Real Madrid kjøpte Rodrygo Fra den brasilianske toppklubben Santos for 45 millioner euro. Nå er det blitt en annen hverdag for de fleste. Foto: Reuters

Det er ikke bare i Norge Koronapandemien skaper problemer for fotballen. Færre brasilianske fotballspillere som er god nok for utenlandske klubber stoppes på grunn av koronapandemien.


Brasil har de siste tiårene eksporterer flere fotballspillere enn noe annet land. Men koronapandemien har satt en demper på overgangsmarkedet i sommer. For antallet på spillere med Brasiliansk-pass som har blitt hentet til klubber utenfor den Brasilianske-grensen har falt med 62 prosent. Det viser en telling fra AFP basert på data fra nettstedet Transfermarkt.

Koronapandemiens herjinger

Fra 1. juni til 8. september i fjor byttet 194 spillere fra brasilianske klubber til klubber i utlandet. I år er tallet nede i 74 i samme periode. Imidlertid bør det nevnes at det i år er overgansvinduet utsatt nettopp på grunn av koronapandemien.

Flere store europeiske ligaer har tillatt klubber å bytte spillere frem til 5. oktober. Det endrer imidlertid ikke det faktum at det vil være en nedgang i eksporten av brasilianske spillere, vurderer flere observatører av søramerikansk fotball.

– Overføringsmarkedet har avtatt. Klubber prøver ikke å bruke så mye penger fordi klubbenes økonomiske situasjon er komplisert, sa ESPN-kommentator Gustavo Hofman til AFP.

Det kan rammehardt for de brasilianske klubbene, som er avhengige av spillersalg av unge talenter.

Ifølge AFP står spillersalg vanligvis for omtrent en fjerdedel av brasilianske klubbers inntekter. Andelen ser ut til å falle i år, anslår Rodrigo Capelo, som er sportsøkonomjournalist ved det brasilianske mediehuset Globo.

– Den økonomiske sårbarheten til klubber har økt på grunn av pandemien, sier Rodrigo Capelo.

Pandemien har også betydd at de brasilianske klubbene ikke henter spillere fra andre søramerikanske land som Uruguay, Peru og Colombia.

Det forteller en colombiansk spilleragent som ennå ikke har solgt en spiller til brasiliansk fotball i år. Han selger vanligvis i gjennomsnitt tre spillere fra andre søramerikanske land til brasilianske klubber per sesong.

De brasilianske klubbene har måttet benytte seg av spillerne som allerede er på markedet i Brasil, sier agent Carlos Calero fra World Sports Management ifølge AFP.

Edgardo Aguilar, en annen spilleragent, sier han opplever at europeiske klubber «strammer beltet» økonomisk.

Overføringsverdien til selgende spillere har falt med rundt 70 prosent i år i selskapet han jobber for, Soccer Stars Group.

Brasil leder imidlertid fortsatt listen som det landet i verden med flest fotballspillere i utlandet – tallet er 2742.

Argentina har det nest høyeste antallet med 2330 spillere i utlandet. Frankrike er nummer tre med 1740 ifølge en rapport fra International Centre for Sports Studies.