I Norge omsettes det dårlig for mer enn 50 milliarder kroner på pengespill, og store deler av dette er knyttet til betting på idrett. Imidlertid har hva vi spiller på endret seg betydelig de siste årene. Tidligere var det gjerne nasjonal idrett man spilte på, men nå er det primært internasjonal idrett som er favoritten hos norske spillere. Vi skal derfor se på hva som kan ha påvirket denne trenden til å bli slik den er i dag.

Selv om talenter som Haaland og Sørloth har stor betydning for hvilke lag tilskuere hjemme følger med på, så har også teknologien hatt en kraftig påvirkning. De tradisjonelle tippekioskene er for lengst byttet ut med LeoVegas Betting Odds og digitale aktører. For oss spillere betyr dette at man har et enormt utvalg, og alt er tilgjengelig med noen få tastetrykk.

Hva har påvirket det norske spillmarkedet?

I 1948 introduserte Norsk Tipping den første tippekupongen for norske spillere. Dette var en langodds der man satset på engelsk fotball. Siden den gang har det imidlertid skjedd mye, og dette har også endret måten vi finner frem til muligheter i markedet. Imidlertid har ikke dette gått uten å møte motstand fra en rekke vinkler.

Det norske spillmarkedet har nemlig vært et monopol kontrollert av den statlige giganten Norsk Tipping, men nå ser dette ut til å bli utfordret. Norge meldte seg nemlig på 90-tallet inn i EØS samarbeidet, noe som betyr at Norge er tilknyttet det indre markedet i EU. Det var dette som åpnet opp for europeiske virksomheter som nå ønsket å tilby sine tjenester i Norge.

For norske spillere betydde dette at man nå selv kunne velge hvor man ønsket å spille, samt at man fikk tilgang til et langt større utvalg idrett. Dette kombinert med at flere norske profiler har trukket til utlandet for å spille i internasjonale ligaer har for alvor sikret norsk spillerglede.

Norske profiler i utlandet

De fleste nordmenn vil være vant til at John Carew og John Arne Riise var å se på TV-skjermen. Disse gjorde begge internasjonal karriere, men det er nå noen år siden. Dermed er det duket for en ny generasjon som nå tar verden med storm. Her kan vi trekke frem noen navn som Alexander Sørloth, Erling Haaland, Martin Ødegaard og Sander Berge.

Disse spillerne er langt bedre på bruk av sosiale medier, noe som også har sørget for at norske tilskuere følger dem langt tettere. En ny generasjon vokser opp, og denne er vokst opp med at man har full tilgang til eksempelvis betting på mobilen.

Oppsummering

Det norske markedet for betting blir stadig større og bare i 2020 ble det omsatt for mer enn 50 milliarder kroner. Dette er spesielt knyttet til en økende trend der man spiller på idrett fra hele verden. Her er selvfølgelig fotball fortsatt mest populært, men også e-sport og golf har økt kraftig i popularitet de siste årene. Nordmenn har spesielt hatt en trend der de følger kjente nordmenn som spiller i utlandet.