Fotballspillere har krevende fysiske treninger i det daglige. Løpskraften, duellstyrken og hurtigheten som kreves for fotball på profesjonelt nivå er enorm. Derfor kreves det store mengder trening. Flere spillere løper over 10 kilometer hver eneste kamp.

Med en sesong som ofte inneholder minst 40 kamper for førstelagsspillerne, er det utvilsomt viktig å være i god form. Men en del av spillet som ofte blir satt til side, da den ikke er like synlig, er den mentale biten. Her er det mye å hente for alle aspirerende fotballspillere.

Det å ta avgjørelser under press er en stor del av fotball, og i poker blant annet lærer fotballspillere å ta disse avgjørelse utenfor banen. Denne erfaringen kan de dermed ta med seg videre tilbake på fotballbanen. Hjernetrim er og blir derfor en viktig del av det å trene det mentale.

I denne artikkelen skal vi gi flere eksempler på mentaltrening for fotballspillere.

Hjernetrim i form av spill

Hjernetrim er en populær del av mentaltrening. Her får en jobbet med hukommelse, avgjørelser, reaksjonstid og mye mer. For eksempel er spill som poker, sjakk, sudoku og flere andre populære når det gjelder dette. Det går ofte raskt, og en må holde hodet kaldt for å lykkes i disse spillene.

Det er i dag også enkelt å sette i gang disse spillene. Du kan i løpet av få sekunder møte en spiller online. Finn et nettsted for spillene, lag en bruker, og sett i gang et parti sjakk for eksempel. Slik mentaltrening er en perfekt aktivitet for eldre blant annet  for de som trenger å holde hjernen i gang.

Favorittspillet til fotballspillerne må sies å være poker. Kanskje er det grønt som gjør at kjærligheten er så stor? Uansett elsker fotballspillerne å sette seg ned ved det grønne bordet og spille et par runder. Her er hukommelse, avgjørelser og reaksjonstid alle i spill på en gang.

Mentale coacher er i vinden

De senere årene har idretten virkelig forstått hvor viktig det mentale er. Dette har ført til at flere fotballklubber har ansatt mentale coacher, enten på fulltid eller hyret inn på prosjektbasis. I Norge finnes det flere kjente mentale coacher som jobber med profesjonelle fotballspillere.

Disse forbereder spillerne på diverse situasjoner som kan oppstå på fotballbanen. I kampens hete er det vanskelig å holde hodet kaldt. Hva om motstanderen scorer to mål på rappen? Hvordan holder en hodet kaldt under en straffekonk? Hvordan skal en takle et selvmål på overtid?

Det er mange situasjoner fotballspillerne kan forberede seg på. Dette kan gi laget en stor fordel når situasjonen oppstår, og de takler denne bedre enn hva den uforberedte motstanderen gjør. Det viktigste poenget her er at man er klar for det mest åpenbare som kan komme. Selvfølgelig kan en ikke forberede seg på absolutt alt.

I fotball er det slik at selv den minste fordelen kan tippe kampen i ens favør. På toppnivå er det gjerne bare ett mål som skiller de beste lagene, og enhver liten fordel som kan føre til dette målet, kan være verdt flere millioner. Nettopp derfor er lagene så opptatte av den mentale treningen.