Rangnick grubler. (foto: united, twitter)

Cristiano Ronaldos 100. Premier League mål kom på lørdag mot Arsenal – til ingen nytte for Manchester United. Etter 4-0 tapet mot Liverpool skulle United opp mot kaptein Martin Ødegaard og Arsenal for å gjøre opp om hvem som skal hektes av jakten på den siste Champions League-billetten. 3-1 seier til London-klubben, etter kampen spredde det seg en følelse av motløshet hos United-supporterne. Vi vil heller påstå at Manchester United er reddet.

Reddet? Det høres helt crazy ut etter 2 seire på de siste 8 Premier League-kampene, men for oss ble Arsenal-tapet det vi trengte for å dra konklusjonen. Dette er uka der Erik ten Hag ble klappet inn som Manchester United-manager fra neste sesong.

Det er ingen garanti for at nederlenderen lykkes med å møte forventningene om titler. Da Pep Guardiola fikk spørsmålet før ansettelsen av ten Hag om treneren ville være den som lykkes med byrivalen, kom det tørt:

-Hvis jeg var 100 prosent sikker, hadde jeg ringt Manchester United og fortalt dem at de må hente ham, men jeg vet ikke, og ingen kan vite, svarte Guadiola ifølge Goal.

Så det er ikke ten Hag som nødvendigvis redder United.

Det vi mener redder United, er at Ralf Rangnick heldigvis ikke fortsetter som manager og at han nå virker å ha en mye svakere posisjon på Old Trafford enn tiltenkt.

Da fotballprofessoren ble hentet inn for å «rydde opp» etter Ole Gunnar Solskjær, var det gegenpress-grunnleggeren som skulle inn med stoppeklokka på treningene og få fart på Manchester United-spillerne. Oppskriften var den han hadde brukt som trener i tysk fotball og som guru i Red Bull-familien.

I november mente United-ledelsen at Solskjær ikke var rett mann til å lede klubben mot de sportslige målene som var satt, telefonen ble tatt til mannen som siden 2015 hadde trent en klubb (RB Leipzig) i to fattige sesonger. Rangnick var en dyktig forhandler, og sikret seg en rolle hos verdens største klubb der han først skulle inn og redde sesongen som trenervikar, for så å ha en sentral rådgiverrolle og en finger med i spillet på som skulle skje på manager -og spillerfronten de kommende sesongene.

Skulle samle gjengen. (foto: united, twitter)

I løpet av de første månedene som United vikar viste Rangnick gjentatte ganger at han var tent på å få seg selv inn i den permanente stillingen som manager, og gjentok svaret på spørsmål fra engelsk media om han fortsetter som manager, med: «Det er opp til klubben å avgjøre».

I takt med at redningsaksjonen til Rangnick viste seg å gå helt skeis, ble stemningen en helt annen i United-leiren. Det var helt tydelig at vikaren nå hadde mer enn nok med å fokusere på å ikke tape flere kamper, der spørsmål om neste manager og hvilke spillere som eventuelt forsvinner, ble besvart av Rangnick på en måte som tydet på at han var på vei ut av loopen.

På spørsmål om Ronaldo blir neste sesong, var det ikke mye dette-har-jeg-kontroll-på svar fra Rangnick.

– Denne avgjørelsen vil den nye treneren ta i samråd med styret… Til syvende og sist er det ikke min avgjørelse, og han er under kontrakt i ett år til…

Den nye treneren i samråd med styret. Ikke min avgjørelse.

Er så den neste manageren Erik ten Hag Rangnicks løpegutt? Også her skjønner vi at Rangnick ikke har spilt den rollen på Old Trafford han opprinnelig så for seg.

-Vi kjenner ikke hverandre, og vi har aldri møtt hverandre, men fra hva jeg har sett av ham i Bayern München (andrelaget) og Ajax, så liker jeg fotballen hans. Jeg visste at Erik ten Hag var en av kandidatene, og jeg fortalte ledelsen at ut ifra det jeg kjente til ham og har hørt om ham, så ville det være et meget godt valg, sa Rangnick til BBC etter ansettelsen av ten Hag.

Ralf Rangnick har en solid posisjon i internasjonal fotball, og har vært inspirasjonskilde for trenere som Klopp, Tuchel og Nagelsmann. Det han har bidratt med hos Manchester United siden månedsskiftet november/desember imponerer likevel ingen. Før Solskjær ble sparket, må Rangnick ha overbevist United-ledelsen om at han hadde planen som skulle redde sesongen og veien videre mot titler. Etter å ha fulgt påvirkningen 63-åringen har hatt på United-troppen og prestasjonene på kamparenaen, trekker vi konklusjonen:

Ralf Rangnick styrer ikke lenger veien videre for klubben, Manchester United er reddet.