Årets første norgesmestre i seiling kan komme fra Sørlandet. De er storfavoritter i NM i e-seiling – det vil si virtuell seiling på en PC-skjerm.

Mandag 28. mars går finalen i det andre norgesmesterskapet som er blitt avholdt i e-seiling. Tittelforsvarer er August Austefjord fra Grimstad, og etter fem runder med kvalifiseringsseilaser har han fått følge av et kobbel andre sørlendinger som også er favoritter til å stikke av med NM-tittelen og medaljene. Fem av de seks beste i kvalifiseringen kommer fra Sør-Norge!

Les: Det er to budgivere igjen i racet om Chelsea

De 20 som seiler i finalen, har kvalifisert seg gjennom i alt 15 seilaser fordelt på fem runder. De har pågått i vinter, og aller best etter de innledende rundene ble Jon August Houge fra Christianssands Seilforening. På plassen bak hadde han Frikk Hoven fra samme forening.Tittelforsvarer August Austefjord ble nummer fire, Kjetil Solvang – sølvvinner i 2021 fra Kristiansand – ble nummer fem og Kjell Cato Jensen fra Farsund nummer 6.
Den eneste som klarte å kile seg inn blant disse fem sørlendingene, var Knut Osen fra Trondhjems Seilforening.

Sørlendingene stiller med andre ord som storfavoritter til å kapre de tre pall-plassene. I finalen nulles alle tidligere resultater ut, og de 20 seilerne skal igjennom fem seilaser før mesteren kan utropes.Jon August Houge, som vant kvalifiseringen, er klar for å revansjere seg fra fjorårets NM i e-seiling.– Da ble jeg nummer tre i kvalifiseringen, men i finalen gikk det skeis.

Der endte jeg på 10. plass, og det var litt skuffende. I år håper jeg på å gjøre det bedre, sier han.Norgesmesterskapet i e-seiling er et offisielt NM i seiling på lik linje med alle øvrige NM-er i seiling.

Vinneren av e-NM blir kvalifisert til seilsportens store finale i oktober: Mesternes Mester, der alle årets NM-vinnere i seiling møtes og seiler om kongepokalen. Populært verden over!
Da koronapandemien slo til for fullt og umuliggjorde det å utøve seilsport i det våte element med naturlig vind, kastet mange seilere seg over tastatur og skjerm og begynte med e-seiling på spill-plattformen Virtual Regatta. Det skjedde ikke bare i Norge, men over hele verden. Nå arrangeres det virtuelle mesterskap – endog VM og verdenscup – som samler flere deltagere enn i fysisk seiling.
I Virtual Regatta må deltagerne bruke mye av kunnskapen de har fra virkelig seiling. Likheten er stor, sier spillerne og seilerne – noe som reflekteres i at de aller fleste som deltar, er seilere og ikke rene gamere. Seiling er en sport som inneholder mye strategi og taktikk, og dette er det viktig å mestre for å hevde seg i e-seiling.
Men også det å kunne trimme seil og styre båten, har vist seg å ha overføringsverdi fra den virkelige til den virtuelle verden.NM-finalen starter mandag 28. mars kl 20, og den kan følges direkte med kommentatorer fra kl 19:45 på e-NMs arrangementsside på Facebook.
Viktig link: Virual RegattaResultater kvalifisering til finalenDirektesending fra NM e-seiling. Start 28. mars kl 19:45