VAR under VM i Russland

For første gang i historien brukes videodømming i et fotball-VM. Videodømmingsverktøyet VAR (video assistant referee) og et VAR-team av dommere hjelper VM-dommerne fra et video-rom i Moskva.

Vi må innrømme at VAR har fungert utmerket så langt i VM, og har hatt utmerket treffprosent og stor innvirkning på resultatet i flere av kampene. Men fortsatt river fotballfans over hele verden seg i håret over taklinger og omdiskuterte straffesituasjoner som ikke blir vurdert av VAR.
Her er hvorfor:

VAR skal kun brukes når dommerne må ta avgjørelser i disse fire kampavgjørende situasjoner:

  • ved scoringer og eventuelle forseelser rundt scoringer
  • straffesituasjoner
  • ved direkte rødt kort
  • når feil spiller blir straffet
Men hva med alle straffesituasjonene som ikke har blitt har blitt vurdert i løpet av VMs første kamper?
Jo, nå skal du høre her. VAR-teamet vil kun kommunisere med dommeren om det kommer helt klare og åpenbare feil, eller om kamplederen går glipp av alvorlige hendelser. Det vil si at tvilstilfeller og 50/50-situasjoner som kan diskuteres i evigheter overlates til dommeren på banen og vil ikke involvere VAR. Derfor vil vi ikke få se at alle situasjoner der det blir ropt om straffe, frispark eller kort bli vurdert av VAR.
Begge straffe-situasjonene med Harry Kane i Englands åpningskamp mot Tunisia ble dermed ikke vurdert som åpenbare nok. VAR skal hjelpe dommerne å unngå de store skandalene, og ikke vurdere alle avgjørelser og situasjoner gjennom hele kampen.
I kampen mellom Frankrike og Australia fungerte VAR meget bra, samtidig som at avgjørelsene ikke tok for lang tid: