(c) Bilde: TIL: Morten Pedersen

Det er litt overraskende at en som har vært nesten 20 år i en klubb hvorav ni av de som spiller velger ifølge iTromsø å bli bilselger.

Tromsø har ikke hatt den beste sesongen og rykket ned å OBOS-ligaen. – Det blir det ikke penger av.

Les: Signert: Et gigantisk keepertalent skal gi Manuel Neuer konkurranse

Etter til sammen 18 år i TIL, 9 av dem som spiller, takker Morten Pedersen av for denne gang i klubben. En bauta som spiller og en stor trenerressurs ønsker å søke nye utfordringer.

-Jeg starter i ny jobb rimelig snart. Det blir spennende å prøve noe nytt, selv om det er vemodig å forlate klubben etter så mange år. Jeg har og vil alltid ha en stor kjærlighet for klubben. Men det skal bli godt å prøve noe nytt og utøve andre lidenskaper.

Morten Pedersen, eller «MP», er et stort navn i nordnorsk fotball. Han har preget toppfotballen i inn- og utland siden 1991.

Stortalentet fra Storsteinnes
I 1992 hentet TIL en lyslugg fra den danske toppklubben Brøndby. Han var fra Storsteines og skulle vise seg å bli en av de store i klubbens historie. Hans bidrag til klubben siden den gang har vært enorm.

MP etablerte seg raskt på TILs venstreside etter hjemkomsten fra Danmark. Hans driv med ball, pågangsmot og en dødelig venstrefot, skulle etterhvert skape grobunn for interesse fra andre klubber. Han hadde fire gode sesonger i TIL før ferden gikk videre.

I 1996 valgte Brann å kjøpe MP. Der fikk han blant annet med seg vestlandsklubbens eventyr i cupvinnercupen, blant annet ved å slå ut storklubben PSV Eindhoven. Selv om laget røk ut i neste runde mot Liverpool, gjorde MP og Brann en stor prestasjon.

Proffeventyr
Etter hans prestasjoner i Brann, begynte større klubber å fatte interesse. Bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach hentet MP i 1997, før Rosenborg hentet han tilbake til Norge i 1998 for å spille Champions League.


Etter et lite utlån til Vålerenga, valgte Trond Sollied å kjøpe MP til belgiske Gent i 2000. Der hadde han noen veldig gode år og har fortsatt sterke bånd til klubben.

I 2003 valgte han å komme tilbake til TIL, men måtte avbryte karrieren som følge av en lei hode og nakkeskade i hjemmekampen mot Start senhøsten 2006.

Avslutningen
Duellen som førte til at MP i 2007 valgte å offisielt legge opp som fotballspiller, er egentlig beskrivende for spilleren Morten Pedersen. En spiller som gikk i alle dueller med full styrke. Han var en spiller som man alltid visste ville gi hundre prosent og som aldri ville vike unna i dueller.

Kan du trekke frem noen høydepunkter fra din store karriere?

  • Å spille Champions League var veldig spesielt. Også det å bli proff, vinne serie- og cupgull er også noe man husker. Fra min TIL-periode, er det E-cupkampene i 2005 som skiller seg ut.

Etter karrieren
Etter endt aktiv karriere, har Morten Pedersen bidratt på mange områder i klubben. Fra 2011 til idag, har han vært spillerutvikler, toppspillerutvikler for A-laget, utviklingsleder for kvinnefotballen i TIL og senest leder for SNN-akademiet som reiser rundt i landsdelen og inspirer unge spillere i lokale klubber.


-Det har vært utrolig gøy å reise rundt i landsdelen og gi inspirasjon til unge gutter og jenter. Det nærmer seg 10 000 spillere i tallet. Det kommer jeg virkelig til å savne.

Til sammen har Morten Pedersen vært 18 år i Tromsø IL. Det gjør han til en svært betydningsfull skikkelse i klubbens 100-årige historie.

Høydal: -En stor TIL-skikkelse
TIL-direktør Kristian Høydal er klar på at Morten Pedersen har betydd mye for klubben over mange år.

-MP har vært i klubben i 18 år. Først 9 år som spiller og deretter 9 år flere ulike roller. Hans innsats for TIL har vært helt strålende. Det takker og bukker vi for. Jeg ønsker han all mulig lykke til med neste jobb og så håper jeg vi får se han på Alfheim med jevne mellomrom også i fremtiden. MP vil alltid være en del av TIL og Alfheim.