Ólafur Jóhannesson

Det var mange som ikke så det den bulgarske dommeren Stefan Apostolov tydeligvis så og dømte på i gårsdagens returkamp mellom islandske Valur og Rosenborg. 

Rosenborg tok seg videre til neste runde i Champions League kvalifiseringen etter en rekke merkelige dommeravgjørelser de fleste i favør Rosenborg.

Les: Slutt!

Vanligvis er det vi som klager på dommeravgjørelser når vi spiller mot større lag. Denne gangen er det Rosenborg som er Goliat og Valur som er David.

Man vet fra tidligere at dommere har en tendens til å dømme mer positivt overfor de store lagene, det kommer fra den menneskelige antagelse at de er best og dermed gjør færre feil man trenger å dømme for.

 

Rosenborg-Valur 3–1, 3–2 sammenlagt

Naturlig nok er både de islandske trenerne og spillerne forbannet på dommeren som tildelte straffer tre ganger siste gang to minutter på overtid.

«Det så ikke ut som en straffe. Det var ikke straffe. Begge straffene Rosenborg fikk var gale», sier Valur-trener Ólafur Jóhannesson, til VG.

Det var i det minste noen veldig billige straffer som ble delt ut, ikke bare til Rosenborg, men også til Valur. De fleste så ballen treffe hodet til Marius Lundemo, men dommeren pekte på straffemerket, selv Valur sin trener innrømmet at det var en billig straffe og det er ganske uvanlig. «Jeg så ikke straffen som vi fikk. Dere har sett den, så dere vet, men jeg så den ikke. Men hvis det var straffe, så var den nok billig.»

Hvis det var hands gror Rosenborgspillere fingre ut av ørene.

Jóhannesson mener Rosenborg kan takke dommeren for avansementet.

– Det skjer alltid mot større lag. Dommeren ville at det store laget skulle gå videre. Han var for redd til å la oss vinne. Det er helt sikkert.

– Hva sa spillerne til deg om straffene?

– På den første hadde han hendene rett ned, og dommeren sa til ham at han brukte hånda. Først sa han til ham at det ikke var straffe. Men så ropte Rosenborg-spillerne til ham.

Rosenborg økte til 2–0, og avansementet virket sikker. Da Valur fikk straffe tre minutter før slutt, snudde alt, men dramaet var ikke over. To minutter på overtid blåste dommer Apostolov straffe for tredje gang – nok en gang for hands.

«Keeperen vår bokset ballen i lufta, og ballen gikk via en Rosenborg-spiller. Ballen traff hånda mi, men hånda er på låret mitt. Jeg kan ikke ta hånda bort fra kroppen. Det var ikke straffe. Og dommeren var enig med meg i de første sekundene. Han viftet med hånda, og ristet med hodet. Men så endret han mening, og sa at jeg slo ballen med vilje», sier Valur-spiller Arnar Sveinn Geirsson, til VG.