilforbund fant ved juletider en løsning på det og engasjerte den erfarne treneren Lars Loennechen til henne fra årsskiftet av.

På rett vei mot OL

Dette nye samarbeidet har gitt Line et ytterligere løft. Hun har ofte slitt med å kunne gjennomføre et mesterskap helt i teten, men under VM klarte hun det.

– Ja, jobben vi har gjort så langt, viser at vi nå er på rett vei. Før VM jobbet vi mye med styrke og det mentale. Vi har fått god hjelp av Erik Hofseth på Olympiatoppen., forteller Lars Loennechen.

Dette, sammen med at de har jobbet med en rekke taktiske detaljer, har bidratt til at Line nå seiler med større trygghet og autoritet ute på regattabanen enn hun hadde før.

– Jeg opplever Line som en veldig smart seiler som seiler riktig og som veldig ofte tar de rette strategiske og taktiske valgene. 

Lars Loennechen mener at dette VM-et har gitt henne økt selvtillit og styrke til at hun skal kunne forbedre seg ytterligere.

Beste seilerlandslag på flere ti-år

Norge har nå seilere i fire OL-klasser som alle har klart OL-kravene som er satt. Dette er seilere som alle har vist at de er kapable til å kunne ta medalje i OL.

Dette er:

Line Flem Høst, KNS i Laser Radial – med bronse i VM 2020

Helene Næss og Marie Rønningen, Tønsberg i 49er FX – sølv i prøve-OL 2019

Hermann Tomasgaard, KNS i Laser Standard – 6. plass i VM i 2020

Anders Pedersen, Drøbaksund – 6. plass i prøve-OL i 2019

Mye tyder på at Norge vil kunne sende sitt beste seiler-lag til OL siden Siren Sundby vant OL-gull i Athen i 2004.